Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΙΩΞΗ κατά του «Ρ»
Η Δικαιοσύνη και ο υπουργός της

Από την εβδομαδιαία πανθεσπρωτική εφημερίδα «Εγνατία» και το φύλλο της Τετάρτης, 26 Γενάρη 2000, αντιγράφουμε το πρωτοσέλιδο άρθρο, με τίτλο «Η Δικαιοσύνη και ο υπουργός της».

Οκ. Γιαννόπουλος είναι υπουργός Δικαιοσύνης. Και σαν υπουργός, είναι και προϊστάμενος, τρόπον τινά, των δικαστών. Σαν Ελληνας πολίτης, ο κ. Γιαννόπουλος, όπως και κάθε άλλος επώνυμος, στα πλαίσια της περί ισότητας διάταξης του Συντάγματος, έχει τα αυτά δικαιώματα με τους λοιπούς Ελληνες. Συνεπώς, δικαιούται και να μηνύει, όταν θίγεται η τιμή και η υπόληψή του, και να εγείρει αγωγές περί αποζημιώσεως. Ως εδώ, από θεωρητικής τουλάχιστον πλευράς, ουδέν το μεμπτόν. Ολα είναι άψογα. Σ' οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα, η άσκηση των αυτονόητων αυτών δικαιωμάτων, η προσφυγή δηλονότι στη Δικαιοσύνη για την προστασία της τιμής και της υπόληψης, προϋποθέτει πλήρη διάρρηξη της σχέσης που συνδέει τον υπουργό Δικαιοσύνης, ως πολιτικό προϊστάμενο, με τους υφισταμένους δικαστές, από τους οποίους ζητεί την απονομή δικαιοσύνης στο πρόσωπό του.

Με άλλα λόγια, ο υπουργός Δικαιοσύνης, προσφεύγων στη Δικαιοσύνη, οφείλει να παραιτηθεί και να συνεχίσει τον επικείμενο δικαστικό αγώνα, όχι ως υπουργός πλέον, αλλ' ως κοινός πολίτης. Ετσι επιβάλλουν οι κανόνες της δεοντολογίας και της αμερόληπτης κρίσης, στην οποία υποβάλλει εαυτόν ο κ. υπουργός. Υπό τις ανωτέρω γενικώς παραδεδεγμένες αρχές, η εμμονή του κ. Γιαννόπουλου στην υποβολή αθρόων μηνύσεων και αγωγών κατά παντός έχοντος διάφορη γνώμη και άποψη, καθ' ον χρόνον, μάλιστα, κατέχει τον υπουργικό θώκο, δεν είναι ό,τι καλύτερο θα περίμενε κανείς από έναν υπουργό Δικαιοσύνης.

Διότι, ναι μεν η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και οι λειτουργοί της ενεργούν κατά τους νόμους και τη συνείδησή τους, όμως, στη συνείδηση του μέσου πολίτη, είναι αρνητικά τοποθετημένη η ευκολία με την οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας του, για ψύλλου πήδημα, προσφεύγει στα υπ' αυτόν όργανα, που συνιστούν τη Δικαιοσύνη, επιζητών και επιδιώκων την προστασία του.

Οφειλε, και για λόγους ευθιξίας και για λόγους δεοντολογίας, να παραιτηθεί και ύστερα να επιδιώξει την επί ίσοις όροις αντιπαράθεση με τον οποιονδήποτε αντίδικό του. Γιατί, έτσι όπως εκτυλίσσονται τα γεγονότα, τείνει να παγιωθεί μια αρρωστημένη νοοτροπία, που εμβάλλει σε δικαιολογημένες ανησυχίες τον μέσο Ελληνα πολίτη.

Αλλωστε, ήταν τόσο οδυνηρές οι επιπτώσεις και για τη Δικαιοσύνη και για τους πρωταγωνιστές, κ.κ. Γιαννόπουλο, Κατριβάνο, από την οξεία αντιδικία τους στην αίθουσα Πλημμελειοδικείου των Αθηνών, που μια επανάληψή της, σε οποιοδήποτε επίπεδο και με οποιοδήποτε αντίδικο σαν πρωταγωνιστή, θα οδηγήσει τη Δικαιοσύνη στη σκάλα του κακού. Η κυβέρνηση Σημίτη θέλει να εκπροσωπεί τον εκσυγχρονισμό. Αν αυτό που συμβαίνει με τον υπουργό της Δικαιοσύνης εντάσσεται στους όρους του εκσυγχρονισμού, με ειλικρίνεια θα το πούμε, πως η λέξη έχει χάσει κάθε νόημα και αξία. Σ' αυτό το πρωτοφανές για τα χρονικά της χώρας μας γεγονός, οφείλει η κυβέρνηση να αντιτάξει τη δική της αντίδραση.

Δεν είναι δυνατόν να παραμένει υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Γιαννόπουλος και να είναι συγχρόνως μόνιμος θιασώτης και πρωταγωνιστής των αιθουσών της πρώην Σχολής Ευελπίδων, επιζητών από τους υφισταμένους του ικανοποίηση με μυθώδη ποσά, σαν αποζημίωση της τρωθείσης τιμής του. Θα πρέπει να καταλάβουν οι πολιτικοί μας πως η ιδιότητά τους αυτή δημιουργεί πρόσθετες υποχρεώσεις και απαιτεί ιδιαίτερες ευαισθησίες απέναντι στους πολίτες.

Και κυρίως θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η κριτική, όσο σκληρή κι αν είναι, είναι το πρωτεύον στοιχείο της Δημοκρατίας. Και στις περιπτώσεις που αυτή υπερβαίνει το σύνηθες μέτρο, επ' ουδενί λόγω επιτρέπεται, να μεταβληθεί σε αντικείμενο δικαστικής διένεξης, γιατί τότε η ουσία της Δημοκρατίας νοθεύεται, η συνταγματική ισότητα φαλκιδεύεται, η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς κλονίζεται, η ελεύθερη κριτική περιορίζεται και η απόσταση μεταξύ πολιτικών και πολιτών μεγαλώνει.

Εχει υποχρέωση, λοιπόν, η κυβέρνηση και ο κ. Σημίτης προσωπικά να επιληφθούν του θέματος. Δύο λύσεις έχει: `Η να περιορίσει τις δικαστηριακές δραστηριότητες του υπουργού του ή να τον απαλλάξει των καθηκόντων του, ώστε σαν πολίτης πλέον ο κ. Γιαννόπουλος να διεκδικήσει τα ...εκατομμύριά του απ' την κ. Παπαρήγα και την κ. Κανέλλη ή οποιονδήποτε άλλον που θα έχει σειρά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε δυο δίκες την ίδια μέρα οι υπεύθυνοι της εφημερίδας μας! (2000-08-18 00:00:00.0)
Το κλητήριο θέσπισμα (2000-08-12 00:00:00.0)
Απαράδεκτο να αντιδικεί ο υπουργός Δικαιοσύνης (2000-03-16 00:00:00.0)
Αντιδημοκρατική ενέργεια (2000-02-26 00:00:00.0)
Προσβάλλεται η πολιτική ζωή του τόπου (2000-01-28 00:00:00.0)
Ταύτιση Γιαννόπουλου - Σημίτη (2000-01-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ