ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ ΛΟΥΤΣΑΣ
Δώστε λεφτά για σχολειά!

Με μαζική κινητοποίηση, χτες, απαίτησαν κανονικά σχολεία, που να τους χωρούν όλους, αντί για άθλια κτίρια και προκάτ αίθουσες

«Δε θέλουμε κοντέινερ, θέλουμε σχολειά, κόψτε το λαιμό σας να βρείτε τα λεφτά». Με αυτό το σύνθημα - απαίτηση, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί της Λούτσας, με απόφαση του Συντονιστικού των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και Δημοτικών, έβαλαν χτες λουκέτα σε όλα τα σχολεία της περιοχής και κατέβηκαν στους δρόμους. Αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι πλέον από την αδιαφορία κυβέρνησης, ΟΣΚ και δήμου, οι οποίοι ακολουθώντας την πολιτική περικοπής κοινωνικών δαπανών υποχρεώνουν τους περίπου 2.500 μαθητές να μορφώνονται σε άθλια σχολικά κτίρια, στοιβαγμένοι και μοιρασμένοι σε κοντέινερ και προκατασκευασμένα. Με μαζική συγκέντρωση και πορεία, απαίτησαν κατασκευή σχολείων, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού για ανθρώπινες συνθήκες εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, έστειλαν απάντηση και στις απειλές που εκτόξευαν άνθρωποι του δημάρχου τις προηγούμενες μέρες ότι θα φέρουν εισαγγελέα, αν κλείσουν τα σχολεία. Παρά την τρομοκρατία όμως, οι μαθητές δεν μπήκαν χτες στα σχολεία και με πανό και συνθήματα, όπως «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, πουλήστε F-16 να φτιάξουμε σχολεία», συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση Λ. Καραμανλή και Βραυρώνος. Στο πλευρό τους, γονείς, εκπαιδευτικοί, αλλά και μαζικοί και εργατικοί φορείς, όπως Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσογείων, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αρτέμιδος, Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Ανατολικής Αττικής, ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Νίκος Στεφανίδης κ.ά.

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε δυναμική πορεία, που κατέληξε στο δημαρχείο, όπου διαβάστηκε ψήφισμα. Ο δήμαρχος Γ. Κασίμης θέλησε να βγάλει ομιλία, για να πει ότι «τα προβλήματα είναι σε πορεία επίλυσης». Οι ίδιοι οι μαθητές, όμως, του έδωσαν την απάντηση αποχωρώντας επιδεικτικά. Ετσι έμεινε μόνος του να υποστηρίζει ότι «κάποιοι» καθοδηγούν τα παιδιά και τα χρησιμοποιούν. Αυτοί οι «κάποιοι», βέβαια, δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους γονείς, που αναγκάζονται να τα στέλνουν σε άθλια σχολεία για να μορφωθούν.

Σημειώνουμε ότι το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και η Αττική οδός έφεραν μεγάλη αύξηση του πληθυσμού στην πόλη την τελευταία πενταετία: Από περίπου 18.000 που ήταν οι κάτοικοι το 2001, σήμερα υπολογίζονται περίπου σε 60.000!

Οι κυβερνητικές πολιτικές, όμως, δεν προβλέπουν νέα σχολεία, με αποτέλεσμα στην περιοχή να υπάρχει μόνον ένας παιδικός σταθμός για 80 παιδιά, πέντε δημοτικά, από τα οποία τα τρία στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια και προκάτ σε άθλιες συνθήκες, με τα νερά και τις λάσπες σε κάθε βροχή να πλημμυρίζουν τα πάντα. Αποκορύφωμα, το Γυμνάσιο των 550 μαθητών, στο οποίο, για να λειτουργεί μόνο πρωί, πρόσθεσαν προκατασκευασμένη αίθουσα.

Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση, ΟΣΚ και δήμος συνεχίζουν να ρίχνουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλο και να κινούνται με ρυθμούς χελώνας, όταν οι ανάγκες τρέχουν. Γι' αυτό και χτες γονείς και μαθητές διαμήνυσαν ότι έκαναν μόνο την αρχή και θα ακολουθήσουν ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Πρόστιμα αντί για ουσιαστική στήριξη...

...στις οικογένειες, τα παιδιά των οποίων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο τους για να εργαστούν

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ενέργεια του εισαγγελέα Ρεθύμνου να παρέμβει αυτεπάγγελτα για το θέμα της μαθητικής διαρροής στο νομό, καλώντας 70 γονείς να καταθέσουν τους λόγους, για τους οποίους τα παιδιά τους εγκατέλειψαν το σχολείο αμέσως μετά το Δημοτικό, επιβάλλοντας, μάλιστα, το πρόστιμο των 300 ευρώ σε κάθε οικογένεια! Πρόκειται για υποκριτική και προκλητική στάση, τόσο του εισαγγελέα, όσο και της κυβέρνησης, που προσπαθεί με πρόστιμα να απαλλαγεί από τις ευθύνες της πολιτικής που εφαρμόζει και δημιουργεί αυτά τα προβλήματα.

Ο Νομός Ρεθύμνου βρίσκεται στους πέντε πρώτους νομούς πανελλαδικά, που έχουν τη μεγαλύτερη διαρροή μαθητών από το Γυμνάσιο και σίγουρα αυτό δε θα το αλλάξει κανένα πρόστιμο, καμία διοικητικού χαρακτήρα απόφαση, ιδίως από κυβερνήσεις και πολιτικές που φέρουν την πρώτη ευθύνη για την κατάσταση αυτή.

Ουσιαστική λύση στο πρόβλημα θα δοθεί στο βαθμό που το κράτος θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις, ώστε τα παιδιά να μην αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο τους για να εργαστούν, που αποτελεί και την κύρια αιτία για το φαινόμενο αυτό. Επί της ουσίας, λοιπόν, θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει άμεση και σαφή απάντηση για το τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει, ώστε οι μικροί μαθητές να επιστρέψουν άμεσα στα σχολειά τους, χωρίς να αναγκαστούν να τα εγκαταλείψουν ξανά.

Η πλειοψηφία των γονιών είναι κάτοικοι της ορεινής περιοχής του Μυλοποτάμου και, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, η μεγάλη διαρροή μαθητών από τη βασική υποχρεωτική εκπαίδευση έχει να κάνει με οικονομικούς λόγους, καθώς και ότι η ίδια η πολιτεία δεν παρέχει την αναγκαία βοήθεια, αφού τα περισσότερα παιδιά ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και έχουν πρόβλημα μετακίνησης.

«Βλέπω πρόβλημα στην αντίληψη των γονέων», δήλωσε προκλητικά χθες η υπουργός Παιδείας, χρεώνοντας στους γονείς την αποκλειστική ευθύνη για το ότι δεν πάνε τα παιδιά στο σχολείο και αγνοώντας ότι μπορεί να μην έχουν καλά καλά να φάνε!

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Στο Πνευματικό Κέντρο Ροδοτοπίου, με θέμα «Μισθοφορικός Στρατός και Ανεργία», αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ., καλεί η ΟΒ Ροδοτοπίου της ΝΟ Ιωαννίνων της ΚΝΕ. Θα μιλήσει ο Τ. Νεκτάριος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ στον Πειραιά καλούν τη νεολαία στην προβολή της ταινίας «Viva Cuba», την Κυριακή 18 Δεκέμβρη, στις 2 μ.μ., στο δημοτικό κινηματογράφο του Ρέντη «Το Ονειρο». Τιμή εισιτηρίου 4 ευρώ.

Εκλογές ιδιωτικών εκπαιδευτικών

Συνεχίζονται μέχρι την Τετάρτη 21/12 οι εκλογές του Σωματείου των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΣΙΕΛ), που στις 17, 18 και 19 Δεκέμβρη θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο «La Mirage» (Ομόνοια, Μ. Κοτοπούλη 3) από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ τις δυο πρώτες μέρες και από τις 3.30 το μεσημέρι έως τις 8.30 το βράδυ για την τελευταία μέρα.

Να συμπαραταχτούν μαζί της, ενισχύοντας τον ταξικό πόλο στην ιδιωτική εκπαίδευση, καλεί τους εκπαιδευτικούς η «Αγωνιστική Συνδικαλιστική Παράταξη Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών» (ΑΣΠΙΔΕ).

Πανελλαδικός συντονισμός μαθητών

Πανελλαδική συνάντηση μαθητικών συντονιστικών και σχολείων από όλη την Ελλάδα, γίνεται την Κυριακή 18 Δεκέμβρη, στη 1 το μεσημέρι, στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος), προκειμένου να συζητήσουν οι μαθητές για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Υποδείξεις προς αγωνιζόμενους!

Μια βδομάδα μετά τα μεγάλα συλλαλητήρια μαθητών και σπουδαστών σε δεκάδες πόλεις, η ΟΛΜΕ αποφάσισε να βγάλει ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει τους αγώνες των μαθητών. Θα μπορούσαμε να πούμε κάλλιο αργά παρά ποτέ... Ομως, πέρα από τη στήριξη της ΟΛΜΕ σε κάποια από τα αιτήματα των μαθητών, διαβάσαμε ξεκάθαρες υποδείξεις προς τους μαθητές για το πότε, πώς και με ποιους θα κινητοποιούνται! Προφανής στόχος της ανακοίνωσης δεν είναι να χαιρετίσει τους μαθητικούς αγώνες, αλλά να κάνει μαθήματα περί αυτονομίας και περί διχαστικών και υπονομευτικών πολιτικών, που αδυνατίζουν την ενότητα δράσης... με άλλα λόγια «μακριά από το Συντονιστικό και το ΠΑΜΕ»!

Η προϊστορία της ανακοίνωσης είναι επίσης αποκαλυπτική: Ο εκπρόσωπος των ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ πρότεινε πριν ακόμα γίνουν τα συλλαλητήρια να ανακοινώσουν ότι τα καταδικάζουν ως διασπαστική ενέργεια(!) πράγμα που δεν πέρασε. Στη συζήτηση μετά τα συλλαλητήρια, ψηφίστηκε τελικά η συγκεκριμένη ανακοίνωση (από τους εκπροσώπους της ΠΑΣΚ, της ΠΑΣΚ-ΚΔΕ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ), που χαιρετίζει μεν τους αγώνες, αλλά προσπαθεί να νουθετήσει τους μαθητές, ώστε να κινητοποιούνται μόνο κάτω από τις δικές τους σημαίες!

Ομως, οι μαθητές, στην προκειμένη περίπτωση, ξέρουν το μάθημα καλύτερα από τους δασκάλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ