Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ ΛΟΥΤΣΑΣ
Δώστε λεφτά για σχολειά!

Με μαζική κινητοποίηση, χτες, απαίτησαν κανονικά σχολεία, που να τους χωρούν όλους, αντί για άθλια κτίρια και προκάτ αίθουσες

«Δε θέλουμε κοντέινερ, θέλουμε σχολειά, κόψτε το λαιμό σας να βρείτε τα λεφτά». Με αυτό το σύνθημα - απαίτηση, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί της Λούτσας, με απόφαση του Συντονιστικού των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου και Δημοτικών, έβαλαν χτες λουκέτα σε όλα τα σχολεία της περιοχής και κατέβηκαν στους δρόμους. Αγανακτισμένοι και εξοργισμένοι πλέον από την αδιαφορία κυβέρνησης, ΟΣΚ και δήμου, οι οποίοι ακολουθώντας την πολιτική περικοπής κοινωνικών δαπανών υποχρεώνουν τους περίπου 2.500 μαθητές να μορφώνονται σε άθλια σχολικά κτίρια, στοιβαγμένοι και μοιρασμένοι σε κοντέινερ και προκατασκευασμένα. Με μαζική συγκέντρωση και πορεία, απαίτησαν κατασκευή σχολείων, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού για ανθρώπινες συνθήκες εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, έστειλαν απάντηση και στις απειλές που εκτόξευαν άνθρωποι του δημάρχου τις προηγούμενες μέρες ότι θα φέρουν εισαγγελέα, αν κλείσουν τα σχολεία. Παρά την τρομοκρατία όμως, οι μαθητές δεν μπήκαν χτες στα σχολεία και με πανό και συνθήματα, όπως «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, πουλήστε F-16 να φτιάξουμε σχολεία», συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση Λ. Καραμανλή και Βραυρώνος. Στο πλευρό τους, γονείς, εκπαιδευτικοί, αλλά και μαζικοί και εργατικοί φορείς, όπως Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσογείων, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αρτέμιδος, Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Ανατολικής Αττικής, ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Νίκος Στεφανίδης κ.ά.

Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε δυναμική πορεία, που κατέληξε στο δημαρχείο, όπου διαβάστηκε ψήφισμα. Ο δήμαρχος Γ. Κασίμης θέλησε να βγάλει ομιλία, για να πει ότι «τα προβλήματα είναι σε πορεία επίλυσης». Οι ίδιοι οι μαθητές, όμως, του έδωσαν την απάντηση αποχωρώντας επιδεικτικά. Ετσι έμεινε μόνος του να υποστηρίζει ότι «κάποιοι» καθοδηγούν τα παιδιά και τα χρησιμοποιούν. Αυτοί οι «κάποιοι», βέβαια, δεν είναι άλλοι από τους ίδιους τους γονείς, που αναγκάζονται να τα στέλνουν σε άθλια σχολεία για να μορφωθούν.

Σημειώνουμε ότι το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και η Αττική οδός έφεραν μεγάλη αύξηση του πληθυσμού στην πόλη την τελευταία πενταετία: Από περίπου 18.000 που ήταν οι κάτοικοι το 2001, σήμερα υπολογίζονται περίπου σε 60.000!

Οι κυβερνητικές πολιτικές, όμως, δεν προβλέπουν νέα σχολεία, με αποτέλεσμα στην περιοχή να υπάρχει μόνον ένας παιδικός σταθμός για 80 παιδιά, πέντε δημοτικά, από τα οποία τα τρία στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια και προκάτ σε άθλιες συνθήκες, με τα νερά και τις λάσπες σε κάθε βροχή να πλημμυρίζουν τα πάντα. Αποκορύφωμα, το Γυμνάσιο των 550 μαθητών, στο οποίο, για να λειτουργεί μόνο πρωί, πρόσθεσαν προκατασκευασμένη αίθουσα.

Την ίδια στιγμή, κυβέρνηση, ΟΣΚ και δήμος συνεχίζουν να ρίχνουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλο και να κινούνται με ρυθμούς χελώνας, όταν οι ανάγκες τρέχουν. Γι' αυτό και χτες γονείς και μαθητές διαμήνυσαν ότι έκαναν μόνο την αρχή και θα ακολουθήσουν ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ