Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ναυτεργάτες ή πράκτορες του ΝΑΤΟ;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο δελτίο ναυτιλιακής ενημέρωσης που κυκλοφορεί η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών ανάμεσα σε μνημόσυνα, ειδήσεις φορολογικού και άλλου χαρακτήρα παρατίθεται και το παρακάτω κείμενο:

«Νατοϊκό Ναυτιλιακό Κέντρο (Nato Shipping Center - N.S.C) το οποίο λειτουργεί ήδη πειραματικά, υλοποιεί τη συνεργασία της διεθνούς ναυτιλίας με τις αρμόδιες αρχές της Ατλαντικής Συμμαχίας με σκοπό τη συγκέντρωση ναυτιλιακών πληροφοριών και την παροχή οδηγιών προς τους πλοιάρχους σε περιόδους κρίσεων ή πολεμικών ενεργειών.

Συγκεκριμένα, το Νατοϊκό Ναυτιλιακό Κέντρο συγκεντρώνει πληροφορίες που παρέχονται σε εθελοντική βάση από τα εμπορικά πλοία και συνθέτει τη ναυτιλιακή εικόνα που επικρατεί σε μια ορισμένη γεωγραφική περιοχή.

Επί του παρόντος, η συγκέντρωση πληροφοριών περιορίζεται στο χώρο της Μεσογείου και αφορά στην κίνηση των πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ μέχρι το Γιβραλτάρ, ενώ διευκρινίζεται ότι η όλη διαδικασία βρίσκεται στα πλαίσια της νομιμότητας τα οποία έχουν αποδεχτεί τα κράτη - μέλη της Συμμαχίας. Για το θέμα ενημερώθηκαν σχετικώς οι πλοίαρχοι των ελληνικών πλοίων».

Τι ακριβώς συμβαίνει; Ξέραμε ότι παλιότερα η ΚΥΠ ζητούσε από τους Ελληνες πλοιάρχους που προσέγγιζαν λιμάνια σοσιαλιστικών χωρών να καταγράφουν διάφορα στοιχεία. Τώρα φαίνεται πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενίκευση αυτής της χαφιέδικης διαδικασίας. Κι αυτό το περί «πλαισίων νομιμότητας» που έχουν αποδεχτεί τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, σε ποιες συμφωνίες παραπέμπει; Ξέρουμε ότι η ναυτιλία αντιμετωπιζόταν πάντα από το ΝΑΤΟ ως το 4ο όπλο του. Τούτο, μέχρι τώρα, αφορούσε κυρίως τη χρήση του «Νατοϊκού» εμπορικού στόλου σε διαμετακομίσεις. Τώρα, φαίνεται να εντάσσονται ευθέως τα ίδια τα πληρώματα στην πολεμική μηχανή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ