Παρασκευή 18 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ωρα για διαπραγματεύσεις

«Πριν τις συνομιλίες της 12ης Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ξεκαθαριστεί σε Ντενκτάς και Αγκυρα ότι το απαραίτητο στάδιο προετοιμασίας έχει τελειώσει και είναι ώρα για διαπραγματεύσεις τώρα».

Αυτό διεμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδης στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, με επιστολή που απέστειλε ως απάντηση στην τελευταία δήλωση του Κ. Ανάν, με την οποία εκφράζεται η ελπίδα να βρεθούν τρόποι για γεφύρωση των θέσεων των δυο ηγετών και να επιτευχθεί πρόοδος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής, όπως την αποκάλυψε χτες ο τηλεοπτικός σταθμός «Μέγα» Κύπρου, ο Γλ. Κληρίδης επισημαίνει ότι δε διαφαίνεται προοπτική για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στον πέμπτο γύρο, που αρχίζει στη Νέα Υόρκη στις 12 Σεπτεμβρίου, για δυο κυρίως λόγους:

α. Ο Ντενκτάς επιμένει στη θέση για συνομοσπονδία και πως οι συνομιλίες διεξάγονται μεταξύ δυο κυρίαρχων κρατών.

β. Ο Ντενκτάς δεν αποδέχεται ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται μέσα στις παραμέτρους των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απειλεί να αποχωρήσει από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, αν γίνει οποιαδήποτε αναφορά σε έννοιες που περιέχονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως ομοσπονδία, κοινότητες, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια κλπ.

«Ο Ραούφ Ντενκτάς, τονίζει η επιστολή, θα συνεχίσει να λέει ότι δεν προετοιμάστηκε το έδαφος για συνομιλίες και το λεκτικό της δήλωσής σας για "προετοιμασία του εδάφους στις συνομιλίες του Σεπτεμβρίου" θεωρώ ότι ήταν ολοκληρωτικά λάθος».

Ο Γλ. Κληρίδης επισημαίνει στο ΓΓ του ΟΗΕ: «παρά το γεγονός πως η θέση μας είναι ότι η λύση θα πρέπει να είναι μέσα στις παραμέτρους που καθόρισαν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν έχουμε αρνηθεί να διαπραγματευτούμε, αναμένοντας τον κ. Ντενκτάς να αποδεχτεί τις απόψεις μας».

Τέλος, σημειώνεται ότι η τελευταία δήλωση του Κόφι Ανάν δεν είναι ικανοποιητική και ικανή να κάνει τον Ρ. Ντενκτάς να διαπραγματευτεί.

Στο μεταξύ η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» κατηγορεί τον Ραούφ Ντενκτάς ότι προσέρχεται στις συνομιλίες με κακές προθέσεις και πως με την πολιτική που ακολουθεί, ουσιαστικά αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» κατηγορεί, επίσης, τον κατοχικό ηγέτη, ότι, με την απειλή της ενοποίησης των κατεχόμενων με την Τουρκία, οδηγεί το Κυπριακό σε νέα αδιέξοδα.

Ταυτόχρονα, προσθέτει, προσφέρει επιχειρήματα στους Ελληνοκυπρίους, ενώ αντίθετα, φέρνει σε δύσκολη θέση τους Τουρκοκυπρίους στα μάτια του κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ