ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ
Πρόσδεση στο αμερικανικό άρμα

Στο Αφγανιστάν το επιτελείο της πολυεθνικής ταξιαρχίας, μαζί και 28 Ελληνες επιτελείς

Η πιο στενή πρόσδεση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο αμερικανικό άρμα, ήταν στο επίκεντρο των εργασιών της Συνόδου των υπουργών Αμυνας της περιοχής (SEDM), που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον το διήμερο 5-6 Δεκέμβρη με τη συμμετοχή 11 χωρών - μελών και 3 παρατηρητών, του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Αμυνας Β. Μιχαλολιάκος. Στο πλαίσιο της συνόδου αυτού του αμερικανοΝΑΤΟικού παραμάγαζου, αποφασίστηκε το επιτελείο της Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG) να αναπτυχθεί εντός του 2006 στο Αφγανιστάν στην υπηρεσία της εκεί ΝΑΤΟικής δύναμης ISAF. Από ελληνικής πλευράς, όπως είπε ο Β. Μιχαλολιάκος, πέρα από τους 18 αξιωματικούς που στελεχώνουν σήμερα την πολυεθνική αυτή ταξιαρχία, η οποία εδρεύει στη Βουλγαρία, θα διατεθούν ακόμα 10 επιτελείς αξιωματικοί. Επίσης στο πλαίσιο της Συνόδου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Αμυνας, «τέθηκε το ζήτημα της λήψης νομοθετικών μέτρων κατά της τρομοκρατίας, τα οποία θα είναι κοινά σε όλα τα μέλη της SEDM».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - Τ. ΡΙΣ
Τα θέλουν όλα οι ΗΠΑ
  • «Τελεσίγραφο» για την αγορά των F-16 από τον Αμερικανό πρέσβη προς τον Ελληνα πρωθυπουργό
  • Αξιώνουν και ενεργότερη συμμετοχή της κυβέρνησης στο «τελικό καθεστώς» του Κοσσόβου

Την αξίωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για πιο ενεργό συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, μετέφερε ο Αμερικανός πρέσβης Τσαρλ Ρις στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνάντησης που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρόλο που το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα θέματα που συζητήθηκαν, ωστόσο από την ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια της συνάντησης προκύπτει ότι συζητήθηκαν όλα τα «εκκρεμή» θέματα, τόσο σε διμερές, όσο και σε «διεθνές» επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι τη συνάντηση απασχόλησε η αγορά των F-16, η συνεισφορά της κυβέρνησης στην επιβολή του «τελικού καθεστώτος» στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και η δίκη της «17Ν».

Το πλέον καυτό θέμα, όμως, για την αμερικανική κυβέρνηση είναι η προμήθεια της «νέας αγοράς του αιώνα» (30+10 F-16), καθώς επείγεται να «κλείσει» οριστικά και τυπικά η παραγγελία πριν από το τέλος του χρόνου και, μάλιστα, αξιώνει να καταβληθεί άμεσα προκαταβολή 70 εκατ. δολαρίων και άλλα περίπου 100 εκατ. το Γενάρη. Παρόλο που για την κυβέρνηση το ζήτημα της προμήθειας των πολεμικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ είναι λυμένο σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων, ωστόσο προσπαθεί να βελτιώσει το «πακέτο» της προσφοράς από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, πράγμα, που, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έχει προκαλέσει «εκνευρισμό» στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Ο Αμερικανός πρέσβης φέρεται να μετέφερε στον Ελληνα πρωθυπουργό το τελεσίγραφο της αμερικανικής κυβέρνησης να κλείσει έως το τέλος της βδομάδας η προμήθεια των αεροσκαφών και να επιβεβαιωθεί και τυπικά με την υπογραφή του σχετικού σχεδίου πρωτοκόλλου. Οπως έχει γίνει γνωστό, οι Αμερικανοί, που έχουν ανεβάσει το κόστος των 30 F-16 στο 1,625 δισ. δολάρια, αντί 1,1 δισ. δολ. που ανακοίνωσε αρχικά η κυβέρνηση, εκβιάζουν ότι αν η «μπίζνα» δεν κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου η τιμή των αεροσκαφών θα αυξηθεί κατά 118 εκατ. δολ. το Γενάρη.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη ΝΕΤ, είχε χαρακτηρίσει ως «λογική» την απόφαση της κυβέρνησης για την αγορά των F-16 με απευθείας ανάθεση στη «Λόκχιντ Μάρτιν», μέσω διακρατικής συμφωνίας, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι το κόστος επιβαρύνει η «προμήθεια» 2 -2,5% για τις «διοικητικές αμοιβές των εμπλεκομένων».

Στη συνάντηση εκτιμάται ότι συζητήθηκε και το ζήτημα της συμβολής της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα του Κοσσόβου, όπου οι Αμερικανοί θεωρούν, όχι αβάσιμα, ότι η ελληνική κυβέρνηση δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της θέσης τους για ανεξαρτητοποίηση. «Υπολογίζουμε πολύ στις πρωτοβουλίες και στο ρόλο της Ελλάδας στο ζήτημα του Κοσσόβου», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Τ. Ρις, στην ίδια συνέντευξή του, εκτιμώντας ότι ο ρόλος της είναι «ιδιαίτερα υποστηρικτικός στη διαδικασία».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής δεν έκανε καμιά δήλωση εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός Θ. Ρουσόπουλος ήταν ελάχιστα διαφωτιστικός, λέγοντας ότι «μετά από ένα χρόνο, υπήρξε αίτημα του Αμερικανού πρέσβη, προκειμένου να γίνει μια συζήτηση γενικής ανταλλαγής απόψεων. Αυτό συμβαίνει σήμερα».

Το Κόσσοβο στο διπλωματικό τραπέζι

Προσπάθειες της Αθήνας να βρεθεί «κοντά» στο χώρο των διαβουλεύσεων

«Κάτι περισσότερο από αυτονομία, κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία» ζητούν οι Σέρβοι για το Κοσσυφοπέδιο, υπογραμμίζοντας στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, που επισκέφθηκε χτες το Βελιγράδι, ότι δεν είναι δυνατόν να δεχτούν την απόσχιση της επαρχίας από τη Σερβία.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν πως το Βελιγράδι δεν έχασε το ρεαλισμό του, ωστόσο είναι υποχρεωμένο να διαπραγματευτεί σκληρά, καθώς η απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου συνεπάγεται τεράστιο πολιτικό κόστος, που η ηγεσία της χώρας δύσκολα μπορεί να σηκώσει.

Ετσι λοιπόν, ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την άτυπη «τρόικα» της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, απέρριψε κάθε λύση η οποία θα οδηγεί σε αναγνώριση ανεξαρτησίας του Κοσσόβου και τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης δύο οντοτήτων, οι οποίες θα συμμετέχουν στους μελλοντικούς θεσμούς.

«Η σερβική οντότητα θα πρέπει να διαμορφωθεί από τους δήμους στους οποίους πλειοψηφούν οι Σέρβοι, καθώς και από άλλες μη αλβανικές εθνότητες», επισήμανε ο Τάντιτς και προέταξε το ζήτημα της ασφάλειας του σερβικού πληθυσμού στο Κόσσοβο.

«Το Βελιγράδι δεν έχει καμία πρόθεση να διοικεί το Κόσσοβο και να χειρίζεται τα θέματα της αλβανικής κοινότητας, αλλά έχει ζωτικό συμφέρον και απόλυτο δικαίωμα να επιθυμεί να επηρεάζει τις διαδικασίες στο πλαίσιο της σερβικής οντότητας, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική και η πολιτική ανάπτυξη και κυρίως η ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού», διευκρίνισε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο Π. Μολυβιάτης, εκ μέρους των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών της Κροατίας και της Ρουμανίας που τον συνοδεύουν, αλλά και των 10 χωρών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, επανέλαβε τη θέση για ενεργό συμμετοχή των χωρών της περιοχής στις εξελίξεις, αφού «αυτές είναι οι χώρες που θα υποστούν τις όποιες συνέπειες από τη λύση» και τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι τελικώς η μόνη λύση που θα φέρει ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.

Η διαβαλκανική τρόικα συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ενώ οι επαφές στο Βελιγράδι ολοκληρώνονται με τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση του Βελιγραδίου για καθεστώς που θα παρέχει «κάτι περισσότερο από αυτονομία και κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία» στο Κόσσοβο.

Ο Ντράσκοβιτς απέρριψε την ιδέα αλλαγής των συνόρων της χώρας του με την Αλβανία ή την ΠΓΔΜ και ζήτησε από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση να ενθαρρύνουν την ηγεσία των Αλβανών του Κοσσόβου, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο συμβιβασμός.

ΠΕΔΥΕ
Παζάρι της ειρήνης

Το κίνημα ειρήνης της Αθήνας, η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει για την περίοδο των γιορτών παζάρι ειρήνης.

Μια μεγάλη ποικιλία όμορφων δώρων σε προσιτές τιμές, βιβλία, κεραμικά, κοσμήματα, το περιστέρι της ειρήνης και πολλά άλλα, περιμένουν τους φίλους της ειρήνης στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ (Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος).

Το παζάρι, που ανοίγει αύριο Παρασκευή 9 Δεκέμβρη και θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Γενάρη, θα λειτουργεί καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 9-2 το πρωί και 6-8 το βράδυ.

Η ΠΕΔΥΕ καλεί όλες τις Επιτροπές Ειρήνης, τους αγωνιστές και τους φίλους της ειρήνης να συμμετάσχουν στα εγκαίνια αύριο, στις 7 μ.μ.

ΚΟΚΚΙΝΙΑ - ΧΑΪΔΑΡΙ
Πορεία ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Πορεία για τα παιδιά - θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων διοργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή 11 Δεκέμβρη, οι Επιτροπές Ειρήνης Κοκκινιάς, Κορυδαλλού, Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω και Χαϊδαρίου. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από τη Μάντρα του Μπλόκου στην Κοκκινιά και θα ολοκληρωθεί στις 2 το μεσημέρι στο ΚΕΒΟΠ Χαϊδαρίου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Μουσικοχορευτική βραδιά

Μουσικοχορευτική βραδιά, αφιερωμένη στο φιλειρηνικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της Τουρκίας, διοργανώνει, το Σάββατο 10 Δεκέμβρη, στις 9 μ.μ., στο κέντρο «Νεράιδα», η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων. Στη φιλειρηνική εκδήλωση θα χαιρετίσει εκπρόσωπος του κινήματος ειρήνης της Τουρκίας, ενώ το μουσικό συγκρότημα της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πολιτικούς πρόσφυγες στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, θα παρουσιάσει μουσική, ποίηση και τραγούδια της γειτονικής χώρας. Μουσικό πρόγραμμα θα παρουσιάσει, επίσης, η Δημοτική - Λαϊκή Ορχήστρα Τρικάλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ