ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ
Διεθνής Συνάντηση κινημάτων και φορέων Ειρήνης

Αποφασίστηκε σε Σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης Κρήτης και αφορά ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες που έχουν αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις

Σύσκεψη των Επιτροπών Ειρήνης της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Ηράκλειο, με την παρουσία των μελών Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, Βέρας Νικολαΐδου και Αγάπιου Παπανεοφύτου. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η πραγματοποίηση Διεθνούς Συνάντησης κινημάτων Ειρήνης και φορέων από Ευρωπαϊκές και Μεσογειακές χώρες που έχουν ΑμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, στις 25 και 26 Φλεβάρη του 2006 στα Χανιά.

Η Διεθνής Συνάντηση που θα είναι διήμερη και γίνεται με αφορμή την επέτειο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και στο Ιράκ, την πρώτη μέρα (Σάββατο) θα έχει συνεδριακό χαρακτήρα και τη δεύτερη μέρα (Κυριακή) θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο και παγκρήτια πορεία στη Βάση της Σούδας.

Σύμφωνα με τις Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης, η προσπάθεια αυτή στοχεύει, αφενός στην ενημέρωση, συζήτηση για το σύνολο των προβλημάτων και συνεπειών που δημιουργεί η ύπαρξη και διατήρηση των βάσεων και αφετέρου να συνειδητοποιηθεί καλύτερα η ανάγκη συντονισμένης πάλης με το λαϊκό αίτημα να κλείσουν. Επίσης, στόχος είναι να γίνει μια προσπάθεια συντονισμού των κινημάτων Ειρήνης και άλλων φορέων από χώρες που έχουν βάσεις και κινείται στα πλαίσια του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.


«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ»
Διασφαλίστε το δημόσιο χαρακτήρα

Επίκαιρη Ερώτηση του Ορ. Κολοζώφ

Τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της εταιρίας «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» (συνένωση της ΠΥΡΚΑΛ και της ΕΒΟ) ζήτησε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ, με Επίκαιρη Ερώτηση στην οποία κατήγγειλε τη συστηματική απαξίωση της εταιρίας υπέρ των διάφορων εμπόρων όπλων.

Ο υφυπουργός Αμυνας Ι. Λαμπρόπουλος στην απάντησή του είπε ότι η εταιρία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» έχει κληρονομήσει σοβαρά χρέη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ισχυρίστηκε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η διασφάλιση του δημόσιο χαρακτήρα της εταιρίας. Ως δείγμα στήριξης της εταιρίας, ανακοίνωσε την ανάθεση κατασκευής - σε λίγες μέρες υπογράφεται η σύμβαση - 112.370 τυφεκίων, δουλιά που θα δώσει έργο στην εταιρία για 14 χρόνια. Κατά τον υφυπουργό Αμυνας θα ακολουθήσουν και άλλες συμβάσεις που θα εξασφαλίσουν τη λειτουργία της εταιρίας και θα προσληφθεί επιπλέον προσωπικό μέσω του ΑΣΕΠ.

Πρόκειται για απευθείας ανάθεση για την προμήθεια 112.370 τυφεκίων G36, των 5,56 χιλιοστών, από τη γερμανική εταιρία H&K, τα οποία θα αντικαταστήσουν το γνωστό G3 του Ελληνικού Στρατού. Βάσει της διακρατικής συμφωνίας, η Ελλάδα δεσμεύεται για 30 έτη μονοπωλιακής προμήθειας, ενώ η αξία των όπλων φθάνει τα 250 εκατ. ευρώ. Είχαν προηγηθεί δύο άγονοι διεθνείς διαγωνισμοί, από όπου προέρχεται και η μια και μοναδική προσφορά εκ μέρους της γερμανικής εταιρίας H&K, αφού όλες οι άλλες αποσύρθηκαν πριν την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών.

Ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι το ΚΚΕ θα παρακολουθήσει εάν τηρηθεί η υπουργική δέσμευση για το δημόσιο χαρακτήρα της εταιρίας σημειώνοντας ότι τέτοιες υποσχέσεις δίνονται επί χρόνια χωρίς όμως να υλοποιηθούν. Υπογράμμισε ότι οι σχετικές παραγγελίες πολεμικού υλικού ήταν παγωμένες για 20 μήνες και είπε ότι από μόνες τους δεν αρκούν για την εξυγίανση της εταιρίας, αφού χρειάζεται να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της.

Στο μεταξύ, σήμερα ξεκινάει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ανοιχτό είναι το θέμα της οριστικής επικύρωσης από το ΚΥΣΕΑ και της υπογραφής της προμήθειας των 40 νέων F-16 με απευθείας ανάθεση, μέσω διακρατικής συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τουρκικές βλέψεις στο έδαφος της «νεκρής ζώνης»

Τάσσος Παπαδόπουλος: Δε θα συναινέσουμε

Την ύπαρξη σχεδίου του τουρκικού στρατού να καταλάβει το μισό έδαφος της «νεκρής ζώνης», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

Με αφορμή τα συνεχιζόμενα έργα των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή της «νεκρής ζώνης», στην οδό Λήδρας, στη Λευκωσία, ο Κύπριος πρόεδρος προειδοποίησε ότι «δεν πρόκειται να αποτελέσει η περίπτωση της οδού Λήδρας προηγούμενο, για να διεκδικούν οι κατοχικές δυνάμεις περίπου το μισό της νεκρής ζώνης». «Αυτό», κατάγγειλε ο πρόεδρος Παπαδόπουλος, «φαίνεται να είναι το σχέδιό τους σε όλη την Κύπρο».

Ο πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε - επίσης - πως κανένας δε θέλει αναμέτρηση με τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά «εκεί, που πιστεύουμε ότι έχουμε δίκαιο, πρέπει να μείνουμε σταθεροί».

Σύμφωνα με τον Κύπριο πρόεδρο, ο ΟΗΕ έχει δείξει μεγάλη ανοχή για πολλά χρόνια και αυτό είναι που δίνει προσχήματα στο κατοχικό καθεστώς να μιλά για «δικαιώματα, τα οποία έχει στη νεκρή ζώνη».

Τουριστική αξιοποίηση της Καρπασίας

Η κατεχόμενη Καρπασία θα είναι το επίκεντρο της τουριστικής ανάπτυξης των Κατεχομένων, σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Συγκεκριμένα, στα Κατεχόμενα θα γίνουν «άλματα» στον τουρισμό και εντός δύο ετών αναμένεται ο αριθμός κλινών να φθάσει τις 30.000, από τις 15.000 που είναι σήμερα, και αυτό χάρις στις νέες τουριστικές εγκαταστάσεις στην κατεχόμενη Κερύνεια και Καρπασία.

Η «Χαλκίν Σεσί» γράφει ότι η «καρδιά του τουρισμού θα κτυπά στην Καρπασία», όπου ολοκληρώθηκαν ή συνεχίζονται τα έργα σε 17 τουριστικά συγκροτήματα στην περιοχή και κυρίως στη Βοκολίδα. Στόχος των αρμοδίων είναι να αυξήσουν τις κλίνες στην Καρπασία από 600 που είναι σήμερα στις 6.000. Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου προγραμματισμού τουρισμού του παράνομου κατοχικού καθεστώτος τη στιγμή αυτή στα Κατεχόμενα λειτουργούν 118 τουριστικές μονάδες με 12.500 κλίνες. Από αυτές, οι 94 βρίσκονται στην Κερύνεια και διαθέτουν πάνω των 9.000 κλινών.

Στην περιοχή Αμμοχώστου/Καρπασίας λειτουργούν 18 μονάδες με 2.400 κλίνες, στην κατεχόμενη Λευκωσία 3 μονάδες με 300 κλίνες και στη Μόρφου 3 μονάδες με 120 κλίνες.


Βαλκανικές υπεργολαβίες

Σε Βελιγράδι και Πρίστινα για εκλαΐκευση των αμερικανικών οδηγιών οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Ρουμανίας και Κροατίας

Την επιχείρηση που έχει στόχο την... καλύτερη σύσφιξη των δεσμών του Βελιγραδίου και της Πρίστινα στο άρμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής εποπτεύει από σήμερα επί τόπου ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης. Αυτό που θα υπενθυμίσει και θα υπογραμμίσει ο Ελληνας υπουργός στους συνομιλητές του σήμερα και αύριο στις επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει στη Σερβία και το Κόσσοβο, είναι η επιθυμία της Ουάσιγκτον τα εμπλεκόμενα μέρη να συναινέσουν με τις ειλημμένες αποφάσεις που επιφυλάσσουν στο Κοσσυφοπέδιο κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία, κάτι περισσότερο από αυτονομία. Προφανώς, η αμερικανική επιθυμία, είναι δυνατόν να εκπληρωθεί, μόνο αν τα εμπλεκόμενα μέρη, δεν τορπιλίσουν τη διαδικασία των συνομιλιών.

Ο Π. Μολυβιάτης θα ζητήσει από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να λαμβάνουν - κατά τη διαδικασία στον ΟΗΕ - υπόψη τις θέσεις των χωρών της περιοχής, στο μέτρο που παραμένει ζητούμενο η σταθερότητα σ' αυτήν. Η Αθήνα κινείται στη λογική ότι είναι μείζον ζήτημα για τις ισορροπίες στην περιοχή η σταθεροποίηση του Κοσσόβου. Ταυτόχρονα, όμως, ανησυχεί για τις προοπτικές της διπλωματικής προσπάθειας που έχει ξεκινήσει. Παρ' όλα αυτά, όμως, η κυβέρνηση δεν τολμά να αμφισβητήσει τις οδηγίες της Ουάσιγκτον τις οποίες ακολουθεί κατά γράμμα, όπως φαίνεται και από την ευκολία με την οποία η Αθήνα υιοθέτησε τη ρεαλιστική άποψη περί απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

Ετσι λοιπόν, η υπό τον Ελληνα υπουργό άτυπη αντιπροσωπεία της Διαβαλκανικής Συνεργασίας θα ζητήσει από τους Σέρβους της Σερβίας και του Κοσσόβου, αλλά και από τον πρόεδρο και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης της επαρχίας, διαλλακτική αντιμετώπιση των δεδομένων αλλά και τις απόψεις τους για τα επόμενα στάδια των εξελίξεων. Πρέπει να σημειωθεί πως η ελληνική διπλωματία διακατέχεται από προβληματισμό για τη χρονική σύμπτωση των εξελίξεων στο Κόσσοβο, στη Βοσνία και στο Μαυροβούνιο, καθώς οι παρενέργειες από την καθεμία υπόθεση μπορεί να διαπλακούν και να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών έχει χαρακτηρίσει «εκρηκτικό το βαλκανικό μείγμα» και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνικές θέσεις για το ζήτημα αυτό έχουν εκτεθεί στην ΕΕ και την Ουάσιγκτον, ενώ ο Π. Μολυβιάτης αναμένεται να τις καταθέσει και ενώπιον του Συμβουλίου Υπουργών του ΝΑΤΟ, που θα συνεδριάσει την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ