Παρασκευή 18 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Τέτοιες ζωές δεν ξεχνιούνται»!

Με τρεμάμενη φωνή και τη συγκίνηση να διατρέχει κάθε του λέξη ο Νίκος Τερζόγλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) αποχαιρέτησε τον φίλο και συναγωνιστή στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης Βασίλη Εφραιμίδη.

Στον αποχαιρετισμό του ο Ν. Τερζόγλου τόνισε:

«Αγαπημένε μας Βασίλη, εμείς οι αντιστασιακοί, οι συναγωνιστές σου νιώθουμε μεγάλη θλίψη που έφυγες από κοντά μας. Τέτοιες στιγμές αποχαιρετισμού είναι σ' εμάς, στη δική μας γενιά πολύ δύσκολες. Αναπολούμε τα χρόνια αγώνων και θυσιών μας. Αγαπημένε μας Βασίλη, εφάρμοσες στη ζωή τη σοφή λαϊκή έκφραση ότι «Τα στερνά πάντα τιμούν τα πρώτα». Δεν ακολούθησες το άσχημο παράδειγμα μερικών. Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής σου στάθηκες πιστός στις αρχές σου, στις οποίες νεολαίος πίστεψες. Σε όλους εμάς που σήμερα εδώ ήρθαμε να κλίνουμε το γόνυ μας μπροστά σου, είναι γνωστή η δράση και η προσφορά σου, σε όλα τα χρόνια πριν την Κατοχή, στη διάρκεια της Κατοχής και μετά στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια».

«Ολοι θυμόμαστε και εκτιμάμε τους αγώνες που έδωσες», συνέχισε κάνοντας μια αναδρομή στην αγωνιστή διαδρομή του Β. Εφραιμίδη: «Πάλεψες σαν έφεδρος ανθυπασπιστής με την 8η μεραρχία στα σύνορα ενάντια στους επιδρομείς Ιταλούς. Τραυματίστηκες στη μάχη της Βήσανης. Μετά την ανάρρωσή σου επέστρεψες στην πρώτη γραμμή. Η πατρίδα για τη δράση σου σε παρασημοφόρησε με το αριστείο ανδρείας. Στη διάρκεια της Κατοχής ενεργά παίρνεις μέρος στις ΕΑΜικές οργανώσεις της Αθήνας. Δέχτηκες και άντεξες τις διώξεις στη μετααπελευθερωτική περίοδο, παλεύοντας τις επιδιώξεις των Αγγλοαμερικάνων που ήθελαν και επέβαλαν ένα καθεστώς σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Συνέχισες με επιμονή την πάλη τόσο εδώ στην Ελλάδα, σαν βουλευτής της ΕΔΑ, όσο και στο εξωτερικό μετά το 1968 διαφεύγοντας τις καταδιώξεις της χούντας. Και ο αγώνας σου πολλές φορές είχε μεγάλες επιτυχίες».

«Ιδιαίτερα εμείς οι αντιστασιακοί εκτιμήσαμε τη συνεχή και επίμονη προσπάθειά σου για τη δικαίωση επιτέλους τόσο του ΕΑΜικού αγώνα, όσο και του αγώνα του ΔΣΕ. Μεγάλη είναι η λύπη μας γιατί χάνουμε ένα μεγάλο συναγωνιστή μας», συμπλήρωσε και κατέληξε με την υπόσχεση: «Θέλω εδώ να σε βεβαιώσω ότι η δική μας και δική σου γενιά θα συνεχίσουμε τον αγώνα ακολουθώντας το παράδειγμά σου, για την ολοκλήρωση των ιδανικών μας για τα οποία τόσες θυσίες δόθηκαν. Πιστεύουμε ότι το παράδειγμά σου ήταν, είναι και θα είναι ένα υπόδειγμα για μίμηση των επερχόμενων γενεών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά σου, στα παιδιά σου που ασφαλώς νιώθουν την ίδια περηφάνια για σένα, όσο και μεις. Τέτοιες ζωές δεν ξεχνιούνται. Πάντα θα ζεις στη μνήμη μας. Καλό ταξίδι αδερφέ Βασίλη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θάνατος αγωνιστή (2012-01-25 00:00:00.0)
«Εφυγε» ο σ. Μηνάς Ξεκομνηνός (2006-03-15 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2000-09-05 00:00:00.0)
Θάνατος αγωνίστριας (1998-10-27 00:00:00.0)
Πάνδημη η κηδεία του Μήτσου Βλησίδη (1998-03-18 00:00:00.0)
Εμψύχωσε τους αγωνιστές (1997-01-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ