ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Χημικό νέφος παντού

Από την τεράστια πυρκαγιά στα περίχωρα του Λονδίνου

Associated Press

Από την τεράστια πυρκαγιά στα περίχωρα του Λονδίνου
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Για δεύτερη ημέρα μαινόταν χτες, η γιγαντιαία πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή σε 20 δεξαμενές πετρελαίου, βόρεια του Λονδίνου. Η φωτιά φαίνεται ότι προήλθε από ατύχημα, αν και οι αρχές δεν είναι κατηγορηματικές ακόμη, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις πρώτες εκρήξεις ήταν τόσο ισχυρές, ώστε σύμφωνα με κάποιους μάρτυρες ακούστηκαν μέχρι τη Γαλλία και την Ολλανδία. Το σύννεφο του μαύρου καπνού εκτείνεται σε 200 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του Λονδίνου και σύμφωνα με τις αρχές ευπαθή άτομα αναμένεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής του Χέρτφορτσάιρ, όπου μαίνεται η πυρκαγιά και βρίσκονται οι εγκαταστάσεις των «Total» και «Texaco» τη χαρακτήρισε ως «ίσως τη μεγαλύτερη αυτού του τύπου που έχει εκδηλωθεί στην Ευρώπη σε καιρό ειρήνης».

Παραδόξως, από την πυρκαγιά αυτή υπήρξαν λιγοστά θύματα, μόνον 43 τραυματίες, εκ των οποίων ένας σοβαρά.

  • Στο μεταξύ, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και τρεις τραυματίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου σε ατύχημα που σημειώθηκε στο εργοστάσιο χημικών «Petrochemie» στο Μινσχμίνστερ, στη Νότια Γερμανία. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.
ΧΙΛΗ
Στο δεύτερο γύρο...

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Νίκη χωρίς απαιτούμενη πλειοψηφία για την υποψήφια των «Σοσιαλιστών», καθώς η Μισέλ Μπατσελέ στην αναμέτρηση για την προεδρία συγκέντρωσε το 45,95% των ψήφων έναντι 25,41% που έλαβε ο υποψήφιος της Εθνικής Αναγέννησης Σεμπαστιάν Πινιέρα και θα είναι αντίπαλός της στις 15 Γενάρη οπότε θα διεξαχθεί και ο δεύτερος γύρος.

Στην τρίτη θέση, ο δεξιός πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Χοακίν Λαβίν με ποσοστό 23,22% που ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει τον Πινιέρα. Στην τέταρτη θέση ο Τομάς Χιρς του συνασπισμού «Μαζί μπορούμε περισσότερα» - (Juntos Podemos Mas) του ΚΚ Χιλής, του Κόμματος Ανθρωπιστών και άλλων οργανώσεων με 5,4%.

Πάντως, η μάχη στο δεύτερο γύρο, αναμένεται σκληρή, δεδομένου ότι το εκλογικό σώμα έχει «μοιραστεί» σε δύο στρατόπεδα με σχεδόν το ίδιο ποσοστό, όπως διατυμπανίζουν οι αναλυτές.

Η Μπατσελέ που εάν εκλεγεί θα είναι η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα πρόεδρος της αμερικανικής ηπείρου, δηλώνει αισιόδοξη: αν και όπως δήλωσε θα προτιμούσε να είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Βέβαια, οι Χιλιανοί πολίτες δεν ψήφισαν μόνο για τον νέο πρόεδρο, αλλά και για την ανανέωση των 120 εδρών της Βουλής και των 20 από τα 38 μέλη της Γερουσίας. Στη Βουλή, οι σοσιαλιστές είδαν την επιρροή τους να αυξάνεται ακόμα περισσότερο, ενώ για πρώτη φορά ελέγχουν απόλυτα τη Γερουσία. Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα ο συνασπισμός Juntos Podemos Mas αύξησε τις δυνάμεις του αποσπώντας το 7,4%.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ
Στην τελική ευθεία

ΛΑ ΠΑΣ.--

Την Κυριακή οι Βολιβιανοί καλούνται να λύσουν το γόρδιο δεσμό των μεταβατικών κυβερνήσεων και να κρίνουν όχι μόνο ποιος θα γίνει ο επόμενος πρόεδρος, αλλά ίσως και την πορεία της πολύπαθης χωράς.

Φαβορί των εκλογών ο υποψήφιος του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό» (MAS) Εβο Μοράλες που άνευ απροόπτου και νοθείας θα αποσπάσει το μεγαλύτερο ποσοστό. Στόχος του η εκλογή από τον πρώτο γύρο, ώστε να αποφύγει τυχόν ετερόκλητες συμμαχίες όπως και κατά την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, που για ελάχιστες ψήφους έχασε. Από τις προηγούμενες εκλογές βέβαια έχουν μεσολαβήσει δύο εξεγέρσεις, που ανέτρεψαν προέδρους και ο Μοράλες ήταν εκ των πρωταγωνιστών. Κύριος αντίπαλός του ο επιχειρηματίας Χόρχε Κιρόγκα, του Κόμματος «Μπορούμε» («Podemos»), τον οποίο ο Βάλτερ Τσάβες, εκπρόσωπος του MAS, καταγγέλλει για προσπάθεια... μαγειρέματος του εκλογικού αποτελέσματος.

Τυχαία τάχα οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Μοράλες ως «ναρκέμπορο»; Ενώ οι δυνάμεις τους είναι επί ποδός πολέμου, στη βάση τους στην Παραγουάη στα σύνορα με τη Βολιβία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο ακόμη και για επέμβαση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ