Παρασκευή 18 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΩΞΗ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»
Σε δυο δίκες την ίδια μέρα οι υπεύθυνοι της εφημερίδας μας!

Με δεύτερο κλητήριο θέσπισμα προσάγονται ο διευθυντής και ο εκδότης του «Ριζοσπάστη» σε δεύτερη δίκη, την ίδια ημερομηνία - 10 Οχτώβρη 2000 - για διαφορετικά δημοσιεύματα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της πολιτικής δίωξης του ΚΚΕ και του δημοσιογραφικού οργάνου της Κεντρικής του Επιτροπής, του «Ριζοσπάστη». Ηδη μαζί με το πρώτο έφθασε στο «Ρ» και δεύτερο κλητήριο θέσπισμα, με το οποίο προσάγονται σε δίκη ο διευθυντής της εφημερίδας Δ. Κουτσούμπας και ο εκδότης Στ. Λουκάς την ίδια ημερομηνία που και το πρώτο κλητήριο θέσπισμα ανέφερε. Πρόκειται δηλαδή για δύο δίκες που θα διεξαχθούν την ίδια ημερομηνία (10 Οχτώβρη του 2000).

Ετσι, ενώ στο πρώτο κλητήριο θέσπισμα (ο «Ρ» το δημοσίευσε ολόκληρο στο φύλλο του Σαββάτου, 12 Αυγούστου, 2000) το «έγκλημα» για το οποίο κατηγορούνται αναφερόταν σε δημοσιεύματα της 11/12/99 και 17/12/99, το δεύτερο αναφέρεται σε δημοσιεύματα της εφημερίδας μας στις 22/12/99, 31/12/99, 4/1/2000, 5/1/2000 και 8/1/2000.

Αναλυτικότερα το δεύτερο κλητήριο θέσπισμα καλεί τους ανωτέρω «για να δικαστούν ως υπαίτιοι ότι αμφότεροι οι κατηγορούμενοι α) Δημήτριος Κουτσούμπας και β) Στέφανος Λουκάς, στην Αθήνα στις 22-12-199, 31-12-1999, 4-1-2000, 5-1-2000, 6-1-2000 και 8-1-2000, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος, ισχυρίστηκαν και διέδωσαν διά του τύπου ως οργάνου, δηλαδή διά της καταχωρήσεως σε έντυπο προϊόν τυπογραφίας, διανομής και πωλήσεως του εντύπου αυτού ενώπιον τρίτων για κάποιον άλλον ψευδή γεγονότα, τα οποία μπορούσαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψή του γνωρίζοντας ότι τα γεγονότα αυτά ήταν ψευδή.

Συγκεκριμένα, τυγχάνοντες ο μεν πρώτος (Δημήτριος Κουτσούμπας) διευθυντής της ημερησίας εφημερίδας με τον τίτλο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», η οποία εκδίδεται στην Αθήνα και κυκλοφορεί σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και ο δε δεύτερος (Στέφανος Λουκάς) εκδότης αυτής και με τις ιδιότητές τους αυτές καταχώρησαν δημοσιεύματα, στα οποία ανέφεραν περί του εγκαλούντος Ευαγγέλου Γιαννόπουλου ψευδώς και δη:

1) στο φύλλο της 22/12/1999 με τίτλο «ΘΡΑΣΥΤΑΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» και υπότιτλο «Νέα προκλητική και αντιδημοκρατική ενέργεια Γιαννόπουλου!», ότι: «Μήνυση κατέθεσε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, κατά του «Ριζοσπάστη», ενώ προειδοποιεί για κατάθεση αγωγής με χρηματική αποζημίωσή του 500 εκατομμυρίων!, μόνο και μόνο γιατί ο «Ριζοσπάστης» ενημερώνει υπεύθυνα για τις εξελίξεις και τη διεξαγωγή της δίκης, την οποία έχει προκαλέσει ο ίδιος ενάντια στον Θ. Κατριβάνο, σχετικά με την πραγματική δράση του κατά την περίοδο της Κατοχής. Με τη νέα αυτή προκλητική δίωξη κατά της εφημερίδας του ΚΚΕ, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει, εκτός των άλλων, τη φίμωση της ελευθερίας του Τύπου, της πολιτικής ενημέρωσης του ελληνικού λαού, καθώς και του δημοκρατικού δικαιώματός της άσκησης πολιτικής κριτικής».

2) στο φύλλο της 31/12/1999 με τίτλο «Δίκη ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ» και με υπότιτλο «Ενοχή ζήτησε ο εισαγγελέας», ότι: «Την ενοχή του υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά Θεοδώρου Κατριβάνου για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του υπουργού Δικαιοσύνης, Ευάγγελου Γιαννόπουλου, με το ελαφρυντικό ότι «οδηγήθηκε στην πράξη του αυτή από την ανάρμοστη συμπεριφορά του παθόντος ή παρασύρθηκε από οργή ή βίαιη θλίψη που του προκάλεσε άδικη εναντίον του πράξη», πρότεινε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, παρά το πλήθος των αποκαλυπτικών στοιχείων, που κατατέθηκαν στο δικαστήριο».

3) στο φύλλο της 4/1/2000 με τίτλο «Πρωθυπουργική η ευθύνη για το ύφος και ήθος Γιαννόπουλου!», ότι: «Ο τρόπος διεξαγωγής της πολύκροτης δίκης Γιαννόπουλου - Κατριβάνου, με τον μηνυτή, πολιτικό προϊστάμενο των δικαστών, υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο να παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης έχει δημιουργήσει σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχία στην κοινή γνώμη της χώρας μας. Σήμερα γίνονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του Θ. Κατριβάνου. Μέγα θέμα ηθικής τάξης εγείρεται για την κατάσταση αυτή και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας που ανέχεται και υποθάλπει το ύφος και ήθος του Γιαννόπουλου».

4) στο φύλλο της 5/1/2000 με τίτλο «ΔΙΚΗ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ - ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ» και με υπότιτλο «Μύθος» η αντίσταση κατά των Γερμανών του υπουργού Δικαιοσύνης», ότι: «Συντριπτικά στοιχεία, που καταρρίπτουν το "μύθο" της συμμετοχής του Ε. Γιαννόπουλου στην Εθνική Αντίσταση κατά την περίοδο 1941-'44, κατέθεσαν κατά την αγόρευσή τους οι συνήγοροι υπεράσπισης, ενώ αποδείχτηκε ότι συνεργάστηκε με τις κατοχικές κυβερνήσεις, εντασσόμενος και υπηρετώντας στις στρατιωτικές υπηρεσίες τους, διεκδικώντας και παίρνοντας βαθμούς και σύνταξη, την περίοδο ακριβώς που το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και ολόκληρος ο ελληνικός λαός πολεμούσαν τους κατακτητές».

5) στο φύλλο της 6/1/2000 με τίτλο «ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΙΣΧΟΣ» και με υπότιτλο «Η σκοπιμότητα καταδίκασε τον Θόδωρο Κατριβάνο», ότι: «Παρά τα αποκαλυπτικά και συντριπτικά στοιχεία που κατατέθηκαν στο Τριμελές Εφετείο της Αθήνας, στη διάρκεια της πολυήμερης δίκης - χτες, οι συνήγοροι του Θ. Κατριβάνου απέδειξαν πως ακόμη και οι συντάξεις που έβγαλε ο Ευάγγ. Γιαννόπουλος είναι παράνομες - οι δικαστές αποφάσισαν την καταδίκη του υπερνομάρχη Αθήνας - Πειραιά σε συνολική ποινή 15 μηνών» και

6) στο φύλλο της 8/1/2000 με τίτλο «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ» και με υπότιτλο «Αδικη και μεροληπτική η απόφαση, εκθέτει κυβέρνηση και υπουργό Δικαιοσύνης», ότι: «Η απόφαση του δικαστηρίου σε καμιά περίπτωση δε δικαιώνει τον Ε. Γιαννόπουλο. Θέματα, όπως η συμμετοχή ή μη συμμετοχή στην ΕΑΜική Αντίσταση κρίνονται από την ιστορία και από τη λαϊκή συνείδηση και όχι με δικαστικές αποφάσεις. Από αυτή την άποψη ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει κριθεί, όπως αποδείχτηκε και σε όλη τη διαδικασία της δίκης. Ας μη νομίζει ο υβριστής υπουργός ότι μπορεί να καλύπτεται πίσω από την ασυλία του, να απειλεί και να μηνύει τους πάντες. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν του παρέχει τέτοια ασυλία», ισχυρίστηκαν και διέδωσαν με τον τρόπο αυτό τα προαναφερθέντα ψευδή για τον εγκαλούντα Ευάγγελο Γιαννόπουλο γεγονότα, ενώπιον των αναγνωστών της εφημερίδας «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», γνωρίζοντας την αναλήθεια των γεγονότων αυτών, τα οποία πράγματι μπορούσαν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη του εγκαλούντα Ευάγγελου Γιαννόπουλου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ