ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι ανάπηροι δε σκύβουν το κεφάλι

Οσα δικαιούνται απαίτησαν ανάπηροι και οι οικογένειές τους, αλλά και οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή με τη δυναμική πορεία τους στη Βουλή

ΛΕΠΙΔΗΣ

Οσα δικαιούνται απαίτησαν ανάπηροι και οι οικογένειές τους, αλλά και οι εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή με τη δυναμική πορεία τους στη Βουλή
Ανθρώπινες συνθήκες ζωής, πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - Παιδεία - Ειδική Αγωγή, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε αυτούς τους τομείς, αλλά και βελτίωση των συνθηκών δουλιάς των εργαζομένων του χώρου, απαίτησαν ανάπηροι και οι οικογένειές τους και εργαζόμενοι του χώρου, στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το Σάββατο με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ).

Στην Αθήνα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της «Ενιαίας Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των ΑμΕΑ και των Εργαζομένων», συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου σε αίθουσα της οδού Χαλκοκονδύλη και από κει πραγματοποίησαν πορεία στη Βουλή. Στη Θεσσαλονίκη, οι ανάπηροι και εργαζόμενοι στην Ειδική Αγωγή συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ στους αγώνες του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος, μετέφερε στη συγκέντρωση ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία στις 14 Δεκέμβρη, κάτω από τα πανό του ΠΑΜΕ.

Στη συνέχεια, έγινε πορεία προς τη Βουλή. Με τους διαδηλωτές ενώθηκαν εργαζόμενοι στις Δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, αλλά και η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, η οποία πορεύτηκε μαζί τους έως τη Βουλή. Οι διαδηλωτές φώναξαν δυναμικά συνθήματα: «Οι ανάπηροι δε σκύβουν το κεφάλι μαζί με το λαό αντίσταση και πάλη», «Προβλήματα δε λύνονται με φιέστες και ημερίδες, μόνο με αγωγή έχουμε ελπίδες», αλλά και συνθήματα που καυτηρίαζαν τη στάση της συμβιβασμένης Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ): «Η ΕΣΑΕΑ δε μας εκπροσωπεί, είναι μαφία, του κράτους μαγαζί».

Στη Βουλή, αντιπροσωπεία της Ενιαίας Επιτροπής επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα.

  • Στον αντίποδα της αγωνιστικής διεκδίκησης κινήθηκε και αυτές τις μέρες, ακριβώς όπως και τον υπόλοιπο χρόνο, η συμβιβασμένη με την κυρίαρχη πολιτική ηγεσία της ΕΣΑΕΑ. Σ' αυτά τα πλαίσια, αντιπροσωπεία της ΕΣΑΕΑ συναντήθηκε χτες με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ παρέδωσε στην πρόεδρο της Βουλής Α. Μπενάκη - Ψαρούδα Εκθεση για την κατάσταση των ΑμΕΑ, που επικεντρώνει στην προσβασιμότητα. Η ΕΣΑΕΑ, μάλιστα, «ευλόγησε» τα αγαθά του κοινωνικού διαλόγου, που σπέρνει αυταπάτες στα ΑμΕΑ, λέγοντας ότι προσδοκά οφέλη για τα ΑμΕΑ από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι μέσα στο 2006 θα είναι έτοιμος ο εκτελεστικός νόμος του άρθρου 21 του Συντάγματος για τους ανάπηρους.
«ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΩΝ ΨΥΧΙΚΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ
Ιδρυματισμός σε «μικρά άσυλα»

Δραματικές διαπιστώσεις του Σωματείου των Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών και των ψυχιάτρων στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και το Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο

Με την εκχώρηση της αποασυλοποίησης στις μη κυβερνητικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, ο ιδρυματισμός των ψυχιατρείων μεταφέρθηκε στα μικρά άσυλα.

Την παραπάνω διαπίστωση έκανε μετά από τη γενική του συνέλευση το Σωματείο Εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές, όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι στις μη δημόσιες δομές. Την ίδια διαπίστωση κάνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) των ψυχιατρείων στο Δαφνί και στο Δρομοκαΐτειο, με αφορμή το περιστατικό ότι βρέθηκε ποντικός στο φαγητό των ασθενών των παραπάνω ψυχιατρείων.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σε ευρω-επικοινωνιακή προσπάθεια επιχειρεί να αναδείξει τα προτερήματα του προγράμματος «Ψυχαργώς» με πανευρωπαϊκά συνέδρια στην Αθήνα. Μόνο που ακόμα και με αυτές τις επικοινωνιακές προσπάθειες δεν της «βγαίνουν τα στοιχεία». Ετσι, στη διάρκεια ημερίδας που οργανώθηκε χτες - και λήγει σήμερα - σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας αναφέρθηκε ότι αν δεν υπάρχει ένα ρεζερβουάρ ασφαλείας για χρόνιους ασθενείς στα ψυχιατρεία τότε εκείνοι που βγαίνουν απ' αυτά θα καταλήξουν στις φυλακές.

Μ' άλλα λόγια πιστοποιείται ότι η εσπευσμένη -κυνηγώντας τα κοινοτικά κονδύλια - αποασυλοποίηση μέσω της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης είναι ατελέσφορη.

Το Σωματείο των Εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές διαπιστώνει: «Η εικόνα είναι παντού η ίδια: απλήρωτοι εργαζόμενοι για μήνες, συμβάσεις εργασίας στα όρια της φτώχειας, ανύπαρκτα επιδόματα, μερική απασχόληση, ευέλικτα ωράρια, έλλειψη προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, απολύσεις, συνεχή ανασφάλεια και τρομοκρατία».

Με τη σειρά τους οι Επιτροπές της ΕΙΝΑΠ στο ΨΝΑ και στο Δρομοκαΐτειο διαπιστώνουν: «Οι εκατοντάδες εξωνοσοκομειακές δομές (ξενώνες, οικοτροφεία κλπ.) όπου δημιουργήθηκαν (μέσω των οποίων προβάλλεται η "άλλη εικόνα", η "καλή" των ψυχιατρικών μας πραγμάτων) δε σηματοδότησαν την κατάργηση της βίας του εγκλεισμού και του ιδρυματισμού».

Το Σωματείο των Εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές αποφάσισε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στις 12.12.2005, ώρα 11:00 π.μ. και τη συμμετοχή του στην απεργία στην 24ωρη απεργία της 14.12.2005 μαζί με τα ταξικά συνδικάτα του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ώρα 11 π.μ.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Συνεχίζεται το αδιέξοδο

Η Πανεπιστημονική διπλασίασε τις έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ)

Το αδιέξοδο και το τέλμα στο οποίο έχουν οδηγήσει τους 5.500 συμβασιούχους γιατρούς του ΙΚΑ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τη συμβολή των συνδικαλιστικών ηγεσιών τους αναδείχτηκαν στο έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) που έγινε στις 3-4 Δεκέμβρη 2005.

Ταυτόχρονα όμως οι εξελίξεις δικαίωσαν την αρχική θέση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών που πρότεινε τη ρεαλιστική λύση της άμεσης μονιμοποίησης των συμβασιούχων γιατρών με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, ώστε να πάψει η ομηρία του αποικιοκρατικού ΝΔ 1204/1972. Η σταθερότητα στις θέσεις της Πανεπιστημονικής εκτιμήθηκε στο έκτακτο συνέδριο και έτσι στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ εκλέχτηκαν δύο εκπρόσωποι της παράταξης - έναντι ενός μέχρι τώρα.

Στο έκτακτο συνέδριο τόσο η ηγεσία της Ομοσπονδίας όσο και ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Δ. Κυρζόπουλος μίλησαν για συμφωνία κυβέρνησης και της ηγεσίας της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ για νέα νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει τη σταδιακή μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών. Υποστήριξαν δημαγωγικά ότι ο νόμος 3232/2004 που περιλαμβάνει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών δεν ανταποκρίνεται στον πρωτοβάθμιο χαρακτήρα του ΙΚΑ.

Κι ενώ ψηφίστηκε η μετατροπή των συμβάσεων έργου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, το ίδιο το ΙΚΑ - όπως αποκαλύφθηκε στο συνέδριο - κάνει προσφυγές εναντίον και του 3232/2004 για γιατρούς που δικαιώθηκαν από δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι η διάταξη αυτή είναι εσφαλμένη.

Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου οι συνδικαλιστές της Πανεπιστημονικής υπογράμμισαν ότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας με τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ συνειδητά έγιναν στηρίγματα της αντιλαϊκής πολιτικής και ενσωματώθηκαν στον κρατικό μηχανισμό. «Σήμερα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση και ένα πλαίσιο πάλης που θα εμποδίζει την εφαρμογή αυτής της πολιτικής φτάνοντας μέχρι την ακύρωση και την ανατροπή της» τόνισαν οι συνδικαλιστές της Πανεπιστημονικής καλώντας τους γιατρούς να πάρουν μέρος στην απεργία της 14ης Δεκέμβρη 2005 με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Στις εκλογές για το ΔΣ, η Πανεπιστημονική πήρε δύο έδρες έναντι μιας, η ΔΑΚΕ 14 έναντι 15 και η ΠΑΣΚ 4 (όπως και πριν). Επίσης εκλέχτηκε και ένας ανεξάρτητος που πριν είχε εκλεγεί με τη ΔΑΚΕ.

Καταδικάζει η ΕΙΝΑΠ

Απάνθρωπο και εγκληματικό χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή της, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) το φαινόμενο που παρατηρήθηκε σε ορισμένα νοσοκομεία να αρνούνται τη χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων σε ασθενείς με Εϊτζ που είναι ανασφάλιστοι.

Σ' αυτήν την κατηγορία ανήκουν Ελληνες και μετανάστες ανασφάλιστοι, οι οποίοι, όπως αποκάλυψε ο «Ρ» 1/12/2005, δεν μπορούν να πάρουν τα αντιρετροϊκά φάρμακα επειδή δεν έχουν βιβλιάριο υγείας. Μετά την αποκάλυψη του «Ρ», η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι θα χορηγήσει στους Ελληνες ανασφάλιστους βιβλιάριο απορίας, ενώ αναζητά φόρμουλα για τους μετανάστες.

Πρόκειται για μιαν επισφαλή ρύθμιση, καθώς όλοι οι μετανάστες που δεν έχουν την πράσινη κάρτα δεν μπορούν να πάρουν το βιβλιάριο απορίας, όπως και οι Ελληνες ανασφάλιστοι που δεν έχουν τις προϋποθέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ