Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Τραπεζικά κέρδη

Τα στοιχεία είναι επίσημα και είναι του 9μήνου του 2005 σε σύγκριση με το περσινό 9μηνο. Εχουμε και λέμε: Η «Ασπίς Μπανκ» παρουσιάζει αύξηση κερδών 147%. Η «Γιούρομπανκ» αύξηση κερδών 40%. Η «Αγροτική» αύξηση κερδών 78,5%. Η «Εθνική» αύξηση κερδών 65%. Η «Εμπορική» αύξηση κερδών 1.295% (!). Η «Κύπρου» αύξηση κερδών 54%. Η «Πειραιώς» αύξηση κερδών 37%.

*

Αν τώρα στα παραπάνω προστεθούν και τα κέρδη της «Αλφα Μπανκ» (αύξηση 6%), το σύνολο των κερδών των τραπεζών που αναφέρθηκαν, ανέρχονται μέσα στο 9μηνο του έτους στα 2.240 εκατομμύρια ευρώ! Τουτέστιν 2,24 δισ. ευρώ! Τουτέστιν 763,84 δισεκατομμύρια δραχμές! Και μένουν ακόμα τρεις μήνες. Οπότε και τα κέρδη τους θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 1 τρισεκατομμύριο. Ενα τρισεκατομμύριο! Για οχτώ τράπεζες και τη χούφτα των ιδιοκτητών, των μεγαλοστελεχών και των μεγαλομετόχων τους!

*

Ενα τρισεκατομμύριο για κάποιους μετρημένους στα δάκτυλα. Που η πηγή των κερδών τους δεν είναι - κατά πώς τα λεν τα νεοφιλελεύθερα παραμύθια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - ούτε η «αξιοσύνη» ούτε η «ικανότητά τους».

Η πηγή των εσόδων και της προκλητικής κερδοφορίας αυτής της δράκας των 8-10 τραπεζιτών είναι η ανέχεια και η φτώχεια των 8-10 εκατομμυρίων Ελλήνων. Αρκεί να ρίξει κανείς από μας μια ματιά στις πιστωτικές του κάρτες, να ρίξει μια ματιά στις δόσεις που πληρώνει για τα δάνεια. Και θα το αντιληφθεί: Η δική του φτώχεια, η δική του εκμετάλλευση, η δική του αγωνία για το αύριο, είναι η μόνη και βασική πηγή της προκλητικής κερδοφορίας τους. Πρόκειται για αστρονομικά κέρδη μιας παρέας που «δεν ξέρει τι έχει», επειδή ακριβώς ένας ολόκληρος λαός έχει όλο και λιγότερα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ