ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
Η έκρηξη και το αμερικανικό ενδιαφέρον

Γρηγοριάδης Κώστας

«Τι κρύβει η επιμονή των ΗΠΑ» έλεγε ο τίτλος ρεπορτάζ του χτεσινού «Ελεύθερου Τύπου», με υπέρτιτλο «Τρομοκρατία» και υπότιτλο «Με την αγορά ή όχι των F-16 συνδέει η κυβέρνηση την αναθέρμανση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τη 17 Νοέμβρη». Και στο σχετικό ρεπορτάζ αναφέρονταν, μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η ολική επαναφορά της τρομοκρατίας στην ατζέντα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων προβληματίζει την κυβέρνηση που διαπιστώνει ότι τα όρια της "στρατηγικής συνεργασίας" με τις ΗΠΑ είναι πολύ ρευστά όταν διακυβεύονται αμερικανικά συμφέροντα...

...Σε κάθε περίπτωση η αναθέρμανση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για την εγχώρια τρομοκρατία κρίνεται από αρμόδιους κύκλους ως "περίεργη" και "πολυσήμαντη", ενώ όλα δείχνουν ότι συνδέεται ευθέως και με την προσεχή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, κατά την οποία θα κριθεί η αγορά των F-16, τα οποία πριν από λίγες μέρες διαφήμισε δημόσια ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Τσαρλς Ρις...».

Κι αφού είχαμε την «αναθέρμανση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για την εγχώρια τρομοκρατία», ήρθε και η χτεσινή έκρηξη έξω από το υπουργείο Οικονομίας, για να γίνει το αμερικανικό ενδιαφέρον περισσότερο ...χεροπιαστό.

Πέρα ... βρέχει στην ΕΡΤ;

Τι γίνεται στην ΕΡΤ; Απ' ό,τι μας λένε, στο χώρο όπου γίνεται ο κεντρικός έλεγχος της ΝΕΤ, όποτε βρέχει, μπάζει νερά. Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να καλύπτουν με νάιλον τα μηχανήματα για να μη γίνει διακοπή του προγράμματος και, βέβαια, δουλεύουν σε απαράδεκτες συνθήκες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επίσης, και παρότι ξοδεύτηκαν τεράστια ποσά, δεν έχει γίνει εδώ και έξι χρόνια καμία παρέμβαση ή επιδιόρθωση στις κτιριακές υποδομές της ραδιοτηλεόρασης. Για παράδειγμα, εδώ και έξι χρόνια δε λειτουργεί κλιματισμός στα δύο DUBBIN της ΝΕΤ και της ΕΤ-1. Να σημειώσουμε πως σ' αυτούς τους χώρους γίνονται όλες οι εκπομπές της ΝΕΤ και της ΕΤ-1, η επεξεργασία ήχου και εικόνας των ντοκιμαντέρ και των ενημερωτικών εκπομπών. Αλήθεια, τι έχει να πει η διοίκηση της ΕΡΤ και ο πολιτικός της προϊστάμενος, υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος;

Η ταραχή...

Νέα ταραχή θα προκαλέσουν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι απόψεις Πάγκαλου, έγραφαν χτες οι εφημερίδες, με αφορμή συνέντευξη του τελευταίου στο προχτεσινό «Εθνος», όπου τάσσεται ουσιαστικά υπέρ των αντιδραστικών αλλαγών στις πρώην ΔΕΚΟ και υπέρ της δρομολόγησης, αμέσως, νέων ρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό. Οπως, μάλιστα, υποστηρίζει ο πρώην υπουργός, τα ελλείμματα των πρώην ΔΕΚΟ και το «ασφαλιστικό αδιέξοδο» είναι δύο ωρολογιακές πυρηνικές βόμβες, πάνω στις οποίες καθόμαστε και σφυρίζουμε αδιάφορα και οι οποίες θα εκραγούν μέσα στην τετραετία.

Και σε ό,τι αφορά την ταραχή, μάλλον, δεν έχουν άδικο, αλλά το ενδεχόμενο αυτό δε θα οφείλεται στην όποια παραβίαση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ από τον Θ. Πάγκαλο. Αντίθετα, τα όσα είπε συμφωνούν απόλυτα με την πολιτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι όποιος κοιτάξει, τόσο την πολύχρονη κυβερνητική του πορεία, όσο και τις σημερινές του θέσεις, μπορεί να το διαπιστώσει. Απλώς, ο Θ. Πάγκαλος δεν «έκρυψε λόγια» και τα 'πε με τ' όνομά τους, χωρίς το συνηθισμένο καμουφλάζ. Το γεγονός αυτό θα είναι και η αιτία της όποιας ταραχής και θα αποσκοπεί, βέβαια, στο ρίξιμο στάχτης στα μάτια των εργαζομένων.

Ενας άνθρωπος κι ένας σκύλος

Σε μια από τις ημερίδες του διαβόητου «Ιδρύματος Γκορμπατσόφ», ένας Αμερικανός ομιλητής, στηριζόμενος στο γεγονός ότι, εξαιτίας της συγκέντρωσης των νέων τεχνολογιών σε λίγα χέρια, η καπιταλιστική παραγωγή χρειάζεται όλο και λιγότερους εργαζόμενους, πρόβλεψε, εν είδει υπερβολής, ότι, σε μερικά χρόνια, οι επιχειρήσεις θα χρειάζονται έναν άνθρωπο κι έναν σκύλο. Το σκύλο για να φυλάει τα μηχανήματα και τον άνθρωπο για να ταΐζει το σκύλο.

Τις ίδιας άποψης φαίνεται είναι και ο πρόεδρος της «Alpha Bank» («Αλφα Μπανκ»), Γ. Κωστόπουλος, ο οποίος, μιλώντας, τις προάλλες, στο τραπεζικό φόρουμ του «Εκόνομιστ», «παραπονέθηκε» επειδή - όπως ισχυρίστηκε - στην Ελλάδα οι τράπεζες αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στην προσπάθειά τους για μείωση του προσωπικού. Δεν ξέρουμε ποιος εμποδίζει τις τράπεζες να «ξαλαφρώσουν» από τους «παραπανίσιους» εργαζόμενους. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς και του ανταγωνισμού, λύνει τα χέρια των τραπεζιτών, για να κάνουν ό,τι γουστάρουν, προκειμένου ν' αυξάνουν, συνεχώς, τα κέρδη τους. Κι αν δεν προχωρούν σε μαζικό «ξεσκαρτάρισμα», δεν είναι γιατί κάποιος τους εμποδίζει, αλλά επειδή η τεχνολογία δεν έφτασε ακόμα σε τέτοιο επίπεδο ανάπτυξης, ώστε να μη χρειάζονται τους εργαζόμενους. Αλλωστε, ήδη, όσους θεωρούν «περιττούς» τους «σχολάνε» αμέσως, δίχως ενδοιασμούς και χωρίς να δίνουν λογαριασμό...


Τα... αποπεμφθέντα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ή διοικητής πρώην ΔΕΚΟ ή άλλο στέλεχος της κυβέρνησης στον κρατικό τομέα έχει άραγε σειρά να παραιτηθεί ή να αποπεμφθεί παραιτούμενος, στις αμέσως επόμενες μέρες;

Το ερώτημα δεν είναι μόνον ή κυρίως ρητορικό. Στηρίζεται και στις μπόλικες σχετικές πληροφορίες που κυκλοφορούν στη δημοσιογραφική πιάτσα και επιμένουν ότι το σίριαλ των παραιτήσεων και αποπομπών έχει κι άλλα επεισόδια.

Και δεν υπάρχουν μόνον οι σχετικές πληροφορίες. Υπάρχει, επίσης, ο πολύμορφος «πόλεμος» των «μεγάλων συμφερόντων», που μάχονται για το ποιο θα «φάει» τα περισσότερα από τον κρατικό προϋπολογισμό, τα κάθε λογής ευρωενωσιακά προγράμματα και τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης των επιχειρηματικών κερδών. Και, βέβαια, όπως όλοι γνωρίζουν, οι πόλεμοι έχουν και «θύματα», με τον έναν ή άλλον τρόπο.

Πόσο μάλλον, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ και τα στελέχη της στον κρατικό τομέα πρέπει να ικανοποιούν τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει το κόμμα τους. Πρώτον, να ικανοποιούν τα συνολικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Δεύτερον, να εξυπηρετούν τη «γαλάζια» μερίδα της ολιγαρχίας, που τόσα χρόνια ήταν ριγμένη και στήριξε την εκλογική νίκη της ΝΔ. Τρίτον, να φροντίζουν τα συμφέροντα όσων κατάγγελλαν ως «εθνικούς προμηθευτές», σε συνδυασμό με ανάλογα πολιτικά και κομματικά οφέλη, σε βάρος του δικομματικού τους εταίρου. Τέταρτον, χωρίς όλ' αυτά να βγαίνουν στη δημοσιότητα.

Πράγματι, η συνδυασμένη προώθηση όλων αυτών είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Εκτός των άλλων, γιατί η «πίτα» είναι δοσμένη και οι ενδιαφερόμενοι είναι και ανταγωνιστές, και αχόρταγοι...

Κατά τ' άλλα, η συνεχιζόμενη σκανδαλολογία τούς βολεύει όλους. Η κυβέρνηση παριστάνει το μαχητή κατά της διαφθοράς και το ΠΑΣΟΚ κάνει... αντιπολίτευση καταγγέλλοντας τα σκάνδαλα της ΝΔ. Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα για τις πρώην ΔΕΚΟ πέρασε στα... αζήτητα της επικαιρότητας. Οπως και η στήριξή του από το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο και η αυριανή πανεργατική πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σκάνδαλο η πολιτική για τη στέγη

Ποιο είναι ακριβώς το σκάνδαλο για το οποίο υποτίθεται ότι η εργατική τάξη πρέπει να χάσει τον ύπνο της παρακολουθώντας μεταμεσονύκτια κάποιον από τους «Ζορό» να παλεύει, δήθεν, να καθαρίσει τις κοπριές; Αν πιστέψουμε τις εφημερίδες και τις αντίστοιχου προσανατολισμού ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, ένα τέτοιο φοβερό σκάνδαλο αφορά στο αν ζήτησε μίζα ο πρόεδρος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, αν στη συνέχεια θίχτηκε ένας βιομήχανος και ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για τον αρμόδιο υπουργό να παραστήσει τον αρχάγγελο της κάθαρσης.

Κι όμως, όλο αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια φούσκα! Στάχτη στα μάτια των εργατών για να συνεχίσουν να είναι πελάτες της ΝΔ σήμερα, όπως χτες του ΠΑΣΟΚ, πάντα πελάτες των εμποροσπιτάδων και των τραπεζών, αιώνια θύματα του κάθε Λάτση σήμερα, όπως χτες του Μπολτζή.

Εξηγούμαστε: Σκάνδαλο είναι η ίδια η αντιμετώπιση του «σκανδάλου», αλλά και κυρίως ο ίδιος ο ΟΕΚ και η πολιτική για τη στέγη, ανύπαρκτη παντελώς ως πολιτική για τη λαϊκή στέγη. Οι μίζες και οι σχετικές «αποκαλύψεις» δεν είναι κάτι που έσκασαν ξαφνικά. Ολες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν σαν χωράφι τους έναν Οργανισμό, στο ταμείο του οποίου οι εργάτες και μόνο οι εργάτες συνεισφέρουν. Αυτό το χρήμα, που είναι απόλυτα μόνο εργατικό, θρέφει εμποροσπιτάδες, θρέφει τράπεζες, θρέφει «Λάτσηδες» και Εμφιετζόγλου. Και βεβαίως εξασφαλίζει ψήφους για τους νταβατζήδες που πουλάνε εκδούλευση στον εργάτη με το δικό του χρήμα.

Κι έτσι οι εργάτες που πληρώνουν μια ζωή για την πιθανότητα να αποκτήσουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους καταλήγουν να τρώνε κατακέφαλα την κεραμίδα.

Δεν πρόλαβε να ξεχαστεί το γεγονός ότι τα σπίτια στο Ολυμπιακό Χωριό θα πληρωθούν από τους εργάτες προς 2.000 το τετραγωνικό, όταν το μέχρι τότε κόστος κατασκευής από τον ΟΕΚ δεν ξεπερνούσε τα 450 ευρώ. Νέα κεραμίδα σκάει στην Κοζάνη, όπου οι αγορές οικοπέδων του ΟΕΚ για τις νέες κατοικίες παραπέμπουν σε τελική τιμή διαμερίσματος, τέτοια που να αντιστοιχεί στο Κολωνάκι! Και για να μη μείνει κανένας παραπονεμένος, ο ΟΕΚ θα χρηματοδοτήσει, πάντα και μόνο με λεφτά εργατών, με 2 εκατομμύρια ευρώ την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας. Ασφαλώς δε θα μείνουν παραπονεμένοι ούτε οι εμποροσπιτάδες. Αντί ο ΟΕΚ να κατασκευάσει δικά του σπίτια, θα αγοράσει έτοιμα 3.000. Με την αυτονόητη βέβαια εκτίναξη της τιμής.

Τέλος σ' αυτού του είδους τα σκάνδαλα δεν μπορεί να υπάρχει, όσο κουμάντο δεν κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Δεν έχει περάσει μήνας από τη μέρα που η Ομοσπονδία Οικοδόμων τόνιζε με αφορμή την παραχώρηση οικοπέδου του ΟΕΚ στον Λάτση: «Καλούμε τους εργαζόμενους να κατανοήσουν ότι όσο ο Οργανισμός θα λειτουργεί σαν μάνατζερ του κεφαλαίου διαχειριζόμενος τα χρήματα των εργαζομένων για να πολλαπλασιάζονται τα κέρδη του, όσο θα λειτουργεί σαν παραμάγαζο της εκάστοτε κυβέρνησης, όσο η κατοικία θα αποτελεί εμπόρευμα, τόσο θα απομακρύνεται το όνειρό τους να την αποκτήσουν».

Που σημαίνει πρακτικά ότι αντί να γουρλώνουν τα μάτια για το «σκάνδαλο», είναι καιρός να παλέψουν για την ανατροπή της ίδιας της πολιτικής - σκάνδαλο.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ