ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
Από σένα εξαρτάται...

Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Αφού, σου λέει, το ΠΑΣΟΚ ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν αντέδρασε στο νομοσχέδιο για τις πρώην ΔΕΚΟ, κι, ακόμα χειρότερα, βγαίνει ο εκλεκτός του αρχηγού και χειροκροτεί, ας το ρίξουμε στο τσάμικο. Ετσι, εμφανίστηκε χτες τίτλος σε μέσα σελίδα εφημερίδας «η ΓΣΕΕ στα οδοφράγματα»! Και τα μυαλά στα κάγκελα, να συμπληρώσουμε, ορέ παλικάρια. Τον ρωτήσατε τον Μανιάτη, εκείνον τον τύπο που έλεγε «ούτε μία μετοχή» κι έσπευσε να γίνει «μάνατζερ» στον ιδιωτικό ΟΤΕ;

Ασφαλώς και πρέπει να αντιδράσουν, ασφαλώς και πρέπει να το παλέψουν, μαζί με όλους τους άλλους, και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σ' αυτές τις επιχειρήσεις, εκτός όλων των άλλων, γιατί και οι ίδιοι θα χάσουν πολλά, αλλά η ...ΓΣΕΕ; Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι μας έφτιαξε τη μέρα ο σχετικός τίτλος.

Οσο για τις κακές γλώσσες, αυτές πάντα υπήρχαν. Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα δίπλα στο λαό, τα ΜΜΕ φταίνε που δεν προβάλλουν τη θέση του και αφήνουν μόνο τον Μάνο να φαίνεται την ώρα που πανηγυρίζει για λογαριασμό της τάξης και του κόμματος που τον εξέλεξε.

Πώς είπατε; «Κοψοχέρης»; Δυστυχώς, δεν αναγνωρίζεται τέτοιο λάθος μετά την απομάκρυνση από την κάλπη.

Καλό το «μάρκετινγκ» με το «φτηνό Ιντερνετ», μόνο που και οι πλέον πρόχειροι υπολογισμοί δείχνουν πως ούτε φτηνό, ούτε, βέβαια, τζάμπα είναι. Οτι σπρώχνει 600.000 πελάτες στις εταιρίες, ναι, αυτό είναι σίγουρο. Ειδικά για το φτηνό, ισχύει ό,τι και στις εκπτώσεις: Αφού σου τινάξω την τιμή στα ύψη, σου κάνω μετά έκπτωση, εσύ ψωνίζεις πανάκριβα, αλλά «με έκπτωση». Ασε που η «προσφορά» προβλέπει ότι οι εταιρίες θα πάρουν κανονικά το χρήμα και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα το πληρώσεις, δηλαδή, ξανά και ξανά.

Κατά τ' άλλα, ισχύει για τα δάνεια ό,τι και για την κάλπη: Εβαλες την τζίφρα σου, την πάτησες. Κάποτε πρέπει να θυμηθείς πως όταν σου λείπουν χρήματα, ζητάς αύξηση, δεν παίρνεις δάνειο με τόκο από το αφεντικό σου. Ασε άλλους να βασανίζονται για το πώς θα πλασάρουν το εμπόρευμά τους. Μη γίνεσαι πελάτης. Αδιάθετη η κάνναβη; Του έμπορα είναι το πρόβλημα. Γιατί πρέπει να πει ναι και η ΚΝΕ; Ασε, που η κανναβουριά είναι για να διαμορφώνεις άλλου είδους «συμμαχίες»... Και συ πρέπει να τα 'χεις τετρακόσια. Μην ξυπνήσεις μια μέρα σαν τους Αγγλους, που ανακάλυψαν τώρα ότι δεν έχουν καθόλου Κοινωνική Ασφάλιση και έτσι με τη θηλιά στο λαιμό δηλώνουν συμφωνία για σύνταξη στα 68 (μήπως στον τάφο, καλύτερα;), με αντάλλαγμα, λέει, να υπάρχει για όλους ένα επίδομα φτωχοκομείου!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΥΟ - ΔΥΟ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΔΥΟ - ΔΥΟ

ΧΑΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ: «Γίνεται πράξη η προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού. Φθηνό Internet για 600.000 φοιτητές» (το θέμα στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥΣ: «"Πρόκειται για ένα πραγματικό θετικό μέτρο, το οποίο θα συμβάλει στη διευκόλυνση των φοιτητών. Εστω και με καθυστέρηση, η μείωση αυτή στο κόστος σύνδεσης στο Διαδίκτυο, λύνει τα χέρια των νέων και ανοίγει νέους δρόμους με τη βοήθεια της τεχνολογίας" δήλωσε στη "Χώρα" ο Βασίλης Κίτσιος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ» (το ρεπορτάζ στη ΧΩΡΑ).

ΜΟΝΟ «ΝΕΡΟΒΡΑΣΤΗ»; «Η αρχική αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, μόλις ανακοινώθηκε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ, ήταν από χλιαρή έως νερόβραστη. Αυτό ισχυρίζονται κάποιοι. Φυσικά υπερβάλλουν. Η Αννα Διαμαντοπούλου έθεσε το ζήτημα στη σωστή του βάση: "Χωρίς να κρίνω τα ΜΜΕ, θέλω να πω ότι η προτεραιότητα στο θέμα δε δόθηκε χτες (σ.σ. προχτές) το βράδυ, για να φανεί και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ"» (το σχόλιο στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ: «"Είμαι ευχαριστημένος γιατί θεωρώ ότι το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση" τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος, ο οποίος εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας επίσης ότι "είναι η πρώτη φορά που μπορώ να δεχτώ τον όρο μεταρρύθμιση"» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΜΕ ΤΗ ΘΗΛΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ: «Απροσδόκητα θετική υποδοχή στις υποδείξεις της ειδικής Επιτροπής Συντάξεων για σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 68 έτη από 65 που είναι σήμερα ως το 2050, επιφύλαξαν τα εργατικά συνδικάτα της Βρετανίας» (η είδηση στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΑΠΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ: «Το "μοντέλο" που προωθείται στην Ευρώπη περιλαμβάνει μια ελάχιστη κρατική σύνταξη, μια πρόσθετη ασφάλιση που χρηματοδοτείται από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων και είναι προαιρετική και τα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια που είναι ελεύθερος να επιλέξει κανείς. Προς το παρόν δύο στοιχεία πρέπει να επισημανθούν: πρώτον, μια καλή συμβουλή για τους εργαζόμενους είναι να αρχίσουν να αποταμιεύουν για τα γηρατειά τους. Δεύτερον, η παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διασφάλιση της φερεγγυότητας των ασφαλιστικών εταιριών είναι περισσότερο από απαραίτητη και για το ασφαλιστικό» (ο Κ. Βουτσαδάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πλατιά ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και συνεργασία με το ΚΚΕ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ των ελληνικών νοικοκυριών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΜΙΣΟΣ ΜΙΣΘΟΣ για νέους στις ΔΕΚΟ

ΤΑ ΝΕΑ: Ναρκοπέδιο για τη ΝΔ οι ΔΕΚΟ

PRESS time: Οι μεσάζοντες αδειάζουν τις τσέπες μας

Η ΑΥΓΗ: Οι συλλογικές συμβάσεις στο κέντρο της σύγκρουσης

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ επιτοκίων κατά 0,25%

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΔΙΟΔΟΣ στη Γνώση

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΚΠΤΩΣΗ 50% στο φοιτητικό Ιντερνετ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΦΘΗΝΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ για τους φοιτητές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΦΘΗΝΟ Ιντερνέτ για τους νέους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΝΕΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ για φθηνότερα στεγαστικά

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανατροπή με άρση ασυλίας για βουλευτές

Η ΝΙΚΗ: «Ηλεκτροπληξία» από τη διαπλοκή

Η ΧΩΡΑ: Σκοτώνονται

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ τον Παλαιοκρασσά

ΕΘΝΟΣ: Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ είναι εδώ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πονηρά «κτυπήματα» στις τιμές των μετοχών

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Το νυφικό «Νυφικό αξίας 60.000 ευρώ για την Αθηνά (σ.σ. Ωνάση)» (στην πρώτη σελίδα της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»).

Στους τόκους ...ξυρίζουν τον γαμπρό «Ενα μήνα περίπου πριν τα Χριστούγεννα, ο χορός των εορτοδανείων άνοιξε και φέτος με τη διαφορά ότι στο παιχνίδι εκτός από τα καταναλωτικά και πιστωτικά δάνεια έχουν μπει και οι αγορές με πιστωτικές κάρτες (...) όσο πλησιάζουμε στην περίοδο των εορτών αναμένεται πλήθος νέων εορτοδανείων με χαμηλότερα επιτόκια και προνομιακούς όρους» (το «ρεπορτάζ» στα «ΝΕΑ»).

Ανησυχίες που έχουν κάτι έμποροι «Σταθερά προσηλωμένη σε μία μονοδιάστατη αντιμετώπιση των ναρκωτικών μέσω περιορισμένων θεραπευτικών πρακτικών και προγραμμάτων και δογματικά αγκιστρωμένη στην εχθρική στάση απέναντι σε όλες τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις για το πρόβλημα των ναρκωτικών εμφανίζεται και πάλι η ΚΝΕ» (το σχόλιο στην «ΑΥΓΗ»).

Συμβαίνουν αυτά στα ...θέατρα «Ξανάσμιξαν με τον... Καρλ Μαρξ, οι Αλέκος Αλαβάνος και Φώτης Κουβέλης. Δεν πρόκειται όμως για ένα ακόμη βήμα ιδεολογικής προσέγγισης του Συνασπισμού προς την παραδοσιακή Αριστερά. Απλώς και οι δύο, προχθές το βράδυ, συνομιλούσαν νοητικά με τον φιλόσοφο, που υποδυόταν ο ηθοποιός Αγγελος Αντωνόπουλος στη θεατρική παράσταση "Ο Μαρξ στο Σόχο"» (το σχόλιο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Ως ...εργάτες; «Δυστυχώς, δεν είμαστε εμείς που θα υπαγορεύσουμε στους ξένους πού θα βάλουν τα λεφτά τους. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και των ανοικτών αγορών, το ξένο κεφάλαιο τοποθετείται εκεί όπου το συμφέρει και το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε είναι αν τα συμφέροντά του ταυτίζονται με τα δικά μας. Αν κρίνω από την ανταπόκριση των καταναλωτών και από τις αγορές που έγιναν καταλήγω στο συμπέρασμα ότι σαν καταναλωτές οι Ελληνες ασφαλώς και εκέρδισαν γι' αυτό και αγόρασαν άλλωστε» (ο Ν. Νικολάου για τα πολυκαταστήματα των πολυεθνικών / «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ