ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
Κάλυψη και όχι συγκάλυψη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενα περιστατικό ανασφάλιστου μετανάστη με ΕΪΤΖ που να μην του χορηγήθηκαν αντιρετροϊκά φάρμακα ζήτησε χτες ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, αμφισβητώντας το σχετικό πρόσφατο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη». Και σε ό,τι αφορά στο περιστατικό, ας το αναζητήσει στις συνεδριάσεις του ΔΣ του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όπου συζητήθηκε έγγραφη καταγγελία ανασφάλιστου μετανάστη τον Ιούλη του 2005!

Πέρα απ' αυτό, όμως, υπάρχουν κι άλλα. Για παράδειγμα, το έγγραφο του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, Αγγελου Χατζάκη, στις 23.11.2005, προς τις Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ), όπου υπογραμμίζεται και το εξής: «Προκύπτει σοβαρό θέμα συνέχισης της αντιρετροϊκής θεραπείας ανασφάλιστων ασθενών, είτε Ελλήνων, είτε αλλοδαπών (οι οποίοι δε διαθέτουν βιβλιάριο Κοινωνικής Ασφάλισης), μετά την άρνηση των φαρμακείων των νοσοκομείων να εκτελούν συνταγές των υπευθύνων των ΜΕΛ, όταν δεν αναγράφεται ο ασφαλιστικός φορέας». Επίσης, η χτεσινή ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, με την οποία επιχειρεί να «τα διπλώσει», ψελλίζοντας, όμως, ότι «το πρόβλημα εστιάζεται στην κατηγορία των αλλοδαπών, οι οποίοι διαμένουν παράνομα στη χώρα».

Αν δεν κατάλαβε ο υπουργός Υγείας, υπογραμμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στις ΜΕΛ και οι ανασφάλιστοι ζητούν πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων με φάρμακα και όχι συγκάλυψη του προβλήματος.

Η επιστολή

«Κύριε πρόεδρε

Θερμά συγχαρητήρια. Εύχομαι επιτυχία στο έργο σας.

Γράφω και τις προβλέψεις μου. Η μετοχή θα ανέβει, η ΔΕΗ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με την κατάλληλη πολιτική, για την οποία εν ευθέτω χρόνο θα σας ενημερώσω, θα αυξήσει σημαντικά και τις πωλήσεις της και τα κέρδη της».

Αυτά έλεγε η επιστολή, η οποία έφθασε προχτές το πρωί στο γραφείο του νέου προέδρου της ΔΕΗ και υπογραφόταν από τον Π. Ζερίτη (διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΤΕΛ ΑΕ - Χαρτοποιία Θράκης). Θυμίζουμε ότι η ΑΤΕΛ είναι εταιρία προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και πουλάει ρεύμα στη ΔΕΗ. Μάλιστα, ο απελθών πρόεδρος της ΔΕΗ, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, είχε αποστείλει τη σύμβαση της ΑΤΕΛ με τη ΔΕΗ στον εισαγγελέα, αλλά, αργότερα, ο ίδιος την απέσυρε.

Τώρα, ποια είναι η «κατάλληλη πολιτική» για τον κ. Ζερίτη, δεν ξέρουμε, αλλά μας αρκεί η εκτίμησή του ότι θα αυξηθούν σημαντικά τα κέρδη της ΔΕΗ - εκτός της εταιρίας του, φυσικά. Και τα μεν, και τα δε, οι εργαζόμενοι τα πληρώνουν...

Ωμός εκβιασμός

Η προσαρμογή και η πλήρης υποταγή της εκπαίδευσης - ιδιαίτερα, της τριτοβάθμιας - στην αγορά, στην ανταγωνιστικότητα και τις μεγάλες επιχειρήσεις αποτελούν διακηρυγμένους στόχους και επιδιώξεις της ευρωένωσης, όπως και των εγχώριων κυβερνώντων, προηγούμενων και νυν. Και βασικός μοχλός για την προώθηση των επιδιώξεων αυτών είναι η διαβόητη αξιολόγηση, η οποία έχει πλέον θεσμοθετηθεί σε νόμο. Και όχι μόνον. Σύμφωνα με όσα δήλωσε προχτές η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, η κυβέρνηση θα κόβει τη χρηματοδότηση σε όποια πανεπιστημιακά ή τεχνολογικά ιδρύματα αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια και δεν εφαρμόζουν την αξιολόγηση.

Ο εκβιασμός είναι ολοφάνερος και ωμός και βάζει την πανεπιστημιακή κοινότητα μπροστά στις ευθύνες της. Θα υποταχτεί και θα γίνει συνεργός της κυβέρνησης ή θα σηκώσει το ανάστημά της και θα κλιμακώσει την αντίστασή της, παίρνοντας, ταυτόχρονα, πρωτοβουλίες για την ουσιαστική ενημέρωση, ενεργοποίηση και συμπαράταξη του λαού και των φορέων του; Τα Πανελλαδικά Συντονιστικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, τα μεθαυριανά πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα και άλλες πόλεις, τα αιτήματα και τα συνθήματά τους βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα. Απέναντι σ' αυτήν την επιτακτική ανάγκη είναι τοποθετημένοι όλοι σήμερα, είτε το θέλουν, είτε όχι...

«Φάτε καπιταλισμό... »

Πριν από λίγες δεκαετίες, όταν υπήρχαν η Σοβιετική Ενωση και οι άλλες σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης, η προπαγάνδα του «ελεύθερου κόσμου» οργίαζε και παραπληροφορούσε, για τη φτώχεια, που δήθεν βασίλευε πίσω από το «σιδηρούν παραπέτασμα» και τα λιγοστά τρόφιμα, που μοιράζονταν με το δελτίο.

Σήμερα, είναι τέτοια η κατάντια στη χώρα μας, που η μια πρωινή «ψυχαγωγική» τηλεοπτική εκπομπή κληρώνει έναν τόνο πετρέλαιο. Η άλλη διακόσια κιλά λάδι. Η έτερη χρήματα. Υπήρξε δε και «πρωινάδικο», που σέρβιρε σ' έναν «υπερτυχερό» ένα ταψί γαλακτομπούρεκο κι έσπευσαν τσούρμο κάτι «μικρονοικοκυραίοι» στην πλατεία της Καισαριανής για να το κερδίσουν. Είναι αυτό που λένε «φάτε τώρα καπιταλισμό...».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η ιδιωτικοποίηση είναι η αιτία...

H «υπόθεση Παλαιοκρασσά» είναι μια κατ' εξοχήν πολιτική υπόθεση και υπό την έννοια αυτή η προσπάθεια της κυβέρνησης να την περιορίσει σε δικαστικά πλαίσια δείχνει την πρόθεσή της να θέσει «εκτός ύλης» τις πραγματικές αιτίες. Θα ήταν, το λιγότερο, αφελές (ωστόσο, πολύ βολικό για την κυβέρνηση) να πιστέψουμε ότι όλα αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας οφείλονταν στις κακές σχέσεις μεταξύ ενός «ιδιότροπου» προέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, ή στην απουσία πνεύματος συνεργασίας του κ. Παλαιοκρασσά με τον προϊστάμενο του, υπουργό Ανάπτυξης.

Οπως δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΗ στο ρόλο του μάρτυρα της εξυγίανσης, αφού σε καμιά περίπτωση δε στράφηκε κατά της γενεσιουργού αιτίας των φαινομένων τα οποία κατήγγειλε. Και αυτή η αιτία είναι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης, η πολιτική που καθαγιάζει το επιχειρηματικό κέρδος, ακόμη και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Αυτήν την πολιτική ανέλαβε να προωθήσει ο κ. Παλαιοκρασσάς, έστω και αν, τελικά, έπεσε «θύμα» της.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβε να ολοκληρώσει την πολιτική ιδιωτικοποίησης, που άφησε στη μέση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ετσι, όπως στην περίπτωση του ΟΤΕ, έτσι και στη ΔΕΗ, η ιδιωτικοποίηση έγινε συνώνυμη της «διαπλοκής», της λεηλασίας της δημόσιας περιουσίας, της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων, της καταδολίευσης του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας.

Το «χοντρό παιχνίδι» άρχισε με την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, τον κατακερματισμό της ΔΕΗ (παραγωγή, μεταφορά, διανομή) και τη μετατροπή της σε ανώνυμη εταιρία ιδιωτικών συμφερόντων. Ετσι, άνοιξε ένα νέο, τεράστιο, πεδίο δραστηριοτήτων για το μεγάλο κεφάλαιο. Ηταν, λοιπόν, φυσικό (σύμφωνα με τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς) να αρχίσει και ο ανελέητος «πόλεμος» μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων, για το ποιος θα πάρει την καλύτερη θέση στην αφετηρία για μια κούρσα, στην οποία ο νικητής θα έχει ως έπαθλο το μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η απλή ανάγνωση του πίνακα των αναθέσεων μεγάλων έργων της ΔΕΗ, από το 2000 έως σήμερα, είναι αρκετή για να μας πείσει, όχι μόνο για το «μεγάλο φαγοπότι», αλλά και για το ότι ήδη έχουν ξεχωρίσει κάποιοι «προνομιακοί» συνδαιτυμόνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι ίδιοι και για τους δύο συνεταίρους του δικομματισμού. Μέσα σ' αυτόν τον κυκεώνα των ανταγωνισμών και των διαπλοκών, αν δεν αποφασίσεις να αντιμετωπίσεις τις αιτίες, τότε μοιραία γίνεσαι μέρος του προβλήματος. Ετσι και ο κ. Παλαιοκρασσάς, ένθερμος υποστηρικτής της ιδιωτικοποίησης, έπαθε αυτό που παθαίνουν όσοι «ανακατεύονται με τα πίτουρα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ