ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
Υποκριτές

Παπαγεωργίου Βασίλης

Διαρρηγνύει τα ιμάτιά της και διαμαρτύρεται η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ για το νομοσχέδιο των ΔΕΚΟ. «Νομοθετεί - λέει - τη δυνατότητα για ανεξέλεγκτες και καταχρηστικές απολύσεις, αφού πρώτα διαχωρίσει τους εργαζόμενους»! Μήπως, όμως, δεν ήταν η ΟΜΕ - ΟΤΕ, που πρώτη με την υπογραφή της πέταξε στον Καιάδα τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους του ΟΤΕ, δηλαδή τα αυριανά της μέλη; Η ΟΜΕ - ΟΤΕ, δηλαδή οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν ήταν που διαχώρισαν τους εργαζόμενους; Που έδωσαν το «πράσινο» φως για ανεξέλεγκτες και καταχρηστικές απολύσεις σε βάρος όλων των νεοπροσληφθέντων;

Τώρα, βέβαια, η κυβέρνηση «αδειάζει» τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές, αφού με το νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ούτε για τους υφιστάμενους εργαζόμενους. Τώρα, παλιοί και νέοι εργαζόμενοι οδηγούνται στο ίδιο σφαγείο. Τώρα η «συμφωνία» που υπέγραψαν, που δήθεν θα προστάτευε τους υφιστάμενους εργαζόμενους του ΟΤΕ, έχει τόση αξία, όσο και το χαρτί τουαλέτας. Και καλά, για τις ηγεσίες μπορεί να πει κάποιος: Ντροπή υποκριτές! Αλλά οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ ούτε τώρα θα βγάλουν συμπεράσματα; Ως πότε θα ανέχονται αυτή τη σαπίλα στην ηγεσία του συνδικάτου τους;

Είδαν φως και μπήκαν...

«Είμαστε ανοιχτά και σας περιμένουμε» μοιάζει να λέει το υπουργείο Παιδείας, καθώς έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες των σχολείων της χώρας στις ορέξεις διαφόρων «λειτουργών» της αγοράς και φορέων κάθε λογής αντιεπιστημονικών αντιλήψεων. Ετσι, μετά τους επιχειρηματίες, είδε φως και μπήκε στο «παιχνίδι» άλωσης των μαθητικών συνειδήσεων και η Εκκλησία. Ο λόγος για τη Μητρόπολη Κεφαλονιάς που έστειλε εγκύκλιο στα σχολεία του νησιού και ανακοινώνει την απόφασή της να εκκλησιάζονται οι μαθητές, με το έτσι θέλω, τις πέντε πρώτες μέρες κάθε μήνα, σε συγκεκριμένους ναούς, από συγκεκριμένους λειτουργούς. Και το θέμα δε σταματάει μόνο στην απόπειρα «ταλιμπανοποίησης» των σχολείων, ούτε στην καταπάτηση κάθε έννοιας θρησκευτικής ελευθερίας. Επιβάλλει την ανάγκη για διεκδίκηση ενός ενιαίου δημόσιου και δημοκρατικού σχολείου, που σκοπό θα έχει τη γνώση και ενισχύει ακόμη περισσότερο το υπερώριμο αίτημα για πλήρη διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας.

Αλλάζουν τα δεδομένα

Παγκόσμια Μέρα κατά του ΕΪΤΖ η χτεσινή και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μαζί με καλλιτέχνες μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στο Σύνταγμα. «Η επαφή μας με τον κόσμο απέδειξε πως το κοινό έχει πραγματικά ευαισθητοποιηθεί στο ζήτημα και αυτό πιστεύω πως είναι μια πραγματικά καλή αρχή για τον αγώνα μας» δήλωσε μετά την εκδήλωση ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης.

Το ζήτημα όμως της ευαισθητοποίησης του κοινού και ιδιαίτερα το θέμα της πρόληψης απ' την πανδημία δεν μπορεί να είναι θέμα κάποιων πρωτοβουλιών μιας και μόνο μέρας - όσο σημαντική κι αν είναι η συμβολή παρόμοιων εκδηλώσεων στον αγώνα κατά του ΕΪΤΖ. Είναι πρωτίστως θέμα γενικότερου πολιτικού προσανατολισμού και καθημερινών δραστηριοτήτων τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου, ιδιαίτερα στους χώρους όπου ζει, εργάζεται, σπουδάζει και αθλείται η νεολαία.

Και, σίγουρα, η πρωτοτυπία των όποιων πρωτοβουλιών βοηθά, αλλά, πρώτα και κύρια, χρειάζονται τα «θεμέλια». Δηλαδή, εκείνες οι δομές που καθημερινά θα ενημερώνουν και θα διαφωτίζουν, θα «εκπέμπουν» τους κινδύνους απ' το ΕΪΤΖ. Ιδιαίτερα μάλιστα σε μια εποχή, που - όπως έλεγαν ειδικοί - οι ομάδες κινδύνου έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά και χρειάζονται νέες πολιτικές και στρατηγικές στο θέμα τόσο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης της ασθένειας.

Προκλητικά κέρδη

Για τον άκρως ταξικό χαρακτήρα του κυβερνητικού ισχυρισμού, περί ορίων αντοχής της οικονομίας, έγραφε η στήλη τις προάλλες και έφερνε ως παράδειγμα τα προκλητικά ποσοστά αύξησης των τραπεζικών κερδών, από τη μια και τις εξευτελιστικές αυξήσεις στους μισθούς, τα μεροκάματα και τις συντάξεις από την άλλη. Συμπληρώνουμε σήμερα, λοιπόν, τα σχετικά στοιχεία, με τις αυξήσεις κερδών εννεαμήνου, που ανακοίνωσαν άλλες δυο τράπεζες, η Αγροτική και η Εμπορική. Η πρώτη σημείωσε αύξηση κερδών κατά 150,02% και η δεύτερη τα πολλαπλασίασε κατά 3.409%, από 1,9% στο αντίστοιχο περσινό διάστημα!

Και να σκεφθείτε ότι στα προαναφερόμενα οικονομικά αποτελέσματα και τις άκρως προκλητικές αυξήσεις των τραπεζικών κερδών δεν έχουν συμπεριληφθεί οι ευεργετικές για την κερδοφορία των επιχειρήσεων συνέπειες μιας σειράς πρόσφατων αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης (ασφαλιστικό τραπεζοϋπαλλήλων, μείωση φόρων κεφαλαίου, διευθέτηση χρόνου Ασφάλισης, κλπ., κλπ.). Με άλλα λόγια, τον επόμενο χρόνο θα είναι ακόμη περισσότερα τα κέρδη τους. Εγγυάται γι' αυτό η πολιτική της κυβέρνησης...


Τα ... εποικοδομητικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕ ΜΑΣ ΕΦΘΑΝΕ ο ...δικός μας ΣΕΒ, μας επισκέφθηκε και ο αντίστοιχος εκπρόσωπος των Γερμανών βιομηχάνων, για να κάνει και στην Ελλάδα τις ...εποικοδομητικές προτάσεις του!

Ποιες είναι αυτές; Ε, τα γνωστά. Να παγώσουν οι μισθοί, να ιδιωτικοποιηθεί η Κοινωνική Ασφάλιση και, φυσικά, η «απελευθέρωση του χρόνου εργασίας». Ως γνωστόν, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου σε όλη την Ευρώπη δε χρειάζεται να συνεννοηθούν για να έχουν κοινές θέσεις.

Από ...ένστικτο ταυτίζονται. `Η, μάλλον, ακόμη καλύτερα, από τη σαφέστατη και ξεκάθαρη αίσθηση του συμφέροντός τους.

Το μεγάλο πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι με τις θέσεις τους ταυτίζονται και οι αντίστοιχες κυβερνήσεις και, φυσικά, ή ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οχι μόνο ταυτίζονται δηλαδή, αλλά ...τις υλοποιούν κι από πάνω.

Πάντως, μία εκ των γερμανικών προτάσεων, που μας έκανε εντύπωση, είναι αυτή για την ... «Τράπεζα Χρόνου Εργασίας». Εκεί - λέει - θα ...καταθέτουν οι εργαζόμενοι τις υπερωρίες που δε θα πληρώνονται, για να μπορούν να βγουν γρηγορότερα στη σύνταξη.

Βέβαια, ούτε το πού πρόκειται να πάνε οι ηλικίες συνταξιοδότησης μας πληροφόρησε, ούτε ποιο θα είναι το «επιτόκιο», ούτε ποια θα είναι τα ...«πανωτόκια» σ' αυτήν την περίπτωση.

Το μόνο που μπορούμε να εκτιμήσουμε με σιγουριά είναι το ποιος θα είναι ο κερδισμένος από τις «καταθέσεις». Οι ίδιοι - φυσικά - που επωφελούνται από τις κάθε λογής λαϊκές αποταμιεύσεις και στις κανονικές τράπεζες.

ΩΡΑΙΟΤΑΤΑ. Σε ανοιχτές ψηφοφορίες σε όλη την Ελλάδα προχωράει, λέει, το ΠΑΣΟΚ για να αναδείξει τους υποψηφίους δημάρχους του. Μας θυμίζει λίγο εκείνο το ...δημοψήφισμα που είχε γίνει για την εκλογή του Γ. Παπανδρέου στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια, όλοι γνωρίζουν, τώρα, ότι η διαδοχή αυτή είχε συμφωνηθεί πολλούς μήνες νωρίτερα, με ...εσωτερικές διαδικασίες που τις λεπτομέρειες τους δεν έμαθε ποτέ κανένας.

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Φύκια... για μεταξωτές κορδέλες»

Πιέστηκε πολύ η κυβέρνηση από την κατακραυγή για τις αυξήσεις έως 240% στα τηλεπικοινωνιακά τέλη για το φτηνό (και αργό) Ιντερνετ και έκανε ρελάνς με μείωση κατά 50% στο ευρυζωνικό (γρήγορο) Ιντερνετ. Με τη διαφορά ότι είναι μόνο για τους φοιτητές και όχι για όλους τους νέους. Και απ' τους φοιτητές μόνο για όσους έχουν σταθερή τηλεφωνική γραμμή στην κατοικία τους (οι υπόλοιποι π.χ. οι διαμένοντες σε φοιτητικές εστίες εξαιρούνται). Και γι' αυτούς που αφορά το μέτρο, δε διευκρινίζεται αν η έκπτωση είναι στο σύνολο του κόστους (που αποτελείται από τα τέλη του ΟΤΕ για την ευρυζωνική τηλεπικοινωνιακή σύνδεση και τα τέλη της εταιρίας παρόχου υπηρεσιών Διαδικτύου για τη διακίνηση των πληροφοριών μέσα από τη γραμμή). Αν η μείωση αφορά μόνο το ποσό για τον πάροχο, τότε η έκπτωση είναι περίπου 25%.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση αφενός «πουλάει φύκια... για μεταξωτές κορδέλες», όταν μιλάει για φτηνό Ιντερνετ για τους νέους και αφετέρου το κόστος της μείωσης το χρεώνει στο Δημόσιο, δηλαδή στον ελληνικό λαό. Τα δέκα, δεκαπέντε ευρώ λιγότερα για τη γρήγορη πρόσβαση των φοιτητών στο διαδίκτυο, θα τα πληρώσουν οι γονείς τους και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, αφού οι πάροχοι θα χρησιμοποιούν ατελώς την υποδομή του δημόσιου Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Οι εταιρίες όχι μόνο δε θα χάσουν ούτε ένα ευρώ από τα έσοδα με βάση τις τιμές που προσδιορίζουν αυθαίρετα, βάζοντας ένα τεράστιο ποσοστό κέρδους (πολλαπλάσιο εκείνου αντίστοιχων εταιριών άλλων χωρών), αλλά θα κερδίσουν και εκατοντάδες χιλιάδες νέους πελάτες. Εκατομμύρια ευρώ επιπλέον θα εισρεύσουν στα ταμεία του ΟΤΕ και των παρόχων υπηρεσιών Διαδικτύου, από τις οικογένειες των φοιτητών, που ήδη πληρώνουν μεγάλα ενοίκια για τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, έξοδα για συγγράμματα που δε δίνονται δωρεάν, το υψηλό κόστος διαβίωσης κτλ.

Η πρόσβαση και αξιοποίηση του Διαδικτύου είναι δικαίωμα της νεολαίας, που συνδέεται με το γενικότερο δικαίωμά της στη μόρφωση χωρίς ταξικούς φραγμούς, το δικαίωμα στην ενημέρωση, στον πολιτισμό. Δεν πρέπει να είναι απλώς φτηνότερη. Πρέπει να είναι δωρεάν για όλους τους νέους, τους μαθητές Λυκείου και ΤΕΕ, τους σπουδαστές και τους φοιτητές. Η κυβέρνηση και η ΕΕ βλέπουν τη διάδοση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, στο πλαίσιο της δημιουργίας της λεγόμενης «Κοινωνίας της Πληροφορίας» από τη σκοπιά της ανάπτυξης της αγοράς για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, αλλά κυρίως της διαμόρφωσης καλύτερων προϋποθέσεων στον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η νεολαία και οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν την αξιοποίηση του Διαδικτύου προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων σε αντιπαράθεση με την παραπέρα εμπορευματοποίηση και τη χρήση του ως δίαυλο μεγαλύτερης παρέμβασης των επιχειρηματιών και των προπαγανδιστικών μηχανισμών της πλουτοκρατίας στο χώρο της Παιδείας και γενικότερα.


Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ