Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δε συμμετέχουμε στη βάπτιση των γερακιών σε φιλειρηνικές περιστερές

Βαρυσήμαντη δήλωση 15 δημοσιογράφων από Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Ικαρία για την Ελληνοτουρκική Συνδιάσκεψη δημοσιογράφων και στελεχών ΜΜΕ

Δε θα παραβρεθούν στην Ελληνοτουρκική Συνδιάσκεψη δημοσιογράφων και στελεχών ΜΜΕ της Αθήνας στις 5-6/2/2000 δημοσιογράφοι από τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία, τονίζοντας σε ανακοίνωσή τους πως δε συμμετέχουν «στη βάπτιση των γερακιών της καθεστωτικής δημοσιογραφίας της Αγκυρας και των θεωρητικών της ραμπο-δημοσιογραφίας των Ιμίων σε φιλειρηνικές περιστερές».

Ολόκληρη η ανακοίνωσή τους έχει ως εξής: «Εμείς, πολίτες των νησιών του Αιγαίου, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, όλοι μας δημοσιογράφοι που συμμετείχαμε πριν τέσσερα χρόνια στην ίδρυση της Κίνησης "Δημοσιογράφοι στο Αιγαίο και στη Θράκη για την Ειρήνη" ή που παρακολουθήσαμε και συμμετείχαμε στις προσπάθειες ελληνοτουρκικής προσέγγισης στο χώρο του Τύπου ή σε άλλους χώρους με πρωτοβουλίες των ανθρώπων του Τύπου, δηλώνουμε πως δε συμμετέχουμε στην πραγματοποιούμενη στην ΑΘήνα, το διήμερο 5 και 6 Φεβρουαρίου "Ελληνοτουρκική Συνδιάσκεψη δημοσιογράφων και στελεχών ΜΜΕ".

Θεωρούμε θετική κάθε συζήτηση ανάμεσα σε Ελληνες και Τούρκους πολίτες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν μια τέτοια συζήτηση γίνεται ανάμεσα σε ανθρώπους που συμμετέχουν στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Μια τέτοια συζήτηση όμως, και μάλιστα στις σημερινές συνθήκες, και με τη συμμετοχή των δύο υπουργών Εξωτερικών, δεν μπορεί να γίνει ανάμεσα σε νεόκοπους φιλειρηνιστές-δημοσιογράφους, που χρόνια υπέθαλψαν την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και προφανώς δεν μπορεί να λειτουργήσει ως κολυμπήθρα αναβάθμισης σε περιστερές της ειρήνης, γερακιών της κατά καιρούς καθεστωτικής δημοσιογραφίας. Τέτοιοι δημοσιογράφοι, ιδιαίτερα από τουρκικής πλευράς, συμμετέχουν στη συνάντηση της Αθήνας. Και εκπροσωπώντας αυτούς που τους διόρισαν στο γνωστό όργανο του τουρκικού κράτους και των συμφερόντων του μεγαλοεκδότη Αϊντίν Ντογκάν, "Συμβούλιο Τύπου", λειτουργούν ως τιμητές Τούρκων συναδέλφων μας, που γνωρίσαμε στους αγώνες για την προσέγγιση των δύο λαών και παλέψαμε μαζί τους. Συναδέλφους μας τους οποίους και ανενδοίαστα απέκλεισαν από τη συνάντηση της Αθήνας.

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο συνεχίζουμε να συμμετέχουμε μαζί με τους Τούρκους συντρόφους μας στους αγώνες για προσέγγιση των δύο λαών, αγώνες που φέρνουν κοντά πολίτες και όχι γεράκια. Θεωρούμε πως ιδιαίτερα στο χώρο του Τύπου σήμερα είναι η ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες προσέγγισης μέσα από συναντήσεις, που θα οργανωθούν από τις αντιπροσωπευτικές Ενώσεις συντακτών και τις άλλες Ενώσεις των ανθρώπων του Τύπου στην Ελλάδα και την Τουρκία. Σε τέτοιες συναντήσεις θα συμμετέχουμε με τις ιδέες μας, τις προτάσεις μας, τους αγώνες μας, τη θέλησή μας για μια άλλη εποχή στην περιοχή, για το Αιγαίο των ονείρων μας».

Το κείμενο υπογράφουν οι δημοσιογράφοι: Μπαλάσκας Στρατής και Μανάβης Νίκος από τη Μυτιλήνη, Τζούμας Γιάννης, Αναγνώστου Ειρήνη, Κώτη Ευγενία, Πυλιώτης Θοδωρής, Χατζηδημητρίου Αγγελική, Ψυλλή Χριστίνα από τη Χίο, Τζίχας Κώστας, Γαλανού Βούλα, Ζαβουδάκης Χάρης, Καραμηνά-Πόθου Κούλα, Καρβούνη Μαργαρίτα, Χίου Ελσα από τη Σάμο και Βιτσαράς Γιώργος από την Ικαρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ