ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Στον αέρα» από επίθεση η Αστυνομική Ακαδημία

Στο Ιράκ έχουν φθάσει τα πρώτα 70 από τα 500 οχήματα μεταφοράς προσωπικού που έχει «προσφερθεί» να δώσει η Ελλάδα, στο πλαίσιο «της ΝΑΤΟικής βοήθειας για την εκπαίδευση των ιρακινών σωμάτων ασφαλείας»

Αμερικανοί κατοχικοί μετά την επίθεση στην Αστυνομία

Associated Press

Αμερικανοί κατοχικοί μετά την επίθεση στην Αστυνομία
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η Αστυνομική Ακαδημία της Βαγδάτης έγινε, χτες, στόχος καμικάζι αυτοκτονίας, που κατάφεραν σοβαρότατο πλήγμα μεταξύ των υποψηφίων για στελέχωση των γραμμών των νέων ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τις εκλογές της 15ης Δεκέμβρη, παρά τις αλλεπάλληλες εμπλοκές και δυσκολίες, ενώ στη δεύτερη συνεχόμενη ημέρα εισήλθε και η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν και άλλων 7 συνεργατών του.

Τουλάχιστον 43 νεκρούς και περισσότερους από 72 τραυματίες άφησαν πίσω τους οι δύο καμικάζι αυτοκτονίας που ανατινάχτηκαν με διαφορά λίγων λεπτών, χτες το πρωί, μέσα στο προαύλιο της Ακαδημίας της ιρακινής Αστυνομίας. Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι υποψήφιοι αστυνομικοί, κυρίως άνδρες αλλά και γυναίκες. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε, με ανακοίνωσή της, η οργάνωση «αλ Κάιντα».

Μια άλλη οργάνωση, ο «Ισλαμικός Στρατός του Ιράκ» υποστηρίζει, με βίντεο που απέστειλε στο «αλ Τζαζίρα», ότι απήγαγε έναν Αμερικανό πολίτη και απειλεί να τον εκτελέσει σε 48 ώρες αν δεν απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι Ιρακινοί κρατούμενοι. Ταυτόχρονα, κλιμακώνεται ο μαραθώνιος των διαβουλεύσεων διαφόρων θρησκευτικών μουσουλμανικών ενώσεων προκειμένου να επιτευχθεί η απελευθέρωση των 4 μελών της χριστιανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης, που κρατούνται όμηροι εδώ και δύο εβδομάδες, χωρίς να υπάρχει κανένα νεότερο για την τύχη τους.

Στο θέμα παρενέβη και ο Αμερικανός Πρόεδρος, δεσμευόμενος ότι «θα καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων», αλλά συμπληρώνοντας ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν οι ΗΠΑ απέναντι στους τρομοκράτες. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ, συμμετέχοντας στην καμπάνια βελτίωσης της εικόνας της αμερικανικής ηγεσίας στο εσωτερικό, σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ, επέμεινε ότι μια πρόωρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων «πριν ολοκληρωθεί η αποστολή τους, θα αποτελέσει νίκη των τρομοκρατών».

Τέλος, χτες, εντοπίστηκαν σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες του Δυτικού Ιράκ, συνολικά οι σωροί 20 ανθρώπων που φέρονται να έχουν εκτελεστεί.

Συνεχίζονται δίκη και προεκλογική εκστρατεία

Με την κατάθεση της πρώτης γυναίκας μάρτυρα κατηγορίας κύλησε η χτεσινή ημέρα της δίκης του επικεφαλής του προηγούμενου καθεστώτος και των συνεργατών του. Η γυναίκα κατέθεσε πίσω από κουρτίνα και με αλλοιωμένη φωνή. Περιέγραψε τα βασανιστήρια που υπέστη επί 4 χρόνια φυλακισμένη σε διάφορα κρατητήρια της χώρας, μετά, όπως υποστήριξε, τη σύλληψή της στο Ντουτζάιλ, το 1982 σε ηλικία 16 χρόνων. Ούτε χτες έλειψε η ένταση, καθώς ο Σαντάμ κατηγόρησε, πάλι, το δικαστήριο ότι είναι «κατασκεύασμα» των Αμερικανών, «που επιθυμούν, όπως και οι Ισραηλινοί την εκτέλεσή του».

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου, η Ενωση Μουσουλμάνων Ουλεμάδων, το ανώτατο θρησκευτικό όργανο των σουνιτών, γνωστοποίησε ότι δε θα συμμετάσχει στις εκλογές, ούτε πρόκειται να υποστηρίξει κάποιο συνδυασμό, τηρώντας αυστηρή ουδετερότητα. Υποστήριξε ότι «δεν αποδέχεται τα προσχήματα ελευθερίας και δημοκρατίας υπό κατοχή» αλλά κατέστη σαφές ότι δεν καλεί σε μποϊκοτάζ των εκλογών τους σουνίτες, που «είναι ελεύθεροι να πράξουν ό,τι επιθυμούν».

Η προεκλογική εκστρατεία, όμως, σημαδεύτηκε από βία στις κουρδικές περιοχές, όπου τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν, όταν μαχητές του «Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν» επέδραμαν σε γραφεία της «Ισλαμικής Ενωσης Κουρδιστάν» σε τουλάχιστον 2 πόλεις.

Ελληνική «συμμετοχή»

Στο πλαίσιο της βοήθειας που παρέχει το ΝΑΤΟ στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε, ήδη, 70 από τα συνολικά 500 στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού, που η ελληνική ηγεσία έχει προσφερθεί να αποστείλει στο Ιράκ. Οπως υποστηρίζεται, «θα χρησιμοποιηθούν σε εκπαιδευτικό πλαίσιο». Τα οχήματα έχουν, ήδη, φθάσει στο Ιράκ και απεστάλησαν μαζί με «ανάλογη βοήθεια» από την Ουγγαρία.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Πέντε μικρής ισχύος βόμβες εξερράγησαν χτες σε λεωφόρους κοντά στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, λίγη ώρα μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα που έγινε στο όνομα της βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ. Δεν υπήρξαν τραυματίες, μόνο μικρές υλικές ζημιές.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο 39χρονος Ντέιβιντ Κάμερον εκλέχτηκε χτες ο νέος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας. Ο Κάμερον είναι ο πέμπτος αρχηγός των Συντηρητικών σε περίοδο 8 ετών και αναλαμβάνει καθήκοντα έπειτα από τρεις συνεχόμενες εκλογικές ήττες του κόμματός του.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Νοτιοαφρικανικό δικαστήριο απήγγειλε χτες την κατηγορία του βιασμού εις βάρος του πρώην αντιπροέδρου της Ν. Αφρικής Τζάκομπ Ζούμα. Ο Ζούμα, που διατηρεί την ιδιότητα του αντιπροέδρου του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, αρνήθηκε κατηγορηματικά την κατηγορία και αφού πλήρωσε εγγύηση 3.000 δολαρίων αφέθηκε ελεύθερος.

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Τουλάχιστον επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν την Τρίτη στη Σρι Λάνκα από την έκρηξη νάρκης στη βόρεια πόλη Τζάφνα, η οποία ελέγχεται από την οργάνωση «Τίγρεις», της μειονότητας των Ταμίλ, ανακοίνωσε χτες ο στρατός.

ΝΑΡΑΤΙΒΑΤ.-- Δύο μουσουλμάνοι, περιλαμβανομένου ενός ιμάμη, σκοτώθηκαν από αγνώστους, που οι αρχές εκτιμούν ότι είναι «μουσουλμάνοι εξτρεμιστές» στη Νότια Ταϊλάνδη, ανακοίνωσαν χτες οι αρχές της χώρας. Μουσουλμάνοι ιερωμένοι γίνονται στόχοι των αυτονομιστών, εάν οι τελευταίοι τους θεωρούν «συνεργάτες» των αρχών.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμόχαν Σινγκχ δήλωσαν χτες ότι οι δύο χώρες ξεκινούν μια «στρατηγική συνεργασία» στον αμυντικό τομέα. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν συμφωνία βάσει της οποίας η Ινδία θα κατασκευάσει το πρώτο πυρηνικό της υποβρύχιο, ένα νέο μεταγωγικό αεροσκάφος πολλαπλών αποστολών και ένα μαχητικό πέμπτης γενεάς, με ρωσική συνεργασία. Αλλες δύο συμφωνίες προβλέπουν ότι η Ινδία θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό δίκτυο 14 δορυφόρων «Glonass» για ειρηνικούς σκοπούς, ενώ θα συμμετάσχει με επιστήμονες σε διαστημικά προγράμματα της Ρωσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ