ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Συμφωνία με ημερομηνία λήξης

Συμβιβάστηκαν τελικά οι «25» της ΕΕ τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες για την εξεύρεση λύσης στο «αδιέξοδο» των δημοσιονομικών προοπτικών της Ενωσης για την περίοδο 2007-2013. Ο δεδομένος αντιλαϊκός προσανατολισμός, το σκληρό παζάρι για το ποια πλουτοκρατία θα πάρει τα περισσότερα και η υποκρισία κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Κοινοτικού Προϋπολογισμού. Η απόφαση, όπως όλες οι ενδείξεις μαρτυρούν, ήταν ειλημμένη εξ αρχής: Να υπάρξει συμφωνία πάση θυσία ώστε να δοθεί η εικόνα μιας Ενωσης, που είναι σε θέση να λειτουργεί, μετά τον κόλαφο της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης και την αποτυχία συμφωνίας για τον προϋπολογισμό στη Σύνοδο του περασμένου Ιούνη.

Η βρετανική προεδρία έφερε στο τραπέζι διαδοχικά τρεις προτάσεις οι οποίες διέφεραν ελάχιστα στα νούμερα και διατηρούσαν την ίδια φιλοσοφία. Ο βασικός στόχος όλων των εκδοχών και της τελικής απόφασης συμπυκνώνεται στη διατήρηση των κονδυλίων του «αντιτρομοκρατικού αγώνα», στην προώθηση της στρατηγικής της Λισαβόνας και των καπιταλιστικών διαρθρωτικών αλλαγών, για την ενίσχυση της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας, αλλά και στην καθολική παρακολούθηση και φακέλωμα των ηλεκτρονικών δεδομένων.

Η επιδίωξη της Βρετανίας να διατηρηθούν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα οι επιστροφές, που λαμβάνει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, και να εξασφαλίσει δέσμευση για επανεξέταση των κονδυλίων της ΚΑΠ πριν το 2014, ουσιαστικά επιτεύχτηκαν, μέσω ενός συμβιβασμού με τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η βρετανική επιταγή «κλείδωσε» στα 43,5 δισ. ευρώ με την «παραχώρηση» να αποδεχτεί το Λονδίνο αύξηση μικρότερη κατά 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τη θατσερική συμφωνία. Σε αντάλλαγμα, επήλθε ο συμβιβασμός της «εποικοδομητικής ασάφειας» για την αναθεώρηση όλων των κοινοτικών δαπανών: «Η Επιτροπή - σύμφωνα με την ακριβή διατύπωση - καλείται να συντάξει το 2008-'09 μια πλήρη και συνολική αναθεώρηση όλων των κοινοτικών δαπανών συμπεριλαμβανομένων της ΚΑΠ και του βρετανικού τσεκ». Διατύπωση, η οποία «ανοίγει» το θέμα της αναθεώρησης, για την περίοδο 2008-'09 και, ταυτόχρονα, επιτρέπει κυρίως στους Τ. Μπλερ και Ζ. Σιράκ να δηλώνουν ικανοποιημένοι, ερμηνεύοντας τη συμφωνία ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Με αφορμή την ενίσχυση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας η Σύνοδος αποφάσισε περικοπή των αγροτικών επιδοτήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 κόβονται από την ΚΑΠ και τα 7 από την ανάπτυξη της υπαίθρου. Στην Ελλάδα, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, αναλογούν περικοπές άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση δεσμεύεται να καλύψει από εθνικούς πόρους.

Η ελληνική κυβέρνηση στο τέλος της Συνόδου διά στόματος Καραμανλή εξέφρασε ικανοποίηση γιατί δεν έχασε ούτε ένα ευρώ «παρά τη σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση». Αποδίδοντας επαίνους στην Προεδρία που πέτυχε τη συμφωνία ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επέκταση του χρόνου απορρόφησης κατά 12 μήνες και στο ότι η Ελλάδα έχει λαμβάνειν 20,101 δισ. ευρώ με κοινοτική συμμετοχή στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από 50 έως 85%.

Ανεξαρτήτως, πάντως, του συμβιβασμού και της επιτευχθείσας τελικά συμφωνίας, δύο γεγονότα αποκαλύπτουν τις εντεινόμενες αντιθέσεις κυρίως μεταξύ των ισχυρών μελών της Ευρωένωσης. Πρώτον, το γεγονός πως η συμφωνία έχει ολοφάνερα ημερομηνία λήξης το 2008-2009, όταν θα επανέλθει το συνολικό θέμα της αναθεώρησης των κοινοτικών δαπανών, μαζί με αυτά της ΚΑΠ και των βρετανικών επιστροφών. Και, δεύτερον, η εκβιαστική τακτική της Βρετανίας, η οποία, μάλιστα, έκανε σαφές ότι στο μέλλον δε θα είναι τόσο διαλλακτική όσο της επέβαλλε τώρα ο ρόλος της Προεδρίας, υπογραμμίζοντας ότι αν οι «25» θέλουν συμφωνία υποχρεούνται να υιοθετήσουν άνευ συζητήσεων τις θέσεις της.

ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΩΡΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΦΡΑΓΜΟΣ

(στη δράση των μυστικών υπηρεσιών)

ΔΕΝ είναι βέβαια πρώτη φορά, που οι κάθε λογής και προέλευσης κατάσκοποι Αμερικάνοι, Εγγλέζοι και άλλοι αλωνίζουν στη χώρα μας. Μπαινοβγαίνουν, ενεργούν απαγωγές πολιτών, που τους οδηγούν στις φυλακές-κάτεργα και τους υποβάλλουν σε ανακρίσεις με φρικιαστικά βασανιστήρια.

ΣΧΕΔΟΝ καθημερινά οι λαοί βλέπουν να ξεσπά πάνω τους μια γενικευμένη απειλή συνεχώς εναντίον των δικαιωμάτων και ελευθεριών, που κατέκτησαν με πολλούς αγώνες. Αναπάντητες άφησε ο υπουργός κ. Βουλγαράκης όλες τις κατηγορίες που πέφτουν πάνω στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία. Η αναδίφηση της ιστορικής διαδρομής στα τελευταία 50 χρόνια έχει να παρουσιάσει μια σειρά από σημαντικά παρόμοια περιστατικά.

ΕΧΟΥΝ περάσει από τότε 20 χρόνια, που από πολλές ευρωπαϊκές χώρες ξαφνικά μαθεύτηκαν συγκλονιστικές πληροφορίες για ένα μεγάλο κατασκοπευτικό δίκτυο αμερικάνικο, που με διάφορες ονομασίες δρούσε στις χώρες αυτές. Παρούσα κι η Ελλάδα στον κατάλογο με την ονομασία «Προβιά», στην Ιταλία «Σπάθα» και στη Γερμανία «Ξίφος».

ΤΟΤΕ ακριβώς μαθεύτηκε - όχι βέβαια από την κυβέρνηση κι άλλους αρμοδίους - πως πάνω στη γη μας απόκρυφα η αμερικάνικη δηλητηριώδης αράχνη είχε διαρθρωμένο το κατασκοπευτικό δίκτυο σ' όλη τη χώρα. Με 200 κρύπτες εγκαταστημένες σε επίκαιρα σημεία, που τις είχαν γιομάτες όπλα και μπόλικες χρυσές λίρες. Εκεί λούφαζαν και καραδοκούσαν τη στιγμή να εξορμήσουν για δράση.

ΚΑΙ πότε θα έφτανε η στιγμή της δράσης; Οταν οι Αμερικανοί και οι συνεταίροι τους θα έκριναν πως κινδυνεύουν τα συμφέροντά τους, πως τους απειλεί το ανέβασμα του λαϊκού αγώνα. Με τα τουφέκια, τις λίρες κι όλα τ' άλλα πολεμικά σύνεργα έτοιμοι για δράση σε κάθε ενδεχόμενο...

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ τα ΜΜΕ πρόσθεταν όλο και νεότερα στοιχεία αλλά εδώ κυβέρνηση (πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης) και όλοι οι αρμόδιοι έπαθαν αφωνία, ενώ σ' άλλα ασήμαντα είναι λαλίστατοι και ταχύτατοι.

ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ των Αμερικανών πρακτόρων έχουν συνέχεια με την αποκάλυψη του περιστατικού της οδού Μηθύμνης, μια παρόμοια ιστορία που έχει βάθος και προϊστορία. Οι ξένοι πράκτορες, ελεύθεροι κι ασύδοτοι, αλωνίζουν τη χώρα κι όταν οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να πλησιάσουν στην ουσία το θέμα δέχονται από τον αρμόδιο υπουργό κ. Παπαθεμελή την επικριτική απάντηση που λέει στους λειτουργούς του Τύπου: «Ζητάτε πολλά τώρα. Μπαίνετε επί της ουσίας και σας θεωρώ σοβαρούς δημοσιογράφους».

ΑΛΛΑ ποιο άλλο εκτός από την ουσία, την αλήθεια πρέπει επίμονα και με συνέπεια να κυνηγήσει ο δημοσιογράφος... Στην ιστορία του ελληνικού Τύπου έχουν καταγραφεί πολλές τέτοιες περιπτώσεις για μεγάλα εγκλήματα τα οποία οι εκάστοτε κυβερνήσεις τα κουκούλωναν...

ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ αυτά που είπε σχετικά με το θέμα αυτό ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής όταν τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι. Η απάντηση κοφτή, λακωνική: «Δεν είναι - είπε - σοβαρά πράγματα»...

ΣΤΑ ίδια βήματα του κουκουλώματος τότε κι η κυβέρνηση του Μητσοτάκη, που έσπευσε να πει πως τάχατες η υπόθεση αυτή του κατασκοπευτικού δικτύου ήταν πολύ παλιά και πως είχε πια γίνει «ανενεργός». Αλλά και το ΠΑΣΟΚ γυρεύει με το δικό του τρόπο τη συγκάλυψη καθώς δηλώθηκε τότε ότι κάπου εντόπισαν την «Προβιά» και πως τελικά την αχρήστευσαν το 1984. Ετσι οι Ελληνες δεν κινδυνεύουν από «προβιές» και αράχνες.

ΘΑ ΡΩΤΟΥΣΕ κανείς όμως αυτούς που τελικά «εξόντωσαν» τον τρισκατάρατον όφιν της κατασκοπίας, που μας είχε αρπάξει από το λαιμό, για ποιο λόγο δεν άρθρωσαν τότε ούτε μια λέξη;

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ έρευνα στάθηκε για πολλά και μεγάλα θέματα καθοριστική, ενώ αλλιώτικα με τα υπουργικά μέτρα θα έμεναν στο σκοτάδι. Μερικές μόνο σύντομες αναφορές: Είναι πασίγνωστο πως η δολοφονία του Γρηγ. Λαμπράκη τα πρώτα 24ωρα «δρομολογήθηκε» για τροχαίο, ενώ ύστερα, με τη συνεχή δραστηριότητα των δημοσιογράφων, ήρθε στο φως το φοβερό εκείνο έγκλημα.

ΜΗΠΩΣ δεν ήταν η δημοσιογραφική παρέμβαση που εντόπισε τον εγκληματία πολέμου Μ. Μέρτεν και ανάγκασε την κυβέρνηση να τον πιάσει και να τον περάσει από δίκη; Στη δίκη του Ν. Μπελογιάννη με τους δημοσιογράφους παρόντες και ήταν ο Σπ. Δενδρινός που πήρε μέσα στο στρατοδικείο τη συνέντευξη που έκανε μεγάλη εντύπωση και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Η ΩΡΑ έφθασε που χωρίς καμιά καθυστέρηση πρέπει να μπει φραγμός στην ασύδοτη δράση των μυστικών υπηρεσιών. Πρέπει ν' αντισταθούμε με αποφασιστικότητα στην πορεία στη βέβαιη και πραξικοπηματική περιστολή των δικαιωμάτων μας και των ελευθεριών μας.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τη Σύνοδο Κορυφής

«Τα κονδύλια από την ΕΕ, που η κυβέρνηση της ΝΔ επαίρεται ότι εξασφάλισε, δεν προορίζονται για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά για την ενίσχυση του κεφαλαίου, όπως γίνεται μέχρι τώρα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωένωσης, και συνεχίζει:

«Ο πραγματικός χαρακτήρας της ΕΕ αποκαλύπτεται και πάλι. Είναι μια διακρατική συμμαχία του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, με ενιαία στρατηγική επίθεσης στα δικαιώματα των λαών και με μεγάλες αντιθέσεις στο πώς θα γίνει η μοιρασιά της λείας.

Οι αντιθέσεις των ηγετών των κρατών-μελών δεν αφορούν στο ποιος θα πληρώσει τον κοινοτικό προϋπολογισμό, αυτό το έχουν ομόφωνα συμφωνήσει, θα τον πληρώσουν οι λαοί. Οι τσακωμοί και τα παζάρια τους αφορούν αποκλειστικά και μόνο στο ποια πλουτοκρατία θα πάρει τα περισσότερα.

Νέα πλήγματα θα δεχτούν οι μικρομεσαίοι αγρότες, που χρόνια τώρα πληρώνουν με το σταδιακό ξεκλήρισμά τους την αντιαγροτική πολιτική.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν πως εκτός από τα παζάρια, στη Σύνοδο Κορυφής έγινε έλεγχος και επικύρωση όλων των επιμέρους αντιλαϊκών πολιτικών της ΕΕ, που έχουν ομόφωνα συμφωνήσει όλες οι κυβερνήσεις, και οι ελληνικές, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Επιβεβαίωσαν την αντιδραστική στρατηγική της Λισαβόνας, ελέγχοντας την εφαρμογή της στο εσωτερικό της κάθε χώρας. Κατά πόσο προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις, το αντεργατικό πλαίσιο στις εργασιακές σχέσεις και συνολικά οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, για να αναπτυχθεί παραπέρα η κερδοφορία του ευρωενωσιακού κεφαλαίου με τη σκληρότερη εκμετάλλευση των εργατών.

Επικύρωσαν τις συμφωνίες για το τρομοκρατικό πλαίσιο και ειδικά το ηλεκτρονικό φακέλωμα, δηλαδή τη νομιμοποίηση της παρακολούθησης και της ενοχοποίησης.

Οι εργαζόμενοι και τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα πρέπει να εγκαταλείψουν τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου", να περάσουν στην αντεπίθεση, με λαϊκή συμμαχία που δίνει προοπτική.

Απειθαρχία στο αντιλαϊκό πλαίσιο!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ