Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Κόσσοβο στο διπλωματικό τραπέζι

Προσπάθειες της Αθήνας να βρεθεί «κοντά» στο χώρο των διαβουλεύσεων

«Κάτι περισσότερο από αυτονομία, κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία» ζητούν οι Σέρβοι για το Κοσσυφοπέδιο, υπογραμμίζοντας στον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, που επισκέφθηκε χτες το Βελιγράδι, ότι δεν είναι δυνατόν να δεχτούν την απόσχιση της επαρχίας από τη Σερβία.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισημαίνουν πως το Βελιγράδι δεν έχασε το ρεαλισμό του, ωστόσο είναι υποχρεωμένο να διαπραγματευτεί σκληρά, καθώς η απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου συνεπάγεται τεράστιο πολιτικό κόστος, που η ηγεσία της χώρας δύσκολα μπορεί να σηκώσει.

Ετσι λοιπόν, ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την άτυπη «τρόικα» της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, απέρριψε κάθε λύση η οποία θα οδηγεί σε αναγνώριση ανεξαρτησίας του Κοσσόβου και τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης δύο οντοτήτων, οι οποίες θα συμμετέχουν στους μελλοντικούς θεσμούς.

«Η σερβική οντότητα θα πρέπει να διαμορφωθεί από τους δήμους στους οποίους πλειοψηφούν οι Σέρβοι, καθώς και από άλλες μη αλβανικές εθνότητες», επισήμανε ο Τάντιτς και προέταξε το ζήτημα της ασφάλειας του σερβικού πληθυσμού στο Κόσσοβο.

«Το Βελιγράδι δεν έχει καμία πρόθεση να διοικεί το Κόσσοβο και να χειρίζεται τα θέματα της αλβανικής κοινότητας, αλλά έχει ζωτικό συμφέρον και απόλυτο δικαίωμα να επιθυμεί να επηρεάζει τις διαδικασίες στο πλαίσιο της σερβικής οντότητας, ώστε να διασφαλιστεί η οικονομική και η πολιτική ανάπτυξη και κυρίως η ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού», διευκρίνισε ο Σέρβος πρόεδρος.

Ο Π. Μολυβιάτης, εκ μέρους των αναπληρωτών υπουργών Εξωτερικών της Κροατίας και της Ρουμανίας που τον συνοδεύουν, αλλά και των 10 χωρών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, επανέλαβε τη θέση για ενεργό συμμετοχή των χωρών της περιοχής στις εξελίξεις, αφού «αυτές είναι οι χώρες που θα υποστούν τις όποιες συνέπειες από τη λύση» και τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι τελικώς η μόνη λύση που θα φέρει ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή.

Η διαβαλκανική τρόικα συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ενώ οι επαφές στο Βελιγράδι ολοκληρώνονται με τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας - Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση του Βελιγραδίου για καθεστώς που θα παρέχει «κάτι περισσότερο από αυτονομία και κάτι λιγότερο από ανεξαρτησία» στο Κόσσοβο.

Ο Ντράσκοβιτς απέρριψε την ιδέα αλλαγής των συνόρων της χώρας του με την Αλβανία ή την ΠΓΔΜ και ζήτησε από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση να ενθαρρύνουν την ηγεσία των Αλβανών του Κοσσόβου, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο συμβιβασμός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιέσεις και εκβιασμοί ενόψει των σερβικών εκλογών (2008-02-03 00:00:00.0)
Σερβική διπλωματία κατά του σχεδίου Αχτισαάρι (2007-04-11 00:00:00.0)
Σήμερα η συζήτηση για το Κόσσοβο (2006-07-13 00:00:00.0)
Ενδοτική η «μεγαλύτερη συνεργασία» Βελιγραδίου - ΝΑΤΟ (2005-12-20 00:00:00.0)
Ευρω-αστυνομία στο Κόσσοβο (2005-12-10 00:00:00.0)
Βαλκανικές υπεργολαβίες (2005-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ