ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή

Με Επίκαιρη Ερώτηση, το ΚΚΕ καλεί το υπουργείο να ανακαλέσει την απόφαση για απόπλου των πλοίων ακόμη και με ανέμους άνω των 9 μποφόρ

Η απόφαση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας να επιτρέπεται ο απόπλους πλοίων ακόμη και σε περιοχές που επικρατούν άνεμοι άνω των 9 μποφόρ, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, είναι το θέμα της - δεύτερης με το ίδιο περιεχόμενο - Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη, προς τον αρμόδιο υπουργό Μ. Κεφαλογιάννη.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, «ένα ακόμη μέτρο που επιβλήθηκε με λαϊκή απαίτηση και είχε ως στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής των ναυτεργατών και των επιβατών στα πλοία, αίρεται από την κυβέρνηση της ΝΔ, προκαλώντας δικαιολογημένες αντιδράσεις και αγανάκτηση». Και συνεχίζει: «Με πρόσφατη απόφασή του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, αδιαφορώντας για τους τεράστιους κινδύνους που αυτή δημιουργεί στην ασφάλεια των πλοίων και των επιβαινόντων σε αυτά, επιτρέπει τον απόπλου των πλοίων για περιοχές που επικρατούν άνεμοι άνω των 9 μποφόρ, εφόσον υπάρχει υπεύθυνη δήλωση του πλοιάρχου ότι θα ακολουθήσει διαφορετική από την κανονική πορεία με μικρότερης έντασης ανέμους».

Η απόφαση αυτή στην ουσία «αποτελεί κομμάτι του "παζλ" της πολιτικής εξυπηρέτησης των εφοπλιστικών συμφερόντων και ενίσχυσης της κερδοφορίας τους, που ακολούθησαν πιστά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει και αυτή της ΝΔ».

Με βάση τα παραπάνω, η βουλευτής του ΚΚΕ, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «αν και πότε θα ανακαλέσει την επικίνδυνη απόφασή του και ποια μέτρα θα πάρει προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΕΕ
Αποκλείουν τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες

Το ΚΚΕ έφερε το θέμα στη Βουλή

Τον αποκλεισμό των μικρών ξενοδοχειακών μονάδων από τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Απασχόλησης. Μ' αυτή την κατάσταση μένουν μετέωροι ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα, καθώς οι ξενοδοχειακές μονάδες που αποκλείονται εξυπηρετούν τα κοινωνικά προγράμματα τόσο του ΟΕΕ όσο και του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Το γεγονός αποτυπώνει, όπως τονίζουν οι βουλευτές, την ταξική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

«Συγκεκριμένα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, με αποφάσεις του ΔΣ του Οργανισμού, τουριστικές μονάδες και καταλύματα που είχαν συμβληθεί με τον ΟΕΕ, εκτελούσαν προγράμματα κοινωνικού τουρισμού. Με παρότρυνση του Οργανισμού τα ξενοδοχεία το 2001 υποχρεώθηκαν να κατασκευάσουν υποδομή κατάλληλων χώρων για παροχή πρωινού» επισημαίνεται στην Ερώτηση.

Εξηγώντας τη μεθόδευση του αποκλεισμού, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν: «Ξαφνικά και ενώ με την υπ' αρ. 28819/1-1-2005 επιστολή του ΟΕΕ προς τις Ενώσεις - μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχείων προέτρεπε όσους εκπροσώπους από τα μέλη τουριστικών καταλυμάτων είχαν συμβληθεί στα προηγούμενα προγράμματα να ενταχθούν και για το 2005, ήρθε η εγκύκλιος 28784/20-10-2005 του ΔΣ του ΟΕΕ που ανατρέπει όλα όσα έλεγε στην επιστολή της 1/1/2005».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα ο υπουργός, ώστε «οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια να συνεχίσουν να παρέχουν φιλοξενία στους τουρίστες κοινωνικού τουρισμού του Οργανισμού, προκειμένου ο κοινωνικός τουρισμός να μη γίνει μονοπώλιο των μεγάλων ξενοδοχείων και οι οικονομικά αδύνατοι να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα των διακοπών».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στις κάλπες από σήμερα

Αρχίζουν σήμερα οι εκλογές στο Σύλλογο Λογιστών Πειραιά οι οποίες θα διαρκέσουν ως το Σάββατο, 10 Δεκέμβρη. Οι εκλογές θα διεξαχθούν στα γραφεία του συλλόγου (στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά) και οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν με την αστυνομική τους ταυτότητα και το βιβλιάριο υγείας. Το πρόγραμμα των αρχαιρεσιών έχει ως εξής:

  • 7,8,9 Δεκέμβρη: από 3μμ μέχρι 9μμ.
  • 10 Δεκέμβρη: από 10πμ μέχρι 5μμ.

Μοναδική απάντηση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι η συσπείρωση, η δράση και η αγωνιστική ετοιμότητα μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, τονίζει η διοίκηση σε ανακοίνωσή της καλώντας σε μαζική προσέλευση στις κάλπες. Με ομόφωνη απόφαση της τελευταίας γενικής συνέλευσης ο σύλλογος θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της 14ης Δεκέμβρη.

ΑΙΓΙΝΑ
Συζήτηση για την ακτοπλοΐα

Συγκέντρωση - συζήτηση με θέμα: «Τα προβλήματα της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας της Αίγινας, η ανάγκη αντιμετώπισής τους και η πρόταση διεξόδου από τη σημερινή κατάσταση» διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή 11 Δεκέμβρη η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Αίγινας, στην αίθουσα «Καποδίστριας» του Δημοτικού Θεάτρου, στις 10.30 π.μ. Κεντρικός εισηγητής θα είναι ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πικετοφορία για τη δίωξη

Συγκέντρωση και πικετοφορία διαμαρτυρίας ενάντια στη δίωξη του συνδικαλιστή Ακη Οργαντζή διοργανώνει το ΠΑΜΕ, αύριο Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Δημαρχείου στη Θεσσαλονίκη. Η πικετοφορία θα καταλήξει έξω από το ξενοδοχείο «Καψής», η διεύθυνση του οποίου μήνυσε τον συνδικαλιστή επειδή υπερασπίστηκε απολυμένη καμαριέρα. Μέσα από την κινητοποίηση οι ταξικές δυνάμεις σηματοδοτούν την απόφασή τους να οξύνουν την αντιπαράθεση με την εργοδοτική ασυδοσία αλλά και την κατάπτυστη πρακτική του εργοδοτικού συνδικαλισμού, όπως της πλειοψηφίας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής που δίνει στήριξη στις διώξεις και τις απολύσεις που έχει εξαπολύσει η διεύθυνση του «Καψής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ