Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΘΡΑΚΗ
Οχι στην επιβολή διδάκτρων στους αλλοδαπούς φοιτητές

Την αντίθεσή της στην καταβολή διδάκτρων, που επιβάλλεται στους αλλοδαπούς φοιτητές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εκφράζει η Πανσπουδαστική ΚΣ. Η ΠΚΣ υπερασπίζεται τη θέση ότι κανένας φοιτητής δε θα πρέπει να πληρώνει για να σπουδάζει, γιατί η Παιδεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό. Αντιτίθεται, επιπλέον, στη διαφοροποίηση των τιμών που γίνεται από σχολή σε σχολή, υποκρύπτοντας την κατηγοριοποίηση των σχολών. Τονίζει ακόμα, ότι ειδικά όσοι αλλοδαποί φοιτητές προέρχονται από χώρες που πλήττονται από τον ιμπεριαλισμό, όχι μόνο δεν πρέπει να πληρώνουν, αλλά να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα.

Για παράδειγμα, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, στη Σχολή Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, στις 30/11 η Γραμματεία ζήτησε από τέσσερις φοιτητές την άμεση καταβολή των διδάκτρων, γιατί διαφορετικά δε θα τους επιτραπεί να δώσουν τα μαθήματα της εξεταστικής του Γενάρη. Ενώ ζήτησαν από αλλοδαπούς φοιτητές μεγαλύτερων ετών να πληρώσουν αναδρομικά για τη μέχρι τώρα φοίτησή τους.

Το θέμα έρχεται στην επιφάνεια με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας προς όλα τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με αφορμή αιτήματα που υποβλήθηκαν στην υπηρεσία της Διεύθυνσης Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας από πανεπιστήμια της χώρας σχετικά με περιπτώσεις απαλλαγής τελών εγγραφής και φοίτησης αλλοδαπών - αλλογενών φοιτητών για παρελθόντα ακαδημαϊκά έτη κι έπειτα από διαμαρτυρίες αλλοδαπών - αλλογενών για καθυστερήσεις στην ενημέρωση περί καταβολής των διδάκτρων.

Συγκεκριμένα οι αλλοδαποί που παρακολουθούν πλήρη κύκλο προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών σπουδών και δεν ανήκουν στις εξαιρέσεις απαλλαγών, υποχρεώνονται να καταβάλουν δίδακτρα για κάθε διδακτικό έτος με βάση την ακόλουθη κατηγοριοποίηση: 1) Για τους φοιτητές Ιατρικών, Οδοντιατρικών, Φαρμακευτικών και Πολυτεχνικών σχολών 493 ευρώ/ακαδημαϊκό έτος. 2) Για τους φοιτητές λοιπών Πανεπιστημιακών Τμημάτων 370 ευρώ/ακαδημαϊκό έτος. 3) Για τους ακροατές γενικά 123,26 ευρώ/ακαδημαϊκό έτος. Η καταβολή των διδάκτρων γίνεται σε τέσσερις ισόποσες δόσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ