ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Συνεχίζεται το εμπόριο ελπίδων

Τα ρέστα ζητάνε κυβέρνηση και ΝΔ μετά το «ναυάγιο» στο οποίο οδήγησαν τη ρύθμιση για τους συμβασιούχους του δημοσίου. Οι πρωταγωνιστές της δημιουργίας του προβλήματος και του καθεστώτος της ομηρίας δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, από τη μια έχουν αποδυθεί σε ένα γελοίο σκυλοκαυγά μεταξύ τους, επιρρίπτοντας ο ένας στον άλλο τις ευθύνες για τη μη ψήφιση της τροπολογίας, και από την άλλη μοιράζουν αφειδώς υποσχέσεις για τακτοποίησή τους όταν γίνουν κυβέρνηση. Από κοινού προχωρούν σε ένα άθλιο εμπόριο ελπίδων με στόχο την ψηφοθηρία και τον εγκλωβισμό συνειδήσεων, ενώ συνεχίζουν να κρατάνε υπό καθεστώς ομηρίας δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα.

Η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης σε συνεντεύξεις της σε ραδιοσταθμούς επέμεινε ότι η κυβέρνηση δε θα καταθέσει την τροπολογία, με την αστεία δικαιολογία ότι δε θέλει να κατηγορηθεί για «εκλογική σκοπιμότητα»(!), ενώ υποσχέθηκε ότι «θα την επαναφέρει μετά τις εκλογές». Από την άλλη εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον Κ. Καραμανλή γιατί «ανέτρεψε τα πάντα» επειδή θέλει να κρατάει σε ομηρία αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ ισχυρίστηκε ότι η ΝΔ θέλει να τακτοποιήσει όλους τους συμβασιούχους, τους οποίους υπολογίζει σε 100 -150.000!

Δεν παρέλειψε να εκθειάσει τη στάση του εκπροσώπου της ΝΔ στη διακομματική Πρ. Παυλόπουλου, ο οποίος, όπως είπε, «δυστυχώς δεν μπόρεσε να πείσει το κόμμα του με την πρόταση στην οποία είχαμε συμφωνήσει». Την υπεράσπιση της ΝΔ ανέλαβε ο Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος όμως είναι έκθετος μετά το «άδειασμα» από τον Κ. Καραμανλή. Ο βουλευτής της ΝΔ επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του υπαναχώρησε γιατί η ρύθμιση ήταν άδικη (δε στηριζόταν στο κριτήριο της κάλυψης των πάγιων αναγκών) και ελλιπής γιατί δεν κάλυπτε το δημόσιο τομέα! Επιβεβαιώνοντας όμως τη συμφωνία με την κυβερνητική ρύθμιση είπε ότι, «αν η κυβέρνηση θεωρεί την πρότασή της ορθή, δεν έχει παρά να τη φέρει αμέσως στη Βουλή για ψήφιση»! Φυσικά δεν παρέλειψε να υποσχεθεί ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα ψηφίσει τη δική της ρύθμιση, «αποκαθιστώντας τις αρχές της νομιμότητας και του κράτους δικαίου».

Από την πλευρά του ο Στ. Μάνος κατάλαβε ότι η ΝΔ αντιτάχθηκε στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων από... τις θέσεις του ΚΚΕ και επέκρινε τους εκπροσώπους της ιδιωτικής οικονομίας (ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, κλπ.) γιατί παραμένουν σιωπηλοί!

Απεργία για τους εκτάκτους

Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν στις 17 και 18 του Φλεβάρη οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) της χώρας, ζητώντας να σταματήσει ο εμπαιγμός και ο εκβιασμός των εκτάκτων από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Την απεργία προκήρυξε, σε χτεσινή της συνεδρίαση, η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων (ΠΟΕ) στους ΟΤΑ - καταψήφισε η παράταξη της ΠΑΣΚΕ - μετά και τις τελευταίες εξελίξεις για την τύχη των συμβασιούχων γενικά στο δημόσιο, που διαιωνίζουν το καθεστώς των εκτάκτων προς εξυπηρέτηση μικροκομματικών και ρουσφετολογικών σκοπιμοτήτων.

Στην απόφασή της η ΠΟΕ - ΟΤΑ επαναλαμβάνει το αίτημά της να μονιμοποιηθούν όλοι οι έκτακτοι στους δήμους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με χρόνο προϋπηρεσίας 16 μήνες. Επίσης, ζητά να σταματήσουν οι προσλήψεις έκτακτου προσωπικού και αντίθετα αυτές να γίνονται με βάση τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των Δήμων όπου προσδιορίζονται οι πάγιες και εποχιακές ανάγκες.

Παράλληλο, αίτημα των εργαζομένων στους δήμους είναι η αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών που διαιωνίζουν το καθεστώς των εκτάκτων, αλλά και διασπούν τους εργαζόμενους. Στη 48ωρη απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕ - ΟΤΑ θα συμμετάσχει και η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Υπαλλήλων και Επιτροπών Εκτάκτων, η οποία, σε χτεσινή της συνεδρίαση αργά το βράδυ, αποφάσισε καθημερινές κινητοποιήσεις στο μεσοδιάστημα, ξεκινώντας από την ερχόμενη Δευτέρα. Τα μέλη της Επιτροπής προσανατολίζονται σε καθημερινές συγκεντρώσεις έξω από το υπουργείο Προεδρίας, μέχρι να δεχτεί η κυβέρνηση να συζητήσει το αίτημά τους να μονιμοποιηθούν όλοι οι έκτακτοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ανεξάρτητα από το χρόνο προϋπηρεσίας τους.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ ενόψει των βουλευτικών εκλογών, πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες οι παρακάτω εκδηλώσεις Κομματικών Οργανώσεων.

  • Σήμερα, Παρασκευή, η ΚΟΒ Προφήτη Ηλία Πειραιά του ΚΚΕ καλεί στο γλέντι της, στις 8μ.μ., στην ταβέρνα «Το Καντάρι» (Πύλης και Δεληγιώργη 50).
  • Αύριο, Σάββατο, η ΚΟ Μεσολογγίου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση με ομιλητή τον Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 5.30 το απόγευμα, σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Επίσης, το Σάββατο, η ΚΟ Ευηνοχωρίου του ΚΚΕ διοργανώνει πολιτική εκδήλωση με ομιλητή και πάλι τον Σπ. Στριφτάρη, στις 8 το βράδυ, στο Κάτω Ευηνοχώρι.

  • Το Σάββατο θα γίνει η συνεστίαση της Κομματικής Οργάνωσης Αρτας του ΚΚΕ, στο κέντρο «Παρασκευάς», όπου θα παραστεί και θα μιλήσει μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ καλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει αύριο Σάββατο, στο Ομήρειο, στις 6μ.μ., αφιερωμένη στην παιδεία. Ομιλητής θα είναι ο Σάββας Σάββας, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και στέλεχος του Κόμματος, το θέμα της ομιλίας του είναι: «Οι ταξικές πλευρές της λεγόμενης μεταρρύθμισης στην Παιδεία».
  • Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ πραγματοποιεί αύριο Σάββατο, λαϊκό γλέντι, στο κέντρο «Μπάρμπα Θωμάς». Θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης.
  • Η Βορειοανατολική Αχτίδα τηςΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη στο Πνευματικό Κέντρο Πεντέλης, το Σάββατο, στις 5μ.μ., με ομιλητή τον Γιάννη Σταυρόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση στο Γαλάτσι (Καραγιανέικα) με ομιλητή τον Γιώργο Σκιαδιώτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Και οι δύο ομιλίες αφορούν τις πολιτικές εξελίξεις.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής, με ανακοίνωσή της, στην πολιτική συγκέντρωση που οργανώνει την Κυριακή 6 Φλεβάρη 2000, στις 11.00 πμ, στον κινηματογράφο «ΑΝΕΣΙΣ» στο Αγρίνιο.Στη συγκέντρωση θα μιλήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης, με θέμα: «Πολιτικές εξελίξεις και εκλογική διακήρυξη του ΚΚΕ».

  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Αλσούπολης - Καλογρέζας του ΚΚΕ, διοργανώνουν πολιτική συγκέντρωση, τη Δευτέρα 7/2, στις 18.30, στο «Παναιτώλιο» στην Αλσούπολη.
Στα Χανιά

Στα πλαίσια ενός πολύπλευρου προγράμματος δραστηριοτήτων που αποφάσισε και υλοποιεί η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ομιλίες - περιοδείες:

  • Σήμερα, Παρασκευή, στις 7μ.μ.: Στη Σπλάντζια θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ. Στον Πλάτανο θα μιλήσει ο Γιάννης Μαζοκοπάκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και του γραφείου της ΝΕ Χανίων. Στο Εμπρόσνερο θα μιλήσει στέλεχος του Κόμματος.
  • Την Κυριακή έχει προγραμματιστεί πανεξόρμηση στην πόλη και στα χωριά του νομού Χανίων για τη διάδοση του «Ριζοσπάστη».
  • Τη Δευτέρα στις 7π.μ.: Στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ (Μαργουνίου) θα μιλήσει στους εργαζόμενους ο Τηλέμαχος Δημουλάς.
Ευχαριστήριο σε βουλευτές του ΚΚΕ

Ευχαριστήρια επιστολή στους βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρο Σκοπελίτη και Αχιλλέα Κανταρτζή, απέστειλε ο Θ. Λιβανιός από τα Γανιμά Σερίφου, για τις ενέργειές τους στη Βουλή σχετικά με τη διαμαρτυρία των κατοίκων του νοτιοδυτικού τμήματος του νησιού για το ότι δεν υπάρχει στην περιοχή σήμα της ΕΡΤ. Στην επιστολή τονίζεται: «Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις ενέργειές σας (αναφορά σας από 1/12/1999) προς το Προεδρείο της Βουλής και τον κ. υπουργό Τύπου και ΜΜΕ σχετικά με τη διαμαρτυρία - καταγγελία των κατοίκων των οικισμών του Νοτιοδυτικού τμήματος της Σερίφου και του Συνδέσμου της "Αγίας Τριάδας" με την οποία διαμαρτυρόμαστε που δε βλέπουμε και δεν ακούμε την ΕΡΤ παρόλο που την πληρώνουμε. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει κάποια σχετική ενημέρωση ούτε από τη Βουλή, ούτε από το Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ. Για το λόγο αυτόν, θα σας παρακαλούσαμε πάρα πολύ, όπως τύχουμε σχετικής πληροφόρησης».

ΠΡΟΕΣΟΔΑ
Κίνδυνος για το δημόσιο τομέα

Καταψήφισε τη σχετική τροπολογία χτες στη Βουλή το ΚΚΕ

Την αντίθεση του ΚΚΕ, στην τροπολογία θεσμοθέτησης των «προεσόδων» ως μορφή κρατικού δανεισμού, εξέφρασε χθες στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος, Σταύρος Σκοπελίτης, σημειώνοντας ότι «οι δανειστές θα αποκτήσουν μια σημαντική δύναμη και πιθανά να απαιτήσουν να έχουν λόγο στη λειτουργία των δανειζόμενων νομικών προσώπων», σημειώνοντας φυσικά ότι μιλάμε για «μεγάλους θεσμικούς επενδυτές». Ταυτόχρονα τόνισε πως δίνεται η δυνατότητα μεταβίβασης εσόδων του δημοσίου μέσω της έκδοσης τίτλων σε τρίτα νομικά πρόσωπα, δηλαδή άτομα και ιδιώτες.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, σημείωσε ότι στόχος της τροπολογίας είναι η μείωση του δημοσίου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος. Σύμφωνα με όσα προβλέπει η τροπολογία που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία οι λεπτομέρειες τη νέας μορφής αυτής κρατικού δανεισμού θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ