ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
Παιχνίδι εντυπώσεων από τους εκπροσώπους του δικομματισμού
  • Ναι στις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων από τον Γ. Παπανδρέου
  • Αντ. Σκυλλάκος: Και τα δύο κόμματα συμφωνούν στις «μεταρρυθμίσεις»
  • Ψηφίστηκε επί της αρχής το αντιδραστικό νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε χτες το βράδυ επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ μετά από ονομαστική ψηφοφορία. Στη χτεσινή συνεδρίαση έκανε παρέμβαση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα (η ομιλία της δημοσιεύεται σε διπλανές στήλες) και οι εκπρόσωποι του δικομματισμού αναλώθηκαν σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και «αντιπαραθέσεων», στην προσπάθειά τους να κρύψουν την επί της ουσίας συμφωνία τους με τις αντιδραστικές ρυθμίσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι επιτέθηκε φραστικά κατά του ίδιου του πρωθυπουργού για το νομοσχέδιο, στην τοποθέτησή του υιοθέτησε τις αντιδραστικές αλλαγές με μόνη διαφοροποίηση ότι αυτές πρέπει να προέλθουν μέσα από συναίνεση. Χρειάζονται, είπε, μεταρρυθμίσεις με προϋπόθεση την κοινωνική συναίνεση και το διάλογο. Ως προς το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων ήταν αποκαλυπτικός και πλήρως ταυτιζόμενος με τις αντιδραστικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που προωθούνται. Είπε συγκεκριμένα: «Αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις μπορεί να απαιτηθούν σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, σε επιχειρήσεις που από τις συνθήκες του μονοπωλίου μπαίνουν πια στον ανταγωνισμό. Αλλαγές όμως στις εργασιακές σχέσεις προϋποθέτουν δύο πράγματα. Πρώτα από όλα ασφάλεια για τον εργαζόμενο και δεύτερον κοινωνική συναίνεση. Για εμάς η ευελιξία είναι η δυνατότητα π.χ. ένα ικανό στέλεχος να αναδεικνύεται στην ιεραρχία και γρήγορα και αξιοκρατικά. Να μπορεί να κινείται ο εργαζόμενος από επιχείρηση σε επιχείρηση, από τομέα σε τομέα, από εκπαίδευση σε μετεκπαίδευση, από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα και τανάπαλιν, με τη συνεχή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού». Πιο πλήρης περιγραφή και συμφωνία με τις αντιδραστικές αλλαγές δε θα μπορούσε να υπάρξει από ένα κόμμα που κατά τα άλλα κόπτεται ότι κάνει αντιπολίτευση.

Ανούσιεςοι κόντρεςτου Γ. Αλογοσκούφημε τον πρόεδρο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Ανούσιεςοι κόντρεςτου Γ. Αλογοσκούφημε τον πρόεδρο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι ο Γ. Παπανδρέου παραμένει προσκολλημένος στο παρελθόν, παραποιεί την πραγματικότητα και στηρίζει τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Οι αναφορές για διαφθορά πυροδότησαν φραστικές αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο κομμάτων με αναφορές στον Μαντούβαλο, την αποπομπή Ρεγκούζα και στα φαγοπότια με τους διαπλεκόμενους και τους φαύλους.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι οι υψηλοί τόνοι μεταξύ των δύο κομμάτων δίνουν πλαστή εικόνα για τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν. Η μεν ΝΔ, είπε, τους χρησιμοποιεί για να δείξει ότι είναι αποφασισμένη για το νομοσχέδιό της, το δε ΠΑΣΟΚ για να δείξει ότι κάνει αντιπολίτευση, όταν επί της ουσίας συμφωνεί με τις κυβερνητικές πολιτικές. Ομως, τόνισε, και τα δύο κόμματα συμφωνούν με τις «μεταρρυθμίσεις» που δεν είναι τίποτε άλλο παρά αντιδραστικές καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Και οι δύο επικαλούνται το «δημόσιο συμφέρον», στο οποίο όμως εντάσσουν και τα κέρδη των εφοπλιστών και των βιομηχάνων. Και οι δύο χρησιμοποιούν ως πρότυπο μεταρρυθμίσεων την Ιρλανδία, στην οποία όμως ανατράπηκαν δικαιώματα των εργαζομένων και οι κοινωνικές κατακτήσεις πήγαν πίσω.

Η μόνη διαφορά των δύο κομμάτων, είπε ο Αντ. Σκυλλάκος, είναι σχετικά με το πώς θα προωθηθούν οι αντιδραστικές αλλαγές. Η ΝΔ, τόνισε, θέλει να γίνουν αποφασιστικά και γρήγορα, το δε ΠΑΣΟΚ σταδιακά και με συναίνεση. Αλλωστε το κεντρικό μοτίβο των τοποθετήσεων του ΠΑΣΟΚ είναι ότι «εμείς μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα και με λιγότερες αντιδράσεις». Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι μήτρα των αντιδραστικών αλλαγών είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η ΕΕ και όποιος τις αποδέχεται, αντικειμενικά δουλεύει για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος ανάμεσα στα άλλα απέδωσε την κακοδαιμονία των ΔΕΚΟ στην πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τα κονδύλια της ΕΕ.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισαν 160 βουλευτές της ΝΔ και κατά 119 της αντιπολίτευσης.

Από την ψηφοφορία απουσίασε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Μανώλης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι διαφωνεί με το άρθρο 14 που αφορά τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ, ενώ υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε ο - εκλεγείς με το ΠΑΣΟΚ - ανεξάρτητος βουλευτής Στ. Μάνος. Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα με την ψήφιση των άρθρων του νομοσχεδίου.

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902»:

  • Σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, στις 18.10, σε δύο μέρη ένα οδοιπορικό στην προσφυγούπολη Νέα Ιωνία. Μέσα από μαρτυρίες παλιών κατοίκων, προσφύγων και παλιών εργατών της πόλης, αναδεικνύεται η ιστορία της πόλης, η έλευση των προσφύγων, η ανάπτυξη της βιομηχανίας, η συμβολή της στο έπος της Αντίστασης και η καθημερινή ζωή των κατοίκων. Επιμέλεια - παρουσίαση Παύλος Ρούφας.
  • Στις 18.45 σήμερα Πέμπτη, στα πλαίσια της εκπομπής «Εις υγείαν» μια συζήτηση για τους κινδύνους που υπάρχουν στο σπίτι μας και που μπορούν να προκαλέσουν ένα ατύχημα στο παιδί μας. Φιλοξενούμενη της Πόπης Καπετανοπούλου η Μαρίνα Δεσποτάκη, υπεύθυνη Προγραμμάτων του Σωματείου Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος.
24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Με το ΠΑΜΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος

Σήμερα, στις 5 μ.μ. η απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή απεργία και τη συγκέντρωση που οργανώνουν στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 5 το απόγευμα, απευθύνουν στους εργαζόμενους των πρώην ΔΕΚΟ, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, ενάντια στη διαρκώς εντεινόμενη επίθεση των κυβερνήσεων του κεφαλαίου στα δικαιώματά τους. Επίθεση που αυτή την περίοδο εκφράζεται με την ολοκληρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις πρώην ΔΕΚΟ, το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, αλλά και να εισαχθούν ευέλικτες μορφές εργασίας που εξασφαλίζουν ακόμα πιο φθηνό εργατικό δυναμικό. Στο κάλεσμά τους οι ταξικές δυνάμεις επισημαίνουν την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων με το ΠΑΜΕ στην προοπτική της κλιμάκωσης του αγώνα και συντονισμού της δράσης όλων των εργαζομένων ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής και για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ικανοποιούν τις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες. Της συγκέντρωσης θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ