ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
Καλά πάμε!

Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Οσο περνά ο καιρός, όλο και πιο πολύ γίνεται καθαρό τι σημαίνει το αίτημα «να συγκλίνουμε με την Ευρώπη».

Σε όλα τα επίπεδα:

Οταν κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο οι γερμανικοί κολοσσοί τα εργοστάσιά τους, είναι δυνατό να μη συγκλίνουν και οι Ελληνες ομόλογοί τους σ' αυτήν την κατεύθυνση; Κι όταν σου λένε οι αρμόδιοι ότι πρέπει να συνηθίσεις σε πιο χαμηλούς μισθούς, είναι δυνατόν εσύ να διεκδικείς αυξήσεις; Την τίναξες στον αέρα τη στρατηγική της Λισαβόνας. Κι όπως ξέρεις σ' αυτόν το κόσμο υπάρχουν ιερά και όσια. Οπως η «ανταγωνιστικότητα». Γι' αυτήν δε διαδήλωναν χτες στο Πεδίον του Αρεως... η Μαριλίζα κι ο Αλέκος;

Κι εν πάση περιπτώσει, φίλε μου, όταν υπόγεια 'μολογάς διάφορα, μη διαμαρτύρεσαι μετά, που σου φέρνουν το λογαριασμό. `Η μετέχεις στο συνασπισμό ενάντια στην τρομοκρατία ή δε μετέχεις. Πάνε οι εποχές, που οι άλλοι αλώνιζαν σ' αυτόν τον τόπο. Τώρα ξεκινάνε απ' το όργωμα. Οπως κάθε ιδιοκτήτης.

Οτι ομολογούν, πλαγίως, πως το αποτέλεσμα του Β` Παγκοσμίου Πολέμου (ξέρεις ποιο αποτέλεσμα...) καθόρισε ως αναγκαστικό και ένα επίπεδο ζωής στην καθ' ημάς Δύση, κι ότι σήμερα, που 'χουν ό,τι δεν πήραν με τον πόλεμο, δεν υπάρχει πλέον λόγος να διατηρηθεί αυτό το επίπεδο ζωής, πέρνα το στα ψιλά.

Γιατί αν αρχίσεις να το σκέφτεσαι αλλιώς, περνάς στην κατηγορία αυτών που εγκληματούν με τη σκέψη. Υπάρχει και τέτοια πρόβλεψη στους τρομονόμους τους.

Πώς το 'λεγε η κυρία; «People Have the Power»;

Και πού να δεις πώς το 'λεγε ο άλλος στα 1929: «Σαν ξέρεις πως δεν έχεις τίποτα να χάσεις / όπλα αρκετά οι αστυνόμοι τους δεν έχουν! / Μπρος, στο δρόμο έξω!»*


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΦΑΝΕΡΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ Ο,ΤΙ ΥΠΟΓΕΙΑ ΜΟΛΟΓΑΣ

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ: «Ανεπίσημα, πάντως, υψηλόβαθμοι αστυνομικοί δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να έχουν διενεργηθεί ανακρίσεις υπόπτων από ξένες υπηρεσίες στη χώρα μας. Οχι, όμως, μέσα στη ΓΑΔΑ, αλλά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στις πρεσβείες των ενδιαφερομένων χωρών» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

«ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ»: «Αν ευσταθεί η καταγγελία των Πακιστανών, ισχυρίζονται στην ΕΛ.ΑΣ., τότε πιθανότατα πρόκειται για έργο του κλιμακίου της βρετανικής υπηρεσίας ΜΙ6 στην Ελλάδα. Το εν λόγω κλιμάκιο - με άλλη σύνθεση - είχε ασχοληθεί με τον εντοπισμό του κατηγορούμενου αρχηγού της 17Ν Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και προσέγγιζε παλιούς φίλους ή "συντρόφους" του στον αντιδικτατορικό αγώνα. Το κλιμάκιο αυτό βρισκόταν σε συνεχή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. ενώ κύριος σύνδεσμος της ΕΛ.ΑΣ. με τη Σκότλαντ Γιαρντ ήταν αξιωματικός της βρετανικής αστυνομίας, ελληνικής καταγωγής» (το ρεπορτάζ στο «ΒΗΜΑ»).

ΤΩΡΑ ΜΟΝΟ ΟΡΓΩΝΟΥΝ: «Είναι αδύνατο, όμως, να αποδεχθούμε τη μετατροπή του τρομοκρατικού φαινομένου σε πρόσχημα για να αναβιώσουν σκηνές που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε, σε εποχές που η χώρα μας είχε καταστεί "ξέφραγο αμπέλι" όπου "αλώνιζαν" λογής ξένοι πράκτορες και μυστικές υπηρεσίες. Ας αντιληφθούν οι πάντες, ότι οι εποχές που περιγράψαμε έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και δεν είναι δυνατό να αναβιώσουν εν έτει 2005» (από το κύριο άρθρο στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

ΤΣΕΚ ΑΠΕΣΤΑΛΗ: «Προκαταβολικά - δηλαδή πριν αρχίσει η παραλαβή των νέων F16 που τοποθετείται το 2009 - θα έχει πληρώσει η Αθήνα το 65% της αξίας των 30 αεροσκαφών, την αγορά των οποίων ενέκρινε χθες το ΚΥΣΕΑ έναντι 1.628 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα χθες, λίγο μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου, στάλθηκαν στην Ουάσιγκτον με τσεκ 68 εκατομμύρια δολάρια ως πρώτη δόση των εξόδων που κάνει η αμερικανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας για την αγορά των μαχητικών» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΠΕΡΓΙΑ - STOP στην ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΤΑ ΝΕΑ: Μετωπική για λιτότητα, ακρίβεια, ΔΕΚΟ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Απεργία - μήνυμα για τη λιτότητα και τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ

Η ΝΙΚΗ: Δυναμική απάντηση

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΠΥΡΕΤΟΣ» απεργιών σήμερα και αύριο

Η ΑΥΓΗ: Ολοι απεργούν σήμερα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΓΓΛΟ-ΘΡΙΛΕΡ με 28 απαγωγές

ΕΘΝΟΣ: ΚΟΥΒΑΡΙ με πράκτορες και... υπουργούς

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πολιτικό θέμα οι απαγωγές Πακιστανών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΟ ευρωπαϊκό ωράριο τον Ιούλιο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΩΡΑΡΙΟ των δημοσίων υπηρεσιών

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Στο ταμείο της Εφορίας 342.000 φορολογούμενοι

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΤΥΧΙΟ σε 6 χρόνια ή τίποτα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ και πρωτοβουλίες

Η ΧΩΡΑ: Κώστα, άλλαξες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Το AIDS μεγάλη απειλή για τους Ελληνες

PRESS time: ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ SMS - ΠΑΓΙΔΕΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Το χάος πίσω από τη φωνή»

«1975: "Ο Ιησούς πέθανε για τις αμαρτίες κάποιου, αλλά όχι για τις δικές μου". Οι πρώτες νότες του "Γκλόρια" σε εισάγουν στο άλμπουμ και η ποίηση εισβάλλει στο ροκ εν ρολ. Στο εξώφυλλο, φωτογραφημένη από τον Ρόμπερτ Μάπλθορπ, ποζάρει αμήχανα η πιτσιρίκα που τριγυρνούσε στους δρόμους της Νέας Υόρκης με τα ποιήματα του Ρεμπό στην τσέπη του παλτού. Ούτε λάγνα χαμόγελα ούτε πλαστή φεμινιστική αγριάδα. Η απόλυτη κυρία του ροκ εν ρολ, η Πάτι Σμιθ, καταφθάνει με μια χούφτα ποιήματα μελοποιημένα άλλοτε ως σπαραχτικές μελωδίες και άλλοτε ως οργιώδη ξεσπάσματα. Ατίθαση και ευαίσθητη, παραδίδει μαθήματα ερμηνείας και ο Τζον Κέιλ των Velvet Undergrount πίσω από την κονσόλα προσπαθεί να ελέγξει το χάος πίσω από τη φωνή (...) η εικόνα της Πάτι Σμιθ κατέστρεψε τις προκαταλήψεις που ήθελαν τη ροκ εν ρολ γυναίκα είτε υπερσεξουαλικό μοντέλο είτε αγριωπή μαινάδα. Αλμπουμ με τη θύελλα μέσα του, την εξαπολύει στη ζωντανή ηχογράφηση που συνοδεύει την έκδοση»(αναφορά στο «Horses» / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

«Πίσω σας θα διακρίνετε να στέκει ο πραγματικός εχθρός»*

«Οι ειδικοί αυτοί υποστηρίζουν ότι η εποχή των παχιών αγελάδων πέρασε οριστικά. "Ολοι στη Γερμανία και στη Δυτική Ευρώπη πρέπει να κατανοήσουμε ότι η εποχή της μεταπολεμικής ευημερίας έφτασε στο τέλος της. Ολοι πρέπει να προσανατολιστούμε σε χαμηλότερους μισθούς και σε ανάλογο τρόπο ζωής. Η Γερμανία έχασε πια και το προνόμιο της τεχνολογικής πρωτοπορίας. Τώρα, πολλά πράγματα μπορούν να κατασκευάσουν εξίσου καλά Κινέζοι και Ινδοί, και μάλιστα με πολύ χαμηλότερο κόστος...». Πάντως, ο Σρέντερ, απ' ό,τι διαβάζετε σε άλλες στήλες, δεν πρέπει να ανησυχεί για τα γεράματά του. Ας είναι καλά ο φίλος του ο Πούτιν και το φυσικό αέριο από τη Σιβηρία. Ο τέως καγκελάριος, αφού μεταρρύθμισε το συνταξιοδοτικό σύστημα, έκανε αυτό για το οποίο προέτρεπε και τους πολίτες: να φροντίζουν ιδιωτικά τη σύνταξή τους» (γράμμα από το Βερολίνο με αφορμή τις 1.700 απολύσεις στην AEG / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

*Μπέρτολτ Μπρεχτ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ