ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Στο στόχαστρο το πανεπιστημιακό άσυλο

Ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης Παντείου της ΚΝΕ

Το ακαδημαϊκό άσυλο έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Προς την κατεύθυνση αμφισβήτησης έως και κατάργησής του, αξιοποιούνται διάφοροι κύκλοι, τόσο εντός, όσο και εκτός πανεπιστημιακής κοινότητας. Ετσι, σήμερα, ανοίγει έντονα συζήτηση περί πανεπιστημιακού ασύλου στη Σύγκλητο του Παντείου Πανεπιστημίου, με αφορμή επεισόδια που σημειώθηκαν χθες, τις πρώτες πρωινές ώρες εντός, αλλά και στους δρόμους γύρω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Το άσυλο αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα του λαού και των φοιτητών για ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ανεμπόδιστη μαζική αγωνιστική και πολιτική δράση. Οι προσπάθειες για την κατάργησή του θα συναντήσουν μαζική απάντηση των φοιτητών και όλου του λαού», ξεκαθαρίζει, με σχετική ανακοίνωσή της, η Τομεακή Οργάνωση Παντείου της ΚΝΕ.

Η Οργάνωση της ΚΝΕ εξηγεί ότι «τις τελευταίες μέρες δημιουργούνται επεισόδια, που φέρνουν στη συζήτηση το θέμα του ασύλου, πάντοτε κάτω από το πρίσμα της κατάργησής του, που μεθοδεύεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Με την εγκατάσταση της Γραμματείας Τύπου στο κτίριο Σαρίδη (σ.σ.. δίπλα ακριβώς στο Πάντειο) εντείνεται η αστυνόμευση γύρω από το πανεπιστήμιο, που οδηγεί στην τρομοκράτηση των φοιτητών να διακινούν τις ιδέες και να αναπτύσσουν πολιτική δράση στο χώρο του Παντείου. Οδηγεί στην καταπάτηση του ασύλου».

«Ταυτόχρονα - συνεχίζει η ΚΝΕ - ενάντια στο άσυλο χρησιμοποιούνται και οι ενέργειες διάφορων ομάδων, που "νίβουν το πρόσωπο" της πιο έντονης αστυνόμευσης και της τρομοκράτησης της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τέτοιες ενέργειες και επεισόδια παρεμποδίζουν το μαζικό αγώνα των φοιτητών και δίνουν πάτημα στην κυβέρνηση να υλοποιεί τα μέτρα και τις επιλογές της ενάντια στο άσυλο και γενικότερα την αντιδραστική πολιτική της στην ανώτατη εκπαίδευση».

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, η ΚΝΕ καλεί όλους τους φοιτητές να πάρουν θέση στον αγώνα «ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, ενάντια στην υποβάθμιση της μόρφωσης, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που ευθύνονται για τα προβλήματα στις σπουδές και τη ζωή μας».

  • Υπενθυμίζεται ότι τα επεισόδια στο Πάντειο σημειώθηκαν όταν ομάδα από 50 περίπου νεαρούς, που συγκεντρώθηκαν από προχθές το βράδυ στο πανεπιστήμιο, βρέθηκε σε κατάσταση εμπλοκής με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή σε ετοιμότητα, με πρόσχημα ότι είναι αναγκαία η παρουσία τους για να «προστατέψουν» τη Γενική Γραμματεία Τύπου. Καταγράφηκε εκτόξευση μπουκαλιών μολότοφ και εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Υπήρξαν ζημιές σε αυτοκίνητα, στα φυλάκια της ΓΓ Τύπου και στο Πάντειο. Επί της ουσίας, πρόκειται για επιβεβαίωση των καταγγελιών ότι η ίδια η παρουσία της Γενικής Γραμματείας δίπλα στο Πανεπιστήμιο, με τη συνακόλουθη παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, συνιστά ένα εκρηκτικό μείγμα...
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με όρους ... τραμπούκου δρα η ΔΑΠ στα Πανεπιστήμια

Κάλεσμα της Πανσπουδαστικής ΚΣ για έμπρακτη απάντηση στα τσιράκια της κυβέρνησης και των εταιριών μέσα στα πανεπιστήμια

Κάλεσμα σε όλους τους φοιτητές των δύο πανεπιστημίων (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας -ΠΑΜΑΚ και Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) να δώσουν έμπρακτα την απάντηση στα τσιράκια της κυβέρνησης και να αγωνιστούν για το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλιά, να αλλάξουν τους αρνητικούς για το φοιτητικό κίνημα συσχετισμούς, να παλέψουν για μαζικούς, διεκδικητικούς, αγωνιστικούς συλλόγους στο πλευρό του εργατικού κινήματος, για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν, απευθύνει η Πανσπουδαστική ΚΣ.

Αφορμή για την ανακοίνωση της παράταξης έδωσε η φασιστικού χαρακτήρα δράση στελεχών της ΔΑΠ τις δύο τελευταίες μέρες στα Πανεπιστήμια. Δράση, που ξυπνά μνήμες ...Καλαμπόκα, τότε που οι τραμπούκοι έφτασαν να δολοφονήσουν εν ψυχρώ τον καθηγητή Ν. Τεμπονέρα. Αυτή τη φορά, στελέχη της ΔΑΠ με πρώτον τον ίδιο τον επικεφαλής της παράταξής τους επιτέθηκαν -καταφεύγοντας και σε προπηλακισμούς - σε μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχθές 5/12 και χτες το πρωί 6/12. Οι τραμπούκοι της ΔΑΠ ισχυρίστηκαν ότι η Επιτροπή Αγώνα δεν είχε καν δικαίωμα ύπαρξης και δράσης!

Η Πανσπουδαστική ΚΣ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει συνολικά τη φασιστική συμπεριφορά της ΔΑΠ και ασκεί κριτική στη γενικότερη δράση της στα πανεπιστήμια ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ.

Οι επιθέσεις των τραμπούκων άρχισαν στις 5/12, όταν στελέχη της ΔΑΠ προσπάθησαν να πετάξουν έξω το τραπεζάκι της Επιτροπής Αγώνα, που ήταν στημένο στο χώρο του Πολυτεχνείου. Χτες το πρωί, η επίθεση συνεχίστηκε με την παρουσία του επικεφαλής της ΔΑΠ(!). Οι ΔΑΠίτες φώναζαν πως απαγορεύουν να στηθεί τραπεζάκι, που θα προπαγανδίζει τον αγώνα των φοιτητών ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και πως οι φοιτητές δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα!

Η Πανσπουδαστική ΚΣ καταγγέλλει τη ΔΑΠ, υπογραμμίζοντας ότι η κυβερνητική παράταξη καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να εμποδίσει τον αγώνα των φοιτητών για το δικαίωμα στη μόρφωση. Επισημαίνει ότι η ΔΑΠ, όπως κι η ΠΑΣΠ, δεν έβγαλε μιλιά στη συνέλευση Τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών για τους νόμους που έχει περάσει η κυβέρνηση, απείχε από τη Σύγκλητο που συζητούσε τους νόμους, ενώ κάθε μέρα προωθεί την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, κοροϊδεύοντας και παραπλανώντας τους φοιτητές.

«Η λειτουργία της ΔΑΠ είναι ίδια με αυτή των ασφαλιτών, που παρακολουθούν τη δράση των αγωνιστών και προσπαθούν να σαμποτάρουν τον αγώνα τους», τονίζει η Πανσπουδαστική ΚΣ.

Παράλληλα, η Πανσπουδαστική ΚΣ στο χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) καταγγέλλει το ρόλο της ΔΑΠ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι χρησιμοποιεί το σύλλογο φοιτητών σαν τσιφλίκι, πιστή σε μιαν ιδεολογία που θέλει τα πανεπιστήμια παραμάγαζα των επιχειρήσεων και τους φοιτητικούς συλλόγους «κλαμπ».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΘΡΑΚΗ
Οχι στην επιβολή διδάκτρων στους αλλοδαπούς φοιτητές

Την αντίθεσή της στην καταβολή διδάκτρων, που επιβάλλεται στους αλλοδαπούς φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εκφράζει η Πανσπουδαστική ΚΣ. Η ΠΚΣ υπερασπίζεται τη θέση ότι κανένας φοιτητής δε θα πρέπει να πληρώνει για να σπουδάζει, γιατί η Παιδεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό. Αντιτίθεται, επιπλέον, στη διαφοροποίηση των τιμών που γίνεται από σχολή σε σχολή, υποκρύπτοντας την κατηγοριοποίηση των σχολών. Τονίζει ακόμα, ότι ειδικά όσοι αλλοδαποί φοιτητές προέρχονται από χώρες που πλήττονται από τον ιμπεριαλισμό, όχι μόνο δεν πρέπει να πληρώνουν, αλλά να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα.

Για παράδειγμα, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, στη Σχολή Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, στις 30/11 η Γραμματεία ζήτησε από τέσσερις φοιτητές την άμεση καταβολή των διδάκτρων, γιατί διαφορετικά δε θα τους επιτραπεί να δώσουν τα μαθήματα της εξεταστικής του Γενάρη. Ενώ ζήτησαν από αλλοδαπούς φοιτητές μεγαλύτερων ετών να πληρώσουν αναδρομικά για τη μέχρι τώρα φοίτησή τους.

Το θέμα έρχεται στην επιφάνεια με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας προς όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με αφορμή αιτήματα που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία της Διεύθυνσης Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας από πανεπιστήμια της χώρας σχετικά με περιπτώσεις απαλλαγής τελών εγγραφής και φοίτησης αλλοδαπών - αλλογενών φοιτητών για παρελθόντα ακαδημαϊκά έτη κι έπειτα από διαμαρτυρίες αλλοδαπών - αλλογενών για καθυστερήσεις στην ενημέρωση περί καταβολής των διδάκτρων.

Συγκεκριμένα οι αλλοδαποί που παρακολουθούν πλήρη κύκλο προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών και δεν ανήκουν στις εξαιρέσεις απαλλαγών, υποχρεώνονται να καταβάλουν δίδακτρα για κάθε διδακτικό έτος με βάση την ακόλουθη κατηγοριοποίηση: 1) Για τους φοιτητές Ιατρικών, Οδοντιατρικών, Φαρμακευτικών και Πολυτεχνικών σχολών 493 ευρώ/ακαδημαϊκό έτος. 2) Για τους φοιτητές λοιπών Πανεπιστημιακών Τμημάτων 370 ευρώ/ακαδημαϊκό έτος. 3) Για τους ακροατές γενικά 123,26 ευρώ/ακαδημαϊκό έτος. Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται σε τέσσερις ισόποσες δόσεις.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδηλώσεις σε σχολές

Σήμερα, Τετάρτη:

  • Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στη γεωπονική εκπαίδευση και οι θέσεις του ΚΚΕ», στις 11.30 π.μ., στο αμφιθέατρο Μιαδή
  • Η ΝΟ Σπουδάζουσας Κοζάνης της ΚΝΕ, εκδήλωση για το μισθοφορικό στρατό, στις 2 μ.μ., στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Κοζάνης. Θα μιλήσει ο Νίκος Καρατουλιώτης, στρατηγός εν αποστρατεία
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΤΕΙ Λάρισας της ΚΝΕ, με θέμα «Ημέρες αλήθειας για τις σπουδές και τη ζωή μας», στις 12 το μεσημέρι, στο μικρό αμφιθέατρο της Σχολής Διοίκησης Οικονομίας του ΤΕΙ. Θα μιλήσουν η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Χρήστος Νικολαΐδης, καθηγητής του ΤΕΙ Λάρισας, με θέμα «Ο ρόλος των επιχειρήσεων στο ΤΕΙ - Τι μαθαίνουμε, για ποιον;», ενώ το θέμα «Η απάτη του βιογραφικού και της συνέντευξης στην "αγορά εργασίας" - Τα εργασιακά δικαιώματα των αποφοίτων» θα αναπτύξει ο Θωμάς Βασιλείου, στέλεχος του ΠΑΜΕ στη Λάρισα
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση Μαγνησίας της ΚΝΕ, με θέμα «Η επιστημονική μόρφωση και οι αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση», στις 8 μ.μ., στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο. Θα μιλήσει ο Γ. Χουρμουζιάδης, βουλευτής του ΚΚΕ, καθηγητής Αρχαιολογίας
  • Η ΟΒ Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης της ΝΟ Σπουδάζουσας Ιωαννίνων της ΚΝΕ, με θέμα «Καλλιτεχνικό έργο - Ποιος το παράγει και ποιος το απολαμβάνει», στις 5 μ.μ. στην αίθουσα 258 της κεντρικής βιβλιοθήκης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Θα μιλήσει η Εύα Μελά, μέλος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ