ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις

Να δώσουν απάντηση στο αντεργατικό έκτρωμα, δυναμώνοντας τους αγώνες τους και συμμετέχοντας στην πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη με το διεκδικητικό πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων, καλεί τους εργαζόμενους η Εκτελεστική Γραμματεία

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ, με την κοινή τους δράση, το συντονισμό τους με την υπόλοιπη εργατική τάξη, να χαλάσουν τα σχέδια κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΝεταίρων τους
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ, με την κοινή τους δράση, το συντονισμό τους με την υπόλοιπη εργατική τάξη, να χαλάσουν τα σχέδια κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΝεταίρων τους
«Ταφόπλακα» στα εργατικά δικαιώματα χαρακτηρίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, με το οποίο «διά νόμου» καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις, επιφέρεται χτύπημα στο δικαίωμα της σταθερής εργασίας, καθώς οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ εξοπλίζονται με το ανεξέλεγκτο δικαίωμα στις απολύσεις, αλλά ακόμα και στο επίπεδο των μισθών με το πρόσχημα των οικονομικών δυσχερειών που μπορούν να αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.

Στην ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύεται για άλλη μια φορά άξιος συνεχιστής των αντεργατικών έργων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή, επιχειρεί να ολοκληρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις στις πρώην ΔΕΚΟ, βάζοντας ταυτόχρονα ταφόπλακα στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις των εργαζομένων, ανατρέποντάς τα και αφαιρώντας τα. Οι στρατηγικές επιλογές της Λισαβόνας για μεγαλύτερη κερδοφορία, για αλλαγές των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των εργαζομένων, ιδιαίτερα νέων και γυναικών, αλλά και όλων των εργαζομένων, είναι μόνιμος και καθημερινός στόχος των δυνάμεων της ευρωυποταγής.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συναγωνίζονται πώς θα υλοποιήσουν καλύτερα, γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα την αντεργατική πολιτική.

Οι συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και σε άλλες οργανώσεις, σταθερά και αταλάντευτα βοηθάνε στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Η συμφωνία τους στον ΟΤΕ και στην "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ" πρόσφατα αποδεικνύει όχι μόνο ότι συμφωνούν, αλλά και ότι διευκολύνουν την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα να προωθήσει ταχύτατα τις αντιδραστικές, αντεργατικές αλλαγές.

Το ΠΑΜΕ καλεί για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ να συνειδητοποιήσουν ποιοι και πώς τους οδηγούν στον γκρεμό. Να αντιδράσουν, να αντισταθούν, να παραμερίσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Με την κοινή τους δράση, το συντονισμό τους με την υπόλοιπη εργατική τάξη, να χαλάσουν τα σχέδια κυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΝεταίρων τους.

Να μην «τσιμπήσουν» στα διάφορα προγράμματα «εθελούσιων εξόδων» που στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό τους για να περάσουν ευκολότερα τα σχέδια της πλουτοκρατίας.

Να συσπειρωθούν με τις δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η ιδιωτικοποίηση των πρώην ΔΕΚΟ αφορά ολόκληρο τον ελληνικό λαό και όχι μόνο τους εργαζόμενους σε αυτές τις επιχειρήσεις.

Να παλέψουμε όλοι μαζί ώστε οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας να ανήκουν στο κράτος και να γίνουν λαϊκή περιουσία, γιατί μόνο έτσι μπορούν να υπηρετήσουν τις ανάγκες του λαού και των εργαζομένων.

Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για άλλη εξουσία, που θα υπηρετεί τη λαϊκή οικονομία σε όφελος του λαού».

Με αφορμή και τη νέα αντεργατική επίθεση, το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα πιο αποφασιστικά να παλέψουν για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Να δυναμώσουν τον αγώνα τους, παίρνοντας μαζικά μέρος στην πανελλαδική απεργία στις 14 Δεκέμβρη, με το πλαίσιο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσει το μέτωπο σ' όλες τις πόλεις της χώρας και στην κεντρική της Αθήνας στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά).


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Αντεργατική ομοβροντία από κυβέρνηση και ΣΕΒ

Οι μεγαλοβιομήχανοι επικροτούν τις προωθούμενες ανατροπές, την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν με δημαγωγίες να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων

Να θολώσει τα νερά και να κατευνάσει τις αντιδράσεις επιχειρεί με κάθε τρόπο η κυβέρνηση, προκειμένου να επιβάλει την αντεργατική «μεταρρύθμιση» για τις πρώην ΔΕΚΟ. Το όπλα που χρησιμοποιεί για να επιτύχει τον παραπάνω στόχο είναι τα γνωστά, δοκιμασμένα και στο προηγούμενο κύμα μεταρρυθμίσεων: «Καθησυχαστικές» και ψεύτικες διαβεβαιώσεις ότι τάχα δε θίγονται τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά τα «προνόμια» (!), υποδαύλιση των «αντιθέσεων» μεταξύ «παλαιών» και «νέων», αλλά και εργαζόμενων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πλασάρισμα της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων κάτω από το μανδύα των αναπόφευκτων «τομών» και «μεταρρυθμίσεων», που ανταποκρίνονται στη «νέα εποχή».

Κυρίως, όμως, η κυβέρνηση αξιοποιεί πρώτα και κύρια τους φυσικούς συμμάχους της (όπως ο ΣΕΒ) και τη συναίνεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να δείξει ότι απλά κινείται με τόλμη και αποφασιστικότητα στο «μονόδρομο» της ανατροπής των εργασιακών δικαιωμάτων... Η συναίνεση και η σύμπλευση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ βοηθάει την κυβέρνηση της ΝΔ να δείξει προς τα έξω ότι η πολιτική της δεν είναι «απομονωμένη» από την κοινωνία, επικαλούμενη ταυτόχρονα γι' αυτό και τα γκάλοπ...

Επιχείρηση συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού

Τα στελέχη της κυβέρνησης διατυμπάνιζαν χθες σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει θέμα κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων (και όποιος το χάψει το 'χαψε...), αλλά την ίδια στιγμή παραδέχονταν ότι μπορεί να μειωθούν οι μισθοί των (νυν) εργαζομένων στις ΔΕΚΟ. «Δεν υπάρχει κανένα θέμα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων», υποστήριξε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά όταν του επισημάνθηκε τι ορίζει το άρθρο 14, ο Ευ. Αντώναρος παραδέχτηκε ότι σε περίπτωση διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση με κυριαρχικό τρόπο, με νόμο που θα καταθέσει, θα ρυθμίσει τα θέματα των εργασιακών συμβάσεων!

Στη συνέχεια όμως, προσπάθησε να πείσει ότι «δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά ισχύει από το 1988», και ότι θα κρίνει οριστικά η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «από εδώ και πέρα για τους νεοπροσλαμβανόμενους θα ισχύσουν οι κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», ενώ υποστήριξε ότι οι «μεταρρυθμίσεις κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», επειδή αυτό «φαίνεται με απόλυτη σαφήνεια και σε όλες τις δημοσκοπήσεις που γίνονται»(!).

Τη μείωση των μισθών των εργαζομένων στις «ζημιογόνες» ΔΕΚΟ προανήγγειλε ο υπουργός Απασχόλησης: «Δεν είναι δυνατόν να κάθονται να συμφωνούν σε αυξήσεις στους μισθούς, τη στιγμή που τέτοιες αυξήσεις μπορεί να επιβαρύνουν περισσότερο την επιχείρηση»(!), δήλωσε ορθά - κοφτά ο Π. Παναγιωτόπουλος. Διαφοροποιημένος, αλλά από φιλελεύθερη σκοπιά όπως φρόντισε να διευκρινίσει, εμφανίστηκε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Μανώλης, ο οποίος διαπίστωσε ότι η διάταξη για κατάργηση με νόμο των συλλογικών διαπραγματεύσεων «αδικεί το νομοσχέδιο» και έρχεται, όπως είπε, σε αντίθεση με τη δήλωση του Κ. Καραμανλή ότι «στις ΔΕΚΟ θα ισχύσει η υπάρχουσα εργατική νομοθεσία»(!).

Την υποστήριξή του στο νομοσχέδιο έσπευσε να εκφράσει ο «ανεξάρτητος» Α. Ανδριανόπουλος, δηλώνοντας ότι συμφωνεί με τη φιλοσοφία του και πως «είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένα βήμα πραγματικής μεταρρύθμισης»...

Επικροτεί ο ΣΕΒ

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι μεγαλοβιομήχανοι από το χτύπημα της κυβέρνησης, όχι μόνο στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ, αλλά και συνολικά στο θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς και για τα δύο ζητήματα είχαν κάνει σαφείς τις αξιώσεις τους, που γίνονται και πράξη από την κυβέρνηση. Χτες ο πρόεδρος των μεγαλοβιομηχάνων, Ο. Κυριακόπουλος, χαρακτήρισε την κυβερνητική πρόκληση, που συνιστά το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, ως μια «καλή προσπάθεια» και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι εταιρίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν, αν δε λειτουργούν οι κανόνες του ιδιωτικού τομέα», καθώς και ότι η «μονιμότητα στηρίζει τη μετριότητα», αν και - όπως είπε - «είναι αναγκαίο κακό στο στενό δημόσιο τομέα, όχι, όμως, στην αγορά».

Για να μην υπάρχει αμφιβολία πόσο η κυβερνητική και κοινοτική πολιτική ταυτίζεται με μέτρα που κρίνονται απαραίτητα από το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και πόσο τα υπηρετεί, αρκεί μια απλή καταγραφή των θέσεων που έχουν διατυπωθεί εδώ κι ενάμιση χρόνο από το ΣΕΒ:

  • Ολες οι πρώην ΔΕΚΟ «πρέπει να περάσουν ολοκληρωτικά στους ιδιώτες».
  • «Σε καθεστώς ιδιωτικού τομέα δε νοείται μονιμότητα», οπότε το παράδειγμα του ΟΤΕ πρέπει να επεκταθεί.
  • «Οι δημόσιοι υπάλληλοι αμείβονται πολύ σε σχέση με αυτό που παράγουν», παρόλο που οι αμοιβές τους δεν είναι υψηλές.
  • «Μια μείωση προσωπικού στο Δημόσιο, π.χ. κατά το ήμισυ, θα βελτίωνε τις αποδοχές αυτών που θα έμεναν», οι οποίοι θα ήταν και οι καλύτεροι.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ