ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Σχηματισμός κυβέρνησης και ευρωπαϊκή υποκρισία

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση συνασπισμού, με εταίρο το ακροδεξιό κόμμα του Χάιντερ

Από τις εκδηλώσεις ενάντια στο σχηματισμό κυβέρνησης

Associated Press

Από τις εκδηλώσεις ενάντια στο σχηματισμό κυβέρνησης
ΒΙΕΝΝΗ - ΛΙΣΑΒΟΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το ενδεχόμενο που όλοι απέρριπταν με βδελυγμία είναι πλέον πραγματικότητα. Η Αυστρία από χθες το μεσημέρι έχει την πρώτη μεταπολεμική κυβέρνηση, με συμμετοχή ακροδεξιού κόμματος. Το γεγονός αυτό, έχει προκαλέσει ένα απίστευτο κύμα αντιδράσεων, ένα κύμα που ηγείται η ΕΕ, που δε διστάζει να απομονώσει πολιτικά τη χώρα, με μία πρωτοφανή επέμβαση στα εσωτερικά χώρα - μέλους της, με το αιτιολογικό ότι είναι ευρωπαϊκό ζήτημα η πάταξη του φασισμού. Ενός φασισμού που γεννάται από τις ίδιες της τις σάρκες,από την πολιτική που η ίδια επιβάλει.

Ο πρόεδρος της Αυστρίας, Τόμας Κλέστιλ, δεν μπόρεσε να πράξει διαφορετικά, όπως ο ίδιος απολογείται σε επιστολή που έστειλε προς το κέντρο «Σιμόν Βίζενταλ» του Λος Αντζελες, και λυπάται που εξαναγκάστηκε να ορκίσει τη νέα κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει το ακροδεξιό «Κόμμα της Ελευθερίας» του Γεργκ Χάιντερ. Εξάλλου, όπως τονίζει, η εναλλακτική λύση θα ήταν ο αποκλεισμός του Κόμματος της Ελευθερίας, πράγμα που θα σήμαινε νέες εκλογές και ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη του εκλογικού σώματος προς τον Χάιντερ και το κόμμα του.

Συνεπώς, έκανε αποδεκτή την πρόταση που του είχε καταθέσει τρεις μέρες πριν ο ηγέτης του συντηρητικού «Λαϊκού Κόμματος», Βόλφανγκ Σιούσελ και όρκισε τη νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού. Κατά την τελετή, που έλαβε χώρα ενώπιον του προέδρου Κλέστιλ, στο ανάκτορο του Χόφμπουργκ, ορκίστηκαν 12 υπουργοί και 4 υφυπουργοί, μισοί από το κόμμα του Σιούσελ και μισοί από το κόμμα του Χάιντερ.

Associated Press

Αν η λύπη ήταν το κύριο συναίσθημα του Αυστριακού προέδρου, οργή, θυμός, αγανάκτηση ήταν αυτά που ξεχείλιζαν από χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το ανάκτορο του Χόφμπουργκ. Κρατώντας μαύρες σημαίες, σφυρίζοντας και αποδοκιμάζοντας, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ανατρέψουν τα οδοφράγματα που είχε στήσει η αστυνομία και τα οποία τους κρατούσαν σε απόσταση από το προεδρικό μέγαρο.

Τελικά αστυνομικοί, με πλήρη εξάρτυση για καταστολή ταραχών, κατάφεραν, μετά από ώρα, να σταματήσουν τους διαδηλωτές στην «Πλατεία Ηρώων», όπου ο Χίτλερ είχε γίνει δεκτός ως θριαμβευτής μετά την προσάρτηση της Αυστρίας από τη Γερμανία, το 1938. Οι διαδηλωτές φωνάζοντας «Αντίσταση» και «Κάτω ο ρατσισμός», δε δίσταζαν κατά διαστήματα να πετούν, φρούτα, αυγά, γιαούρτια, μπογιά, καδρόνια, αλλά και βόμβες καπνού, με αποτέλεσμα να συμπλακούν με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και το κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, με αποτέλεσμα και από τις δυο πλευρές να είναι πολλοί ελαφριά τραυματισμένοι.

Αντιδράσεις

Η σφοδρότερη αντίδραση, προήλθε από την ΕΕ που δε δίστασε να επέμβει στα εσωτερικά μιας χώρας επιχειρώντας έτσι, με το άλλοθι του κινδύνου του φασισμού, να καθιερώσει και άλλες επεμβάσεις στο μέλλον. Φυσικά, ούτε για τους τύπους, δεν περίμενε, την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης για να θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα - αντίποινα που είχε ήδη ανακοινώσει. Από τη νύχτα της Πέμπτης, η πορτογαλική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε ότι οι πολιτικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Αυστρίας για τη συμμετοχή ακροδεξιών στη νέα κυβέρνηση, θα τεθούν σε ισχύ. Την ανακοίνωση έκανε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Γκουτέρες, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι «οι εταίροι της Αυστρίας δεν έχουν άλλη επιλογή από την πραγματοποίηση των απειλών τους», επομένως, πρόσθεσε, «τα μέτρα τα οποία συμφωνήθηκαν από τις 14 χώρες - μέλη της ΕΕ θα ισχύσουν από αύριο», δηλαδή χθες, και τέλος τόνισε ότι «όσο παραμένει αυτή η κατάσταση, θα διατηρήσουμε αυτήν τη στάση».

Σε ανάλογο κλίμα και η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις διμερείς πολιτικές σχέσεις της με την Αυστρία, μετά την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος Χάιντερ στην κυβέρνηση, δήλωσε στο Βερολίνο, η Καρίμα Ράινχαρντ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Οπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος, το Βερολίνο θα τηρήσει τα μέτρα διπλωματικού αποκλεισμού που αποφάσισαν να λάβουν κατά της Αυστρίας οι 14 εταίροι της χώρας αυτής στην ΕΕ, αντιδρώντας στην είσοδο της ακροδεξιάς στη νέα αυστριακή κυβέρνηση. Αυτή η αναστολή των πολιτικών επαφών θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των λεγομένων τεχνικών υπουργείων, πρόσθεσε η εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι «οι επικεφαλής των τεχνικών υπουργείων είναι και αυτοί επίσης πολιτικοί». Οι ευρωπαϊκές χώρες, που λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία έκαναν ήδη ανακοινώσεις για τη διακοπή των σχέσεών τους είναι η Δανία, το Βέλγιο, η Νορβηγία.

Παράλληλα, το Ισραήλ, προχωρώντας ένα ακόμη βήμα, ανακοίνωσε χθες ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Αυστρία και πρόσθεσε ότι θα επανεκτιμήσει τις διμερείς σχέσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δόθηκαν οδηγίες στον Ισραηλινό πρεσβευτή στη Βιέννη, Ναθάν Μερόν, να επιστρέψει στην Ιερουσαλήμ.

Τελευταίες στη λίστα των «εξοργισμένων», οι Ηνωμένες Πολιτείες, που κρατούν προς το παρόν μια πιο «διπλωματική στάση», ανακαλώντας χθες την πρέσβειρά τους, Κάθριν Χολ -προσωρινά για διαβουλεύσεις- στη Βιέννη και περιορίζουν τις σχέσεις τους με την Αυστρία, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ. Η Ολμπράιτ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό ομόλογό της, Αμπελ Ματούτες, τόνισε: «Αποφασίσαμε να περιορίσουμε τις επαφές μας με τη νέα κυβέρνηση και θα εξετάσουμε αν περαιτέρω ενέργειες είναι αναγκαίες για την προώθηση της υποστήριξής μας προς τις δημοκρατικές αξίες».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κοντά στο 70% ο ετήσιος πληθωρισμός

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.- Παρά τις υποσχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - οι οποίες ανέφεραν ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν στο 20% ως το τέλος του 2000 - οι γνωρίζοντες τα τουρκικά οικονομικά πράγματα θεωρούν «πολύ δύσκολο» έως «ανέφικτο» το στόχο αυτόν. Η εκτίμηση αυτή επαληθεύτηκε, προκαλώντας δυσάρεστες «παρενέργειες» στις «αγορές», όπως ανέφεραν περίλυπα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αφού ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε το 68,9%, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,9% μεταξύ του Δεκέμβρη 1999 και του Γενάρη 2000, κατά τα στοιχεία του Κρατικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Τουρκίας.

Οι δύο οικονομικοί υπουργοί προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία του γεγονότος και χτες ο Σελτζούκ Ντεμιράλπ, υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ετσεβίτ, είπε ότι «δε θα επηρεαστεί» η συμφωνία δανειοδότησης της Τουρκίας με 4 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ, υποσχόμενος ότι «ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κατά το Φλεβάρη του 2000». Ο Ντεμιράλπ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, απέδωσε τις υψηλές τιμές στις ανατιμήσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κατά τους τελευταίους μήνες του 1999. Η Αγκυρα έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του πληθωρισμού, ώστε στο τέλος του 2000 να τρέχει με 20%, στο τέλος του 2001 με 10% και στο τέλος 2002 με 5%.

Η εφημερίδα «Turkish Daily News» σημείωσε ότι η εξέλιξη των μεγεθών αυτών ήταν «ακόμη χειρότερη και από τις πιο πεσιμιστικές εκτιμήσεις», βάσει των οποίων το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υπέστη «σημαντική πτώση» καθ' όλη τη διάρκεια της βδομάδας. Ακόμη, σημείωνε στο χτεσινό φύλλο της (4/2) η τουρκική εφημερίδα, μια πιθανή «πτώση του πληθωρισμού» δε θα έρθει τόσο σύντομα όσο υπόσχεται ο Ντεμιράλπ: Τόσο οι δύο οικονομικοί υπουργοί, ο Ρετσέπ Ονάλ και Τούντσα Τοσκάι, όσο και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έχουν προβεί στην πρόβλεψη ότι - αν έρθει - η «μείωση» αυτή θα έρθει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Μεγάλο μέρος της αύξησης του πληθωρισμού αποδίδεται στις αυξήσεις των τιμών στον ιδιωτικό τομέα, αφού αυτός «δεν έδειξε εμπιστοσύνη στους στόχους της κυβέρνησης», όπως είπε ένας Τούρκος οικονομικός αναλυτής.

Ο Μπουράκ Ουτκού, αναλυτής της «JP Morgan», παραδέχτηκε πάντως ότι το ζήτημα του πληθωρισμού έδωσε «αφορμή σε πολλούς παίκτες να επιδοθούν σε κερδοσκοπία», με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο να χάσει 17% αυτήν τη βδομάδα.

Πέρα από τις «αναλύσεις» αυτές, υπάρχει και η πραγματικότητα των απλών ανθρώπων: Οι μισθοί τους, που «παραδοσιακά» τα τελευταία χρόνια μειώνονται στον ιδιωτικό τομέα και αυξάνονται ελάχιστα στον δημόσιο - χάρη και στην πολιτική καταστολής των συνδικαλιστικών αιτημάτων και των εργασιακών διεκδικήσεων - μειώνονται εκθετικά...

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Τελικά ήταν κατάσκοποι...

ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Τι ήταν τελικώς ο Στιβ Πρατ, ο Πίτερ Ουάλας και ο Σέρβος υπάλληλος της οργάνωσης αρωγής «CARE» που είχαν συλληφθεί από τις σερβικές αρχές τον περασμένο Μάρτη στη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών; «Μα κατάσκοποι που δρούσαν προς όφελος των καναδικών μυστικών υπηρεσιών», αποκάλυψε χτες το τηλεοπτικό πρόγραμμα «Bateline» σταθμού της Μελβούρνης!

Σύμφωνα με την παραπάνω πηγή, το υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης «CARE» Στιβ Πρατ, είχε συμμετάσχει στη σύσταση μιας καναδικής ομάδας «εμπειρογνωμόνων», πρώην στρατιωτικών, που κατόπιν συνεννόησης με την καναδική κυβέρνηση, παρακολουθούσαν τα πάντα και συνέλεγαν πληροφορίες για ό,τι διαδραματιζόταν στο Κοσσυφοπέδιο. Οπως είναι γνωστό, ο Στιβ Πρατ, ο Πίτερ Ουάλας και ο Σέρβος υπάλληλος της «CARE Australia», Μπράνκο Γιέλεν, είχαν συλληφθεί πέρυσι το Μάρτη, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών από τους Σέρβους, με την κατηγορία της κατασκοπίας. Για το λόγο αυτό φυλακίστηκαν, για να αφεθούν αργότερα ελεύθεροι μετά τη διαμεσολάβηση αρκετών προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων και του πρώην Αυστραλού πρωθυπουργού Μάλκομ Φρέιζερ που ήταν και είναι πρόεδρος της «CARE». Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο Φρέιζερ διαφώνησε με την τακτική που ακολούθησε το καναδικό σκέλος της οργάνωσης και υποστήριξε ότι δε γνώριζε τίποτα απ' όσα διαδραματίζονταν την εποχή εκείνη έως τη σύλληψη των Αυστραλών υπαλλήλων της οργάνωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ