Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - Τ. ΡΙΣ
Τα θέλουν όλα οι ΗΠΑ
  • «Τελεσίγραφο» για την αγορά των F-16 από τον Αμερικανό πρέσβη προς τον Ελληνα πρωθυπουργό
  • Αξιώνουν και ενεργότερη συμμετοχή της κυβέρνησης στο «τελικό καθεστώς» του Κοσσόβου

Την αξίωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για πιο ενεργό συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, μετέφερε ο Αμερικανός πρέσβης Τσαρλ Ρις στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνάντησης που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρόλο που το Μέγαρο Μαξίμου απέφυγε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα θέματα που συζητήθηκαν, ωστόσο από την ασυνήθιστα μεγάλη διάρκεια της συνάντησης προκύπτει ότι συζητήθηκαν όλα τα «εκκρεμή» θέματα, τόσο σε διμερές, όσο και σε «διεθνές» επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι τη συνάντηση απασχόλησε η αγορά των F-16, η συνεισφορά της κυβέρνησης στην επιβολή του «τελικού καθεστώτος» στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά και η δίκη της «17Ν».

Το πλέον καυτό θέμα, όμως, για την αμερικανική κυβέρνηση είναι η προμήθεια της «νέας αγοράς του αιώνα» (30+10 F-16), καθώς επείγεται να «κλείσει» οριστικά και τυπικά η παραγγελία πριν από το τέλος του χρόνου και, μάλιστα, αξιώνει να καταβληθεί άμεσα προκαταβολή 70 εκατ. δολαρίων και άλλα περίπου 100 εκατ. το Γενάρη. Παρόλο που για την κυβέρνηση το ζήτημα της προμήθειας των πολεμικών αεροσκαφών από τις ΗΠΑ είναι λυμένο σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων, ωστόσο προσπαθεί να βελτιώσει το «πακέτο» της προσφοράς από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, πράγμα, που, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έχει προκαλέσει «εκνευρισμό» στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Ο Αμερικανός πρέσβης φέρεται να μετέφερε στον Ελληνα πρωθυπουργό το τελεσίγραφο της αμερικανικής κυβέρνησης να κλείσει έως το τέλος της βδομάδας η προμήθεια των αεροσκαφών και να επιβεβαιωθεί και τυπικά με την υπογραφή του σχετικού σχεδίου πρωτοκόλλου. Οπως έχει γίνει γνωστό, οι Αμερικανοί, που έχουν ανεβάσει το κόστος των 30 F-16 στο 1,625 δισ. δολάρια, αντί 1,1 δισ. δολ. που ανακοίνωσε αρχικά η κυβέρνηση, εκβιάζουν ότι αν η «μπίζνα» δεν κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου η τιμή των αεροσκαφών θα αυξηθεί κατά 118 εκατ. δολ. το Γενάρη.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη ΝΕΤ, είχε χαρακτηρίσει ως «λογική» την απόφαση της κυβέρνησης για την αγορά των F-16 με απευθείας ανάθεση στη «Λόκχιντ Μάρτιν», μέσω διακρατικής συμφωνίας, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι το κόστος επιβαρύνει η «προμήθεια» 2 -2,5% για τις «διοικητικές αμοιβές των εμπλεκομένων».

Στη συνάντηση εκτιμάται ότι συζητήθηκε και το ζήτημα της συμβολής της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα του Κοσσόβου, όπου οι Αμερικανοί θεωρούν, όχι αβάσιμα, ότι η ελληνική κυβέρνηση δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της θέσης τους για ανεξαρτητοποίηση. «Υπολογίζουμε πολύ στις πρωτοβουλίες και στο ρόλο της Ελλάδας στο ζήτημα του Κοσσόβου», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Τ. Ρις, στην ίδια συνέντευξή του, εκτιμώντας ότι ο ρόλος της είναι «ιδιαίτερα υποστηρικτικός στη διαδικασία».

Ο Αμερικανός πρεσβευτής δεν έκανε καμιά δήλωση εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός Θ. Ρουσόπουλος ήταν ελάχιστα διαφωτιστικός, λέγοντας ότι «μετά από ένα χρόνο, υπήρξε αίτημα του Αμερικανού πρέσβη, προκειμένου να γίνει μια συζήτηση γενικής ανταλλαγής απόψεων. Αυτό συμβαίνει σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ