ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΔΕΚΟ
Τουφεκιές στον αέρα...

Στόχος τους ο εκφυλισμός των αγώνων

Να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους επιχειρούν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και στις Ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ με τη χτεσινή τους απόφαση να κηρύξουν 5ωρη στάση εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα και εκτός από την 24ωρη απεργία στις 14 του Δεκέμβρη να κηρύξουν νέα 24ωρη μόνο για τις ΔΕΚΟ την επομένη. Είναι οι ίδιες πλειοψηφίες που από την πρώτη στιγμή στήριξαν και στηρίζουν τις αντεργατικές-αντιλαϊκές πολιτικές απελευθέρωσης των αγορών, ενίσχυσης του ανταγωνισμού και ιδιωτικοποίησης των πρώην ΔΕΚΟ. Πολιτικές, που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και οδηγούν στην πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ακόμα και αυτή η χτεσινή τους απόφαση γίνεται στην κατεύθυνση εκφυλισμού των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων, καθώς κηρύσσουν κινητοποιήσεις μόλις λίγες μέρες πριν την πραγματοποίησή τους χωρίς κανένα χρονικό περιθώριο για την προετοιμασία τους. Ενώ και μέσα από αυτές προσπαθούν να καλλιεργήσουν τη λογική της συναίνεσης και της ταξικής συνεργασίας.

Ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, δήλωσε στο «Ρ» σχετικά με τις εξελίξεις αυτές: «Η συμβιβασμένη πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ έχει βάλει πλάτη και συμφωνεί με την απελευθέρωση της αγοράς και τις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν προωθήσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που κήρυξαν και με το πλαίσιο που βάζουν για διεκδίκηση και πάλι συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν αποφασιστικά μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, προβάλλοντας και διεκδικώντας το αγωνιστικό του πλαίσιο που εκφράζει τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και ικανοποιεί τις πραγματικές τους ανάγκες. Μόνο έτσι αυτές οι απεργιακές κινητοποιήσεις μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικές αγωνιστικές εκδηλώσεις των εργαζομένων ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης και τις λογικές των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών».

ΛΑΡΙΣΑ
Οι αντιλαϊκές πολιτικές γεννούν την ανεργία

Ενδιαφέροντα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χτεσινή ημερίδα του Εργατικού Κέντρου της πόλης, με θέμα «Γυναίκα και Ανεργία»

Η ημερίδα στη Λάρισα ανέδειξε για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα, εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος
Η ημερίδα στη Λάρισα ανέδειξε για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα, εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος
Το πρόβλημα της διόγκωσης της ανεργίας στις γυναίκες, οι ευθύνες που επωμίζονται γι' αυτό οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου κι όσοι υπηρετούν την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται, καθώς και η πάλη των εργαζομένων για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας σαν τη μοναδική διέξοδο για την οριστική επίλυση του προβλήματος της ανεργίας, αναδείχτηκαν στην ημερίδα με θέμα «Γυναίκα και Ανεργία», που πραγματοποιήθηκε, χτες, στη Λάρισα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Η εκδήλωση, που έγινε σε αίθουσα ξενοδοχείου της πόλης, χαρακτηρίστηκε από τη μαζική συμμετοχή γυναικών.

Γέννημα - θρέμμα του καπιταλισμού

Το άνοιγμα των εργασιών της ημερίδας έκανε ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του ΕΚΛ, επισημαίνοντας ότι η ανεργία είναι γέννημα - θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο την αναπαράγει για να έχει πάντα εφεδρικό στρατό ανέργων. Για να λυθεί το πρόβλημα - υπογράμμισε - απαιτούνται ριζικές αλλαγές στην πολιτική και στην οικονομία.

Με θέμα «Η ανεργία στοιχείο σύμφυτο με το καπιταλιστικό σύστημα», μίλησε η Χρύσα Λαμπούδη, μέλος της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, η οποία εξήγησε ότι οι επιχειρήσεις, προκειμένου ν' αυξήσουν τα κέρδη τους και να κυριαρχήσουν η μία σε βάρος της άλλης, προσπαθούν να μειώσουν το λεγόμενο «εργατικό κόστος», μειώνοντας όλο και περισσότερο, εκτός από τους μισθούς και τον αριθμό των εργαζομένων. Και παρουσιάζοντας τα επίσημα στοιχεία - η γυναικεία ανεργία στη χώρα μας ανέρχεται στο 16,1% και στις ηλικίες από 15-29 ετών εκσφενδονίζεται στο 28%, ενώ το 68% των υποαπασχολουμένων είναι γυναίκες - σημείωσε ότι τα διάφορα προγράμματα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αντί να λύνουν διατηρούν και οξύνουν το πρόβλημα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υλοποιούν τις πολιτικές της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, με τη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, για να τονίσει ότι το ΠΑΜΕ αντιπαλεύει αυτή την πολιτική, αναδεικνύει τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος και καλεί τους εργαζόμενους και τους άνεργους να συσπειρωθούν στη βάση του διεκδικητικού πλαισίου που θέτει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να οργανώσουν την πάλη τους για ριζικές αλλαγές.

Θύματα διπλής εκμετάλλευσης

«Γυναικεία ανεργία - Εργατικό και Γυναικείο Κίνημα», ήταν το θέμα της εισήγησης της Καλλιόπης Μπουντούρογλου, προέδρου της ΟΓΕ, η οποία επισήμανε ότι η αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας γίνεται πιο ορατή στο γυναικείο εργατικό δυναμικό, που υφίσταται διπλή εκμετάλλευση. Μαζί με την ανεργία στις γυναίκες - σημείωσε - εμφανίζονται πολύπλευρες επιπτώσεις, όπως η οικονομική εξάρτηση, οι προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις, η βία, η πορνεία, η διαιώνιση των συντηρητικών αντιλήψεων κ.ά. και τόνισε ότι αυτή η υπόθεση δε είναι μόνο των γυναικών, αλλά όλων των εργαζομένων, για να υπογραμμίσει ότι το εργατικό και το γυναικείο κίνημα χρειάζεται να πείσουν τις εργαζόμενες και τις άνεργες ότι μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα υπάρχει ελπίδα να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους και να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει.

Στοιχεία για την ανεργία στη Λάρισα παρουσίασε στην ομιλία της η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Ενωσης Γυναικών Λάρισας, σημειώνοντας ότι αυτή διογκώνεται συνεχώς κι είναι χαρακτηριστικό ότι, μέσα στον τελευταίο χρόνο, οι άνεργοι έφτασαν κοντά στους 15.000. Το 73% απ' αυτούς είναι γυναίκες, καθώς κλείνουν, κατά κύριο λόγο, επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας και ιματισμού - ή μεταφέρονται στο εξωτερικό - στις οποίες δουλεύουν, κυρίως, γυναίκες.

Αυτή η κατάσταση - είπε - σε συνδυασμό με το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς που «φορτώνει» κι άλλο την «αστική» ανεργία, δημιουργούν αυτό το μεγάλο πρόβλημα, που ταλανίζει την περιοχή μας. Και για να δείξει τη σκόπιμη αδιαφορία των κυβερνήσεων για την αντιμετώπισή του, αναφέρθηκε στα διάφορα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στη Λάρισα και τα οποία, το μόνο που «κατάφεραν» ήταν να γεμίσουν τις τσέπες των εργοδοτών με «ζεστό χρήμα» και να αυξήσουν, αντί να μειώσουν, την ανεργία.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Χωρίς απόφαση για το χρόνο εργασίας

Χωρίς απόφαση για την οργάνωση του χρόνου εργασίας έληξε το Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 8 και 9 Δεκέμβρη. Τα κράτη - μέλη δεν κατάφεραν - προς το παρόν - να συμβιβάσουν τα αντικρουόμενα συμφέροντά τους και το θέμα μετατέθηκε στην Αυστριακή προεδρία...

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφορές εκφράστηκαν κυρίως ανάμεσα στη βρετανική και τη γαλλική πλευρά, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει συμφωνία, καθώς απαιτείται ειδική πλειοψηφία. Η βρετανική θέση θέλει ακόμα πιο ελαστική διαμόρφωση του ωραρίου εργασίας. Ενώ από την άλλη πλευρά, δεδομένου ότι η Γαλλία βρίσκεται και σε προεκλογική περίοδο και χωρίς να αμφισβητεί την αναγκαιότητα των γενικότερων αντεργατικών ανατροπών και στο ζήτημα του χρόνου εργασίας, υποστήριξε τη διατήρηση του ανώτατου ορίου εργάσιμου χρόνου εβδομαδιαίως, στις 48 ώρες.

Από την ελληνική πλευρά δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, αφού ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναχώρησε για την Αθήνα, πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης, χωρίς να δώσει την παραμικρή ενημέρωση στους δημοσιογράφους...

ΕΣΗΕΑ
Οριστική ανάκληση της απεργίας

Ολοκληρώθηκε τελικά χτες η επιχείρηση του προχτεσινού «πραξικοπήματος» της συμβιβασμένης και συναινετικής πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, να αναθεωρήσει την απόφαση για συμμετοχή του κλάδου στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 14 Δεκέμβρη. Στην ψηφοφορία, από την οποία απείχε η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» και η «Συσπείρωση Δημοσιογράφων», με τις 6 ψήφους της «Δημοσιογραφίας για τη Δημοσιογραφία» (Π. Σόμπολος, Δ. Κουμπιάς και Κ. Γκοτσίνας), «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» (Δ. Τσαλαπάτης, Κ. Μπετινάκης) και «Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι» (Γ. Βλαβιανός) αποφασίστηκε τελικά η συμμετοχή με 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 πμ ως τις 3 μμ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ