ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ/ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Αντίθετες αντιδράσεις...

...για την αθώωση των στελεχών του ΟΥΤΣΕΚΑ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΣΟΦΙΑ.--

Με πανηγυρισμούς και μαζικές συγκεντρώσεις σε αστικά κέντρα του Κοσσυφοπεδίου αντιμετώπισαν χτες χιλιάδες Κοσσοβάροι Αλβανοί την προχτεσινή αθώωση των πρώην στελεχών του ΟΥΤΣΕΚΑ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ρίχνοντας ριπές στον αέρα, πολλοί από τους διαδηλωτές σχολίαζαν (σύμφωνα με ανταπόκριση του «Ασοσιέιτεντ Πρες») πως η αθώωση των Φατμίρ Λιμάι και Ισάκ Μουσλίου ήταν «αναμφίβολα μία δίκαιη απόφαση». Ο «πρόεδρος» του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, είδε πως η «δίκη επιβεβαίωσε το δίκαιο του απελευθερωτικού αγώνα κατά της σερβικής κατοχής, του αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας μας»....

Η είδηση προκάλεσε μικρότερης έκτασης πανηγυρισμούς στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, όπου υπάρχει αλβανική μειονότητα, παρά το γεγονός πως είχαν απαγορευτεί από την αστυνομία συγκεντρώσεις υποστήριξης για την «αθώωση» των Λιμάι και Μουσλίου.

Στο Βελιγράδι, πάντως, η αθώωση των πρώην στελεχών του ΟΥΤΣΕΚΑ, που κατηγορούνταν για βασανισμούς και σφαγές Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου, σχολιάστηκε δυσμενώς. Ο Γιόβαν Σίμιτς, σύμβουλος του Σέρβου προέδρου, Μπόρις Τάντιτς, σχολίασε πως «η απόφαση του Δικαστηρίου άφησε κακή εντύπωση και άνοιξε τη θύρα επικρίσεων για τον τρόπο λειτουργίας του» (κυρίως γιατί η δίκη έγινε με συνοπτικές διαδικασίες που είχαν, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα να μην καταθέσουν αρκετοί μάρτυρες κατηγορίας). Από την άλλοι Σέρβοι πολιτικοί παρατηρητές σημείωναν πως το ΔΠΔ λειτουργεί με «διπλά μέτρα και σταθμά» που εξαρτώνται από το εάν στο εδώλιο κάθονται Σέρβοι ή Κοσσοβάροι Αλβανοί.

Το ίδιο 24ωρο στη Σόφια, μετά τη λήξη των εργασιών της Ομάδας Εργασίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Σεργκέι Στανίσεφ, κάλεσε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να τα «βρουν» στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, που είναι κρίσιμες, όπως είπε, για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, που συμμετείχε στις εργασίες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Σόφια, είπε πως η λύση στο Κοσσυφοπέδιο «πρέπει να οδηγήσει σε εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας» στην ευρύτερη περιοχή και να αποτρέψει την απειλή «εξτρεμιστικά στοιχεία να προσδιορίζουν την ατζέντα».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συγκρούσεις, αλλά και προσπάθειες «προσέγγισης»

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Δύο φερόμενοι ως μαχητές των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν χτες σε μάχη μετά από ενέδρα που είχαν στήσει περιμένοντας μια αμερικανική αυτοκινητοπομπή στην Γκρισκ της επαρχίας Χελμάντ. «Δεν υπήρξαν αφγανικές ή συμμαχικές απώλειες», είπε εκπρόσωπος του στρατού των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η οργάνωση του Γκουλμπουντίν Χεκματιάρ (πρώην αγαπημένο παιδί των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, τιμηθείς ως «ήρωας» από την κυβέρνηση Ρίγκαν, που έχει γίνει κακός άνθρωπος, «τρομοκράτης» και «σύμμαχος των Ταλιμπάν») έκανε σαφές ότι δεν αποδέχεται την πρόταση της κυβέρνησης υπό τον Χάμιντ Καρζάι να υπάρξει μια διαδικασία «εθνικής συμφιλίωσης», την οποία χαρακτήρισε απόπειρα εξαπάτησης «του αφγανικού λαού»: «Δεν μπορεί να υπάρξει ούτε ειρήνη ούτε συμφιλίωση όσο παραμένουν εδώ ξένες δυνάμεις», ανέφερε δήλωση του κόμματος Χεζμπ-ι-Ισλάμι που στάλθηκε στον Τύπο αργά το βράδυ.

Η αντίδραση αυτή αφορά δηλώσεις της κυβέρνησης Καρζάι, αλλά και πληροφορίες - που δόθηκαν προφανώς στην εφημερίδα «Asia Times» - σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση Καρζάι επιχείρησαν να «έρθουν σε επαφή με τους Ταλιμπάν για να συμφωνήσουν μια εκεχειρία» διαμέσου ενός Πακιστανού, του Τζάβεντ Ιμπραχίμ Παράτσα. Ο ίδιος το διέψευσε, ωστόσο η εφημερίδα αναφέρει πως πράγματι υπάρχει σε εξέλιξη προσπάθεια προσέγγισης. Οι Αμερικανοί ψάχνουν έναν τρόπο να ηρεμήσουν κάπως την κατάσταση - αφού φέτος έχουν χάσει 90 στρατιώτες, αριθμός που είναι αστρονομικός, αν σκεφτεί κανείς ότι 186 είχαν πεθάνει από το 2001.

Ετσι - γράφει η εφημερίδα - χρησιμοποιήθηκε ο Μανσούρ Ιτζάζ, ένας Πακιστανοαμερικανός επιχειρηματίας που έχει σχέσεις με τη δεξιά του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Στάλθηκε στο Λονδίνο και, με τη βοήθεια των Βρετανών, άρχισε τη διερεύνηση. Στο Πακιστάν, ο «ανιχνευτής» του ήταν ο Χάλιντ Χαουάτζα, ένας πρώην στρατηγός της ISI που φέρεται να ήταν κάποτε στενός φίλος του Οσάμα μπιν Λάντεν. Ο Παράτσα ήταν επαφή του Ιτζάζ. Φέρεται να μετέφερε την πρόταση των Αμερικανών στον μουλά Ομάρ να συμπεριληφθούν Ταλιμπάν στην κυβέρνηση Καρζάι, όμως ο ηγέτης-«φάντασμα» των Ταλιμπάν φέρεται να αξίωσε άμεση αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα και οι διαπραγματεύσεις έληξαν άδοξα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.- Στη Γαλλία αναμένεται, τις επόμενες μέρες, ο 35χρονος Αλγερινός Ραχίντ Ράμντα, του οποίου την έκδοση αποφάσισε, τελικά, μετά από περίπου μία δεκαετία, η βρετανική Δικαιοσύνη. Ο Ράμντα καταζητείται από τις γαλλικές αρχές ως βασικός ύποπτος για τη χρηματοδότηση και οργάνωση της σειράς βομβιστικών επιθέσεων από ισλαμιστές εξτρεμιστές, που συγκλόνισαν τη Γαλλία, μεταξύ Αυγούστου - Νοέμβρη 1995, μεταξύ των οποίων και η έκρηξη στο σταθμό του μετρό Σαν Μισέλ, όπου σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 87.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Και επισήμως εκτός του Εργατικού Κόμματος, μετά από περίπου 6 δεκαετίες, έθεσε εαυτόν ο Σιμόν Πέρες. Αν και απέφυγε να γίνει μέλος του κόμματος «Καντίμα» του Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ανοιχτά ότι θα το υποστηρίξει, «θεωρώντας ότι ο Σαρόν έχει τις περισσότερες πιθανότητες να πετύχει μια συμφωνία με τους Παλαιστινίους».

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Ελαφρά τραυματίστηκε ο πρόεδρος του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Μαριάνο Ραχόι και η περιφερειάρχης της Μαδρίτης Εσπεράνσα Αγκίρε, όταν συνετρίβη χτες το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν, κοντά στη Μαδρίτη.

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.- Απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργάτες στην ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία «SEAT», διαμαρτυρόμενοι για τις σχεδιαζόμενες απολύσεις 1.346 συναδέλφων τους. Η απεργία αυτή ήταν η δεύτερη μέσα στις τρεις προηγούμενες βδομάδες. Περίπου 10.000 εργάτες διαδήλωσαν στους δρόμους της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές στις θέσεις εργασίας.

ΠΡΑΓΑ.- Τα δύο τρίτα των Τσέχων (το 65%) πιστεύουν πως το Κομμουνιστικό Κόμμα δε θα πρέπει να απαγορευτεί και το 62% πιστεύει πως η διάδοση του κομμουνισμού δε θα πρέπει να θεωρείται εγκληματική πράξη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από την υπηρεσία των ΗΠΑ «PSB» και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Pravo» χτες.

ΣΟΦΙΑ.- Η πλειοψηφία των Βουλγάρων αντιτίθενται στην παρουσία στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στη χώρα τους, εκτός και αν απαγορευτεί η εξαγωγή επιθέσεων σε τρίτες χώρες από τη Βουλγαρία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Alpha Research» που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, το 59,7% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δε στηρίζουν μια τέτοια ανάπτυξη των δυνάμεων των ΗΠΑ, χωρίς αυτούς τους περιορισμούς.

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ.- Οι αρχές της Μαλαισίας εξαπέλυσαν χθες ανθρωποκυνηγητό με στόχο να απελαθούν 50.000 άνθρωποι, οικονομικοί μετανάστες και τουρίστες, που παραβιάζουν το χρονικό διάστημα παραμονής τους, βάσει της βίζας τους. Η εξέλιξη σημειώνεται, ενώ ακόμη δεν έχει κοπάσει ο σάλος για την κακομεταχείριση μεταναστών από την Κίνα.

ΠΕΚΙΝΟ.- Δύο αξιωματούχοι αρμόδιοι για τη λειτουργία του ανθρακωρυχείου όπου σημειώθηκε έκρηξη την Κυριακή, με αποτέλεσμα 164 εργαζόμενοι να βρουν το θάνατο, συνελήφθησαν για «παράβαση καθήκοντος», ανέφερε χθες η «China Daily».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Συμπλοκές και προφανείς παρατυπίες

ΚΑΪΡΟ.-

Από σφοδρές συγκρούσεις, αλλά και από ένα νεκρό σημαδεύτηκε ο τρίτος και τελικός χθεσινός γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Αίγυπτο. Τα πνεύματα είχαν, ήδη, αρχίσει να οξύνονται από το Σάββατο, οπότε διεξήχθη ο δεύτερος γύρος σε μέρος των εκλογικών περιφερειών και σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ οπαδών διαφορετικών κομμάτων, ενώ καταγγέλθηκε σωρεία παρατυπιών, άσκησης βίας, αλλά και νοθείας εκ μέρους των μελών του κυβερνώντος κόμματος, του «Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος» - NDP - του Χόσνι Μουμπάρακ. Την Τετάρτη, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» κατήγγειλαν ότι στις περιφέρειες όπου επρόκειτο να διεξαχθούν εκλογές, χθες, συνελήφθησαν περισσότερα από 800 μέλη τους.

Χθες, άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας συγκρούστηκαν με οπαδούς της αντιπολίτευσης και της, εκτός νόμου, οργάνωσης των «Αδελφών Μουσουλμάνων», στις περιφέρειες όπου διεξάγονταν οι εκλογές.

Στον τρίτο αυτό γύρο, τα περίπου 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι, που κατοικούν στις συγκεκριμένες περιφέρειες, κλήθηκαν να εκλέξουν 136 βουλευτές για να πληρωθούν οι αντίστοιχες κενές θέσεις του 454μελούς Κοινοβουλίου. Στους δύο προηγούμενους γύρους, ιδιαίτερα οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», με τους ...ανεξάρτητους υποψηφίους τους, τριπλασίασαν, σχεδόν, την κοινοβουλευτική τους δύναμη, εξασφαλίζοντας 76 έδρες. Το κυβερνών κόμμα έχει, ήδη, κερδίσει 201 έδρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ