ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Κορυφώνεται η εκλογική μάχη

Από τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ

Associated Press

Από τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Παζ
ΛΑ ΠΑΣ.--

Μόλις 48 ώρες από τις εκλογές και ο υποψήφιος του Κινήματος για το Σοσιαλισμό (MAS) Εβο Μοράλες, παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί αλλά με μικρή διαφορά από τον κύριο αντίπαλό του για την προεδρία και πρώην Πρόεδρο Χόρχε «Τούτο» Κιρόγκα, υποψήφιο της πλατφόρμας Ποδέμος και εκλεκτό της οικονομικής ελίτ, που έχει έδρα τη Σάντα Κρους.

Οπερ όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά σε μία αναμέτρηση που προκαλεί το ειδικό ενδιαφέρον αλλά και τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον. Πάντως, ο υπηρεσιακός Πρόεδρος και πρώην πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Εδουάρδο Ροντρίγκες, διαβεβαίωσε για την αδιαβλητότητα της επικείμενης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Μάλιστα από χτες βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Βολιβίας Λα Πας, η Αντζελα Κέιν, αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικά θέματα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΗΕ που σημειώνει επίσης ότι «ο Κόφι Ανάν παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις στη Βολιβία από τον περασμένο Ιούνη», όταν και ανατράπηκε και ο Κάρλος Μέσα. Ο Κ. Μέσα ανέλαβε την προεδρία μετά την εκδίωξη του Γκονσάλο Σάντσες ντε Λοσάδα, τον Οκτώβρη του 2003, κατά τον «πόλεμο του φυσικού αερίου».

Στο μεταξύ με συνέντευξή του στο πρακτορείο «Πρένσα Λατίνα», ο υποψήφιος αντιπρόεδρος με τον Εβο Μοράλες, Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, τόνισε ότι όντως ο Μοράλες είναι το φαβορί των εκλογών της Κυριακής, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν, αλλά μπορεί να μην κατορθώσει να κερδίσει από την πρώτη Κυριακή και να μην αποσπάσει και την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που απαιτείται για την εκλογή του, καθώς σύμφωνα το Σύνταγμα τα 157 μέλη του Κογκρέσου θα εκλέξουν τον Πρόεδρο μεταξύ των δύο επικρατέστερων στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής.

Ισως χρειαστούν κάποιους είδους συγκλίσεις, τόνισε ο Λινέρα, αλλά απέρριψε κατηγορηματικά την προοπτική κυβερνητικής σύγκλισης ή συμφωνίας με κόμματα μόνο και μόνο για να αποσπάσει την προεδρία ή να συγκυβερνήσει μαζί τους βάσει της ίδιας πολιτικής που ήδη ακολουθείται ή που θέτει περιορισμούς στη συμμετοχή του λαού στην άσκηση εξουσίας. Και ο Γκαρσία Λινέρα κατέληξε ότι το MAS δεν αποκλείει συγκλίσεις αλλά πάντα στη βάση της πολιτικής που έχει υπαγορευτεί από τις λαϊκές μάζες κατά τις τελευταίες εξεγέρσεις και αυτή είναι η εθνικοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου διακυβέρνησης.

ΚΚ ΧΙΛΗΣ- ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μόνο υπό όρους υποστήριξη Μπατσελέ

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Δύσκολος καθώς φαίνεται θα είναι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Χιλή, στις 15 Γενάρη για την υποψήφια των Σοσιαλιστών Μισέλ Μπατσελέ. Οι πλέον κρίσιμες ψήφοι για την εκλογή της είναι αυτές που απέσπασε η συμμαχία «Μαζί μπορούμε περισσότερα» («Juntos Podemos Mas») και ειδικά της μεγαλύτερης δύναμης αυτής, του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής.

Οι προηγούμενες ημέρες σημαδεύτηκαν από έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων του συνόλου του πολιτικού φάσματος. Το ΚΚ Χιλής, με ποσοστό που ξεπέρασε το 5% και εξαιρετικά σθεναρή πειθαρχία της εκλογικής του βάσης, αντιμετωπίζει μια κατάσταση «παρόμοια με εκείνη που είχε καταγραφεί το 1999 με τον Ρικάρντο Λάγκος». Η στήριξη - ή μη - της υποψήφιας των Σοσιαλιστών και της Δημοκρατικής Συμμαχίας αναμενόταν να αποφασιστεί από την ΚΕ του κόμματος εντός των ημερών.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚ Χιλής Γκιγιέρμο Τεϊγιέρ κάλεσε την Μπατσελέ να «υλοποιήσει» τις προεκλογικές της υποσχέσεις και να παρουσιάσει επίσημες προτάσεις. «Αν θέλουν να κάνουν κάτι, πρέπει να το κάνουν άμεσα και να το δώσουν στο λαό, αλλά στέρεα, γιατί κανένας δεν πιστεύει πια σε ανέξοδες υποσχέσεις και λόγια», είπε.

Το Ουμανιστικό Κόμμα, που επίσης συμμετέχει στο «Juntos Podemos Mas», κατέστησε σαφές στο μεταξύ ότι δε θα στηρίξει την Μπατσελέ, αλλά ούτε και τον Σεμπαστιάν Πινιέρα, υποστηρίζοντας ότι και οι δύο υποψήφιοι «εκπροσωπούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές» και καλεί τους οπαδούς να ψηφίσουν λευκό ή άκυρο.

Τελικά, μετά από συνεδρίαση της ΚΕ, το ΚΚ Χιλής εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζει ότι θα στηρίξει την Μπατσελέ μόνο αν αυτή δεσμευτεί δημόσια στο λαό στην υλοποίηση πέντε απαιτήσεων: 1. Η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η υιοθέτηση ενός συστήματος απλής αναλογικής. 2. Τροποποίηση του εργασιακού νόμου, πλήρης αποκατάσταση του δικαιώματος διαπραγματεύσεων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και του δικαιώματος στην απεργία. 3. Αύξηση κατά ποσοστό 100% της ελάχιστης σύνταξης και αναπηρικής σύνταξης και του ελάχιστου μισθού και δημιουργία ενός ταμείου ανεργίας που θα φροντίζει τις σοβαρότερα πληττόμενες από την ανεργία περιοχές της Χιλής. 4. Προστασία του περιβάλλοντος, που έχει επιβαρυνθεί σοβαρά από την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας - ειδικά του υπεδάφους της - και την απόρριψη νέων πρωτοβουλιών για τη δημιουργία ορυχείων. 5. Δικαιοσύνη και αποκατάσταση των θυμάτων της χούντας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Αν η Μπατσελέ δεσμευτεί ως την 29η του Δεκέμβρη στην υλοποίηση των αιτημάτων αυτών, «μπορεί να υπολογίζει» στην υποστήριξή του, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ειδάλλως, όπως καταλήγει η ανακοίνωση, εάν δεν υπάρξει αυτή η σαφής δέσμευση θα «καλέσουμε για λευκό ή άκυρο».

ΝΕΠΑΛ
Απίστευτη σφαγή

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Μια απίστευτη σφαγή εξελίχθηκε χτες στην πόλη Ναγκαργκότ του Νεπάλ, όταν ένας στρατιώτης που φέρεται να ήταν μεθυσμένος άνοιξε πυρ εναντίον ενός πλήθους, που μετείχε σε θρησκευτική τελετή, σκοτώνοντας 11 (σύμφωνα με το BBC) ή ακόμα και 14 (κατά το «Γαλλικό Πρακτορείο») πολίτες και τραυματίζοντας άλλους τουλάχιστον 19. Τόσο ο στρατός όσο και η κυβέρνηση ανήγγειλαν τη διενέργεια «ερευνών». Μετά τη σφαγή πολίτες διαδήλωσαν στην κοντινή πόλη Μπακταπούρ, όπου μεταφέρθηκαν οι σοροί των νεκρών και οι τραυματίες. Το κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι οι αρχές θα δώσουν αποζημίωση 2.000 δολαρίων στις οικογένειες των θυμάτων, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν την έντονη οργή που προκάλεσε η σφαγή. Κατά πληροφορίες νεκρός είναι και ο ίδιος ο στρατιώτης, αν και δεν έγινε σαφές πώς βρήκε το θάνατο.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκκληση Ταλαμπανί για «αμνηστία» στο ΡΚΚ

ΑΓΚΥΡΑ.- Ο πρόεδρος της - υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες κατοχικές δυνάμεις - κυβέρνησης του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, κάλεσε την κυβέρνηση της Τουρκίας να κηρύξει «γενική αμνηστία» για τα μέλη του αυτονομιστικού κουρδικού κινήματος ΡΚΚ, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα εγκαταλείψουν τα όπλα. Ο Ταλαμπανί, ο πρώτος Κούρδος «πρόεδρος» του Ιράκ, κάλεσε επίσης το ΡΚΚ να αντιδράσει θετικά στις πρόσφατες κινήσεις της κυβέρνησης της Αγκυρας υπό το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ θετικές» και δεσμεύτηκε ότι δε θα επιτρέψει στο ΡΚΚ να (συνεχίσει να) επιχειρεί από το ιρακινό έδαφος.

«Η εποχή της ένοπλης πάλης έχει τελειώσει», φέρεται να δήλωσε ο Ταλαμπανί, σύμφωνα με την «Τurkish Daily News», προσθέτοντας ότι δεν είναι «ρεαλιστικό» σήμερα για τους Κούρδους να ανακηρύξουν ένα ανεξάρτητο κράτος υπό τις κρατούσες συνθήκες.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Συνεχίζουν την απεργία

ΣΟΦΙΑ.-

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας, στην τέταρτη μέρα της πανεθνικής τους απεργίας, διεκδικώντας αυξήσεις στις δαπάνες για την Παιδεία, στους μισθούς τους, καλύτερες συνθήκες εργασίας και την υιοθέτηση ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων στον τομέα της εκπαίδευσης.

Οι διαδηλωτές περικύκλωσαν το Κοινοβούλιο, τη στιγμή που συνεδρίαζαν οι βουλευτές και συζητούσαν την πρόταση της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2006.

Πάντως και χτες, τέταρτη μέρα της απεργίας τους, πάνω από 1.920 σχολεία και 520 νηπιαγωγεία δε λειτούργησαν λόγω της απεργίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Βούλγαροι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις τις τελευταίες βδομάδες, διεκδικώντας αύξηση κατά 5% του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία και 15% στους μισθούς τους. Είχαν πραγματοποιήσει μονοήμερη αποχή από τις δουλιές τους και περίπου 2.000 απεργοί είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει αντιπροτείνει μια αύξηση της τάξης του 4% το Γενάρη και του 6% τον Ιούλη για τους μισθούς των εκπαιδευτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ