Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
του Δημήτρη Ξυλογιάννη, μέλους του ΔΣ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αρτας - Φιλιππιάδας
Μονόδρομος ο αγώνας

- Οι αγρότες της Αρτας, για άλλη μια φορά, βγαίνουν αγωνιστικά στους δρόμους. Ποια είναι τα προβλήματά τους και πόσο σοβαρά είναι;

- Οι αγρότες της Αρτας οδηγούνται στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Οι τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα κατρακυλούν και το «εισόδημα» γι' αυτούς έχει καταντήσει άγνωστη λέξη.

Στα εσπεριδοειδή - που αποτελούν και το βασικό προϊόν του νομού - η κατάσταση είναι δραματική τα τελευταία πέντε χρόνια, με αποκορύφωμα τη φετινή χρονιά. Οι ασυδοσία των χυμοποιών έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Δίνουν στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια τιμή, που δεν καλύπτει ούτε τα συλλεκτικά, ενώ εξευτελιστικές είναι οι τιμές και στα εξαγώγιμα πορτοκάλια, αλλά και στα μανταρίνια. Τραγικό αποτέλεσμα είναι η παραγωγή να μένει απούλητη και να σαπίζει στα χωράφια, οι αγρότες να χάνουν και οι εμποροβιομήχανοι να θησαυρίζουν, σε βάρος τους. Για παράδειγμα, αγοράζουν 10 δρχ./κιλό τα χυμοποιήσιμα και τα πουλούν το συμπυκνωμένο χυμό με 600 δρχ. το λίτρο, όταν το κόστος δεν ξεπερνά τις 150 δρχ.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην ελαιοκαλλιέργεια, που αποτελεί άλλη μια δυναμική καλλιέργεια του νομού: Τη βρώσιμη ελιά. Οι τιμές φέτος έχουν πέσει πάνω από 50%, σε σύγκριση με πέρσι. Πέρσι πουλούσαν με 450 δρχ./κιλό και φέτος μετά βίας φτάνουν τις 200 δρχ. Οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με την ασυδοσία και τους εκβιασμούς των εμπόρων, αλλά και την κοροϊδία της κυβέρνησης. Οι επιδοτήσεις που η τελευταία είχε υποσχεθεί δε φαίνονται πουθενά στον ορίζοντα. Ισως, να τις κρατάει για να τις δώσει προεκλογικά... Ομως δεν κοροϊδεύουν έτσι τους αγρότες.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, η κυβέρνηση φρόντισε να εξαφανίσει από την περιοχή άλλη μια δυναμική καλλιέργεια, αυτή του καλαμποκιού, ενώ τώρα έρχεται να βάλει και περιορισμούς στη βαμβακοκαλλιέργεια.

- Γιατί χρόνο με το χρόνο η κατάσταση χειροτερεύει;

- Είναι πλέον πεντακάθαρο και οι αγρότες το ξέρουν εδώ στην περιοχή μας ότι οι υποσχέσεις, που τους έδιναν ότι με την ένταξη στην τότε ΕΟΚ «θα 'τρωγαν με χρυσά κουτάλια» όχι μονάχα δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά ούτε με... ξύλινα δεν μπορούν να φάνε. Με χρυσά κουτάλια φάγανε οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι και οι μεσάζοντες και γενικότερα το κεφάλαιο. Οι συμφωνίες της ΓΚΑΤΤ, του Αμστερνταμ και της «Ατζέντας 2000», που αποφάσισε η ΕΕ και με δουλικότητα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υλοποιεί, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για καλύτερες μέρες. Οσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, η μικρομεσαία αγροτιά θα οδηγείται στην καταστροφή και στο ξεκλήρισμα.

- Υπάρχει τρόπος να βελτιωθούν τα πράγματα και να ανατραπεί αυτή η αντιαγροτική πολιτική;

- Φυσικά υπάρχει τρόπος και ήδη ο κόσμος έχει αντιληφθεί και ποιος είναι αυτός: Είναι ο μονόδρομος του αγώνα. Και στο δρόμο αυτό θα πορευτούν αύριο (σ.σ. σήμερα) οι αγρότες της Αρτας, με το συλλαλητήριο που πραγματοποιούν στην πλατεία Κιλκίς. Η αγωνιστική διάθεση της αγροτιάς φάνηκε στις περιοδείες που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού και κλιμάκια του ΚΚΕ. Οι αγρότες έχουν καταλάβει ότι ο μοναδικός τρόπος, για ν' αλλάξει αυτή η κατάσταση είναι να αντισταθούν, με κάθε τρόπο και μέσο, μαζικά, ενωτικά, δυναμικά. Και είναι αποφασισμένοι στις επικείμενες εκλογές να καταδικάσουν με την ψήφο τους όλους εκείνους και όλα τα πολιτικά κόμματα, που ανοιχτά ή με πλάγιο τρόπο υποστηρίζουν και υποκύπτουν στις καταστροφικές αποφάσεις των Βρυξελλών και των Αθηνών.


Φ.Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπλόκο στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς (2011-02-22 00:00:00.0)
Κυβέρνηση και ΕΕ «βουλιάζουν» καλλιέργεια και παραγωγούς (2003-01-19 00:00:00.0)
Αγωνιστικός φραγμός στην αντιαγροτική πολιτική (2001-02-10 00:00:00.0)
"Ξαναχτύπησαν" οι ξεπουλημένοι της ΠΑΣΕΓΕΣ (1998-11-17 00:00:00.0)
Ξεκληρίζεται η μικρομεσαία αγροτιά (1997-12-19 00:00:00.0)
Οι μεταποιητές κλέβουν τους πορτοκαλοπαραγωγούς (1997-02-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ