Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πρόστιμα αντί για ουσιαστική στήριξη...

...στις οικογένειες, τα παιδιά των οποίων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο τους για να εργαστούν

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ενέργεια του εισαγγελέα Ρεθύμνου να παρέμβει αυτεπάγγελτα για το θέμα της μαθητικής διαρροής στο νομό, καλώντας 70 γονείς να καταθέσουν τους λόγους, για τους οποίους τα παιδιά τους εγκατέλειψαν το σχολείο αμέσως μετά το Δημοτικό, επιβάλλοντας, μάλιστα, το πρόστιμο των 300 ευρώ σε κάθε οικογένεια! Πρόκειται για υποκριτική και προκλητική στάση, τόσο του εισαγγελέα, όσο και της κυβέρνησης, που προσπαθεί με πρόστιμα να απαλλαγεί από τις ευθύνες της πολιτικής που εφαρμόζει και δημιουργεί αυτά τα προβλήματα.

Ο Νομός Ρεθύμνου βρίσκεται στους πέντε πρώτους νομούς πανελλαδικά, που έχουν τη μεγαλύτερη διαρροή μαθητών από το Γυμνάσιο και σίγουρα αυτό δε θα το αλλάξει κανένα πρόστιμο, καμία διοικητικού χαρακτήρα απόφαση, ιδίως από κυβερνήσεις και πολιτικές που φέρουν την πρώτη ευθύνη για την κατάσταση αυτή.

Ουσιαστική λύση στο πρόβλημα θα δοθεί στο βαθμό που το κράτος θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις, ώστε τα παιδιά να μην αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο τους για να εργαστούν, που αποτελεί και την κύρια αιτία για το φαινόμενο αυτό. Επί της ουσίας, λοιπόν, θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει άμεση και σαφή απάντηση για το τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει, ώστε οι μικροί μαθητές να επιστρέψουν άμεσα στα σχολειά τους, χωρίς να αναγκαστούν να τα εγκαταλείψουν ξανά.

Η πλειοψηφία των γονιών είναι κάτοικοι της ορεινής περιοχής του Μυλοποτάμου και, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, η μεγάλη διαρροή μαθητών από τη βασική υποχρεωτική εκπαίδευση έχει να κάνει με οικονομικούς λόγους, καθώς και ότι η ίδια η πολιτεία δεν παρέχει την αναγκαία βοήθεια, αφού τα περισσότερα παιδιά ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και έχουν πρόβλημα μετακίνησης.

«Βλέπω πρόβλημα στην αντίληψη των γονέων», δήλωσε προκλητικά χθες η υπουργός Παιδείας, χρεώνοντας στους γονείς την αποκλειστική ευθύνη για το ότι δεν πάνε τα παιδιά στο σχολείο και αγνοώντας ότι μπορεί να μην έχουν καλά καλά να φάνε!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ