ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Αλισβερίσια σε αντιλαϊκό φόντο
  • Ατέλειωτα παζάρια για το ποιας χώρας η ολιγαρχία θα βγει ωφελημένη
  • Δεδομένες και μεγάλες οι αρνητικές επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα

Η «οικογένεια» βγαίνει φωτογραφία.Οι«ενδοοικογενεια-κές», πάντως, αντιθέσεις δε λένε να υποχωρήσουν

Associated Press

Η «οικογένεια» βγαίνει φωτογραφία.Οι«ενδοοικογενεια-κές», πάντως, αντιθέσεις δε λένε να υποχωρήσουν
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριάς μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε χτες σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, με τα παζάρια, για το ποιος θα πάρει πόσα, να κορυφώνονται και τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ανάμεσα στις χώρες - μέλη της Ενωσης να αποκαλύπτονται μεγαλειωδώς. Η νέα - ουσιαστικά ίδια με την προηγούμενη - πρόταση της Βρετανικής Προεδρίας «πέτυχε» να διχάσει τους «25», δυσαρεστώντας τον καθένα με διαφορετικό τρόπο και μοιράζοντας δωράκια για να χρυσώσει το χάπι.

Πρώτος στόχος της Βρετανικής Προεδρίας εξακολουθεί, όπως όλα δείχνουν, να είναι η υιοθέτηση μιας άκρως αντιλαϊκής απόφασης για τα δημοσιονομικά, όπου βασικοί της άξονες θα είναι η διάλυση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η διασφάλιση των κονδυλίων για τον «αντιτρομοκρατικό αγώνα» της ΕΕ, για την παγκοσμιοποίηση και τη στρατηγική της Λισαβόνας. Η ελληνική κυβέρνηση αναλίσκεται στη διαμόρφωση κλίματος, ώστε να καταφέρει να κρύψει από το λαό τις βαθιά αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από τις αποφάσεις για τα δημοσιονομικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να μιλήσει για θρίαμβο...

Τι προβλέπει το πακέτο

Σύμφωνα και με την αναθεωρημένη πρόταση, η οποία δεν αποκλείεται και να αλλάξει, το ύψος των εισφορών, για τους «αιμοδότες» της ΕΕ, βρίσκεται στο 1,03% του Κοινοτικού ΑΕΠ, δηλαδή στα 849,3 δισ. ευρώ. Θέση που αποκλίνει του ανεπιτυχούς λουξεμβουργιανού συμβιβασμού κατά 0,3 προς τα κάτω και κατά 17% της πρότασης της Κομισιόν.

Τα χειροφιλήματα κυριαρχούν, αλλά πόσοι πιστεύουν πως αντιστοιχούν και στις ενδόμυχες σκέψεις;

Associated Press

Τα χειροφιλήματα κυριαρχούν, αλλά πόσοι πιστεύουν πως αντιστοιχούν και στις ενδόμυχες σκέψεις;
Συγκεκριμένα, η προεδρία δίνει για τις περιφερειακές ενισχύσεις 296 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 152 δισ. αφορούν τα 10 νέα κράτη - μέλη. Στα νέα κράτη - μέλη, όπως επίσης στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, «προσφέρονται» διευκολύνσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων, από τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής, επεκτείνοντας κατά ένα χρόνο την περίοδο απορρόφησης. Ακόμα για τις εν λόγω χώρες προτείνεται μείωση στο 15% όσον αφορά το ποσοστό συμμετοχής τους στη συγχρηματοδότηση των έργων με την Κοινότητα.

Ακρωτηριάζονται οι αγροτικές επιδοτήσεις

Οι περικοπές στον προϋπολογισμό για τη γεωργία φτάνουν τα 8 δισ. ευρώ, προκειμένου να ενισχυθούν Βουλγαρία και Ρουμανία. Επιδοτήσεις που δεν περιλαμβάνονταν καν στη συμφωνία ένταξης και, όπως έχει αποδείξει η πείρα, δε δίνονται για να ενισχύσουν τη γεωργία των δύο χωρών, αλλά για να την εξαφανίσουν... Το μερίδιο των περικοπών που αναλογεί στους Ελληνες αγρότες ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ βάσει των πρώτων υπολογισμών.

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να υφίσταται η βρετανική επιταγή, η οποία «μειώνεται», αυξανόμενη κατά 8 δισ. λιγότερα από το «προβλεπόμενο», με το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει λαμβάνειν 46 δισ. ευρώ στο διάστημα 2007-2013. Ανέπαφα, παραμένουν τα κονδύλια για την παγκοσμιοποίηση, τη στρατηγική της Λισαβόνας και τον «αντιτρομοκρατικό αγώνα» των «25». Στον προϋπολογισμό υπάρχει ρήτρα ενδιάμεσης επανεξέτασης εφ' όλης της ύλης το 2008, συμπεριλαμβανομένης και της ΚΑΠ.

Λίγο πριν τη Σύνοδο είπαν...

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Βόλφανγκ Σιούσελ, που η χώρα του διαδέχεται τους Βρετανούς στην προεδρία, προμηνύοντας συναίνεση δήλωσε: «Εχω την εντύπωση ότι προχωράμε, προοδευτικά, ίσως αργά, αλλά προχωράμε προς την καλή κατεύθυνση και είναι κάτι που έχουμε ανάγκη, μιας Ευρώπης ενωμένης, όχι διαιρεμένης, φρονώ δε ότι όλος ο κόσμος αντιλαμβάνεται την ανάγκη αυτήν».

«Είμαστε λίγο-πολύ κοντά σε μια συμφωνία» υποστήριξε και ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Μάτι Βανχάλεν. Υπέρ της πρότασης είναι επίσης Μάλτα και Σλοβακία.

Στον αντίποδα βρίσκεται η Γαλλία, η οποία και «ηγείται» της συμμαχίας των ενστάσεων για τη βρετανική πρόταση. Ο Γάλλος Πρόεδρος λίγο πριν τη Σύνοδο, Ζακ Σιράκ συναντήθηκε με τη Γερμανίδα ομόλογό του Αγγελα Μέρκελ, ενώ ζήτησε από τον Τόνι Μπλερ μόνιμη μείωση του βρετανικού τσεκ, δηλώνοντας ότι όλοι θέλουν την επίτευξη συμφωνίας. Παρίσι και Βαρσοβία, μέσω των ΥΠΕΞ τους, προχώρησαν σε αποστολή γράμματος στο Λονδίνο, ζητώντας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της διεύρυνσης, την οποία και υποστήριξε.

Αρνητικός εμφανίστηκε και ο Κύπριος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, που υποστήριξε ότι θα καταψηφίσει την πρόταση της προεδρίας, αν δε βελτιωθεί.

Η Προεδρία...

Φτάνοντας στο Συμβούλιο για την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις «Θα είναι σκληρές και πολύ δύσκολες». Στα πηγαδάκια του Συμβουλίου, βρετανικές πηγές εμφάνιζαν το Λονδίνο ανυποχώρητο, σημειώνοντας ότι εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν συμφωνία ΤΩΡΑ, ΣΗΜΕΡΑ, πρέπει να αποδεχτούν τις θέσεις τους. Εάν πάλι δε θέλουν συμφωνία σήμερα, οι Βρετανοί δεν έχουν πρόβλημα να περιμένουν, απειλώντας ότι δε θα είναι τόσο ευέλικτοι και ευγενικοί στο μέλλον...

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Απόλυτα αρνητικός στη βρετανική θέση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζοζέ Μπορέλ Φοντενέλ, κατά τη διάρκεια της εθιμοτυπικής συνάντησης με τους «25», πριν την έναρξη της Συνόδου. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή αυτή η πρόταση από το Ευρωκοινοβούλιο», σημειώνοντας ότι «ο καλύτερος προϋπολογισμός δεν είναι ο χαμηλότερος, αλλά αυτός που βοηθά περισσότερο στην υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ». Θύμισε μάλιστα ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να εγκριθεί και από το Ευρωκοινοβούλιο...

Η ελληνική κυβέρνηση...

Οσον αφορά την ελληνική κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν θα δώσει τη μάχη της για να μη χάσει ούτε ένα ευρώ - όλα «δώρα» στο ελληνικό κεφάλαιο - και στο όνομα αυτής της επιτυχίας θα συμφωνήσει να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η ζωή των λαϊκών στρωμάτων, όπως άλλωστε έκανε πάντα...

Η πρόταση, λοιπόν, ως έχει, μπορεί να μην ικανοποιεί την Ελλάδα, αλλά προκειμένου να μην εξαιρεθούν από το στόχο 1 της Συνοχής σχεδόν όλες οι ελληνικές περιφέρειες, θέλει συμφωνία όχι τώρα, αλλά χτες, για να το χρησιμοποιήσει και ως εσωτερική κατανάλωση...

Για λίγα ευρώ παραπάνω, λοιπόν, στην τσέπη του κεφαλαίου τα δίνει όλα, θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες και συμφέροντα.

Η Σύνοδος προβλέπεται μακρά και οι διαπραγματεύσεις δύσκολες, με την ΕΕ να επαναλαμβάνει συνεχώς την απόλυτη ανάγκη για εύρεση λύσης, προκειμένου να αποδείξει ικανότητα να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις, μετά τον κόλαφο της «Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης» και τα κράτη - μέλη να επιζητούν συμφωνία για να «αρπάξουν» όσο το δυνατόν περισσότερα...

ΔΕΙΠΝΟ ΤΩΝ «25»
Θολό το τοπίο...

Σταθερές στις θέσεις τους παρέμειναν οι χώρες - μέλη της ΕΕ, κατά τη διάρκεια του δείπνου των «25», χτες στις Βρυξέλλες, που άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής. Η συμφωνία φαίνεται να κρέμεται από μία κλωστή, καθώς επαφίεται στην καλή θέληση της βρετανικής Προεδρίας, για μία νέα πρόταση, η οποία όμως δε φαίνεται να έχει πρόθεση να την κάνει.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, στην τοποθέτησή του, υποστήριξε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης, καθώς είναι στιγμή αποφάσεων και όλοι πρέπει να επιδείξουν πολιτική βούληση και ευρωπαϊκό πνεύμα ανάλογο των περιστάσεων.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επίτευξη συναίνεσης, υποστήριξε ο Κ. Καραμανλής, είναι εφικτή και ελπίζουμε ότι θα φανεί αύριο, προσθέτοντας ότι οι συνολικές δαπάνες πρέπει να αντικατοπτρίζουν το όραμά μας για την ΕΕ. Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η ικανοποίηση των απαιτήσεων όσον αφορά τα κονδύλια της συνοχής και της αγροτικής ανάπτυξης, μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη τελικής λύσης, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να γίνει καμία αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν το 2013.

Κλειστά αποφάσισε να κρατήσει τα χαρτιά της η βρετανική Προεδρία ακυρώνοντας την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους. Με τις διαπραγματεύσεις να γίνονται όλο και πιο σκληρές και τα παζάρια να κορυφώνονται, το δείπνο εξελίχθηκε μάλλον σε θρίλερ, αφού όλες οι αντιπροσωπείες ακύρωναν η μία μετά την άλλη τις συνεντεύξεις στους δημοσιογράφους...

Από κυβερνητικούς αξιωματούχους διαφόρων χωρών, εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι η Σύνοδος Κορυφής για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό θα λήξει εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, χωρίς καμία παράταση, με συμφωνία ή χωρίς, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το ήδη υπάρχον κλίμα εκβιασμού...

«Στόχος της βρετανικής Προεδρίας είναι να λήξει αύριο (σ.σ. σήμερα) το βράδυ (η σύνοδος) με ή χωρίς συμφωνία», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ισπανός υπουργός, αρμόδιος για θέματα πληροφόρησης, Φερνάντο Μοραλέδα, προσθέτοντας ότι «αυτό ανέφερε ο Μπλερ».

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι κάθε επόμενη πρόταση αποδεικνύεται χειρότερη από την προηγούμενη, υπογραμμίζοντας ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη εξεύρεσης λύσης, άμεσα, ώστε να αποδείξει η ΕΕ ότι είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις, τόσο για αυτούς που έχουν λαμβάνειν όσο και γι' αυτούς που συνεισφέρουν.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χ.Μ. Μπαρόσο, είπε ότι το δείπνο πήγε καλά, εξέφρασε την ελπίδα για παρουσίαση νέας πρότασης σήμερα και επανέλαβε την άποψή του ότι μία λύση είναι εφικτή...

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Φραγμός στην ασύδοτη δράση των μυστικών υπηρεσιών

«Η Δημοκρατική Συσπείρωση καλεί τον ελληνικό λαό να αντισταθεί με θάρρος και αποφασιστικότητα σ' αυτή την πορεία της βίαιης και πραξικοπηματικής ανατροπής των δικαιωμάτων και ελευθεριών, για την υπεράσπισή τους και της ίδιας της ζωής του και της τύχης των παιδιών του».

Τα παραπάνω σημειώνει η ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», αναφορικά με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι αποκαλύψεις αυτές αφορούν:

α. Για τις μυστικές φυλακές "υπόπτων τρομοκρατίας" που διατηρούν οι ΗΠΑ σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή υποψήφιες για ένταξη σε αυτή και το NATO.

β. Για βασανιστήρια κρατουμένων σ' αυτές και σε αμερικάνικες βάσεις που έχουν παραχωρήσει στο έδαφος τους.

γ. Για ανεξέλεγκτες από τις αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συλλήψεις, ανακρίσεις, απαγωγές, υπερπτήσεις, προσγειώσεις και μεταγωγές τέτοιων κυριολεκτικά εξαφανισμένων κρατουμένων».

Σημειώνει, επίσης, πως αυτές οι αποκαλύψεις «συγκλονίζουν κυριολεκτικά τους λαούς της Ευρώπης, που αποδοκιμάζουν την αλαζονική συμπεριφορά των ΗΠΑ, όπως αυτή εκφράζεται από την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, που αυτές τις μέρες περιόδευσε χώρες της Ευρώπης, αξιώνοντας απειλητικά σιωπή και ανοχή όποιων και όσων τέτοιων "σφαλμάτων" των μυστικών υπηρεσιών τους στο έδαφος τους.

Νιώθουν οι λαοί όλο και πιο γενικευμένη την απειλή κατά των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους, που κατάχτησαν με θυσίες και μακροχρόνιους αγώνες, σε πολλά επίπεδα και μορφές. Νιώθουν πια την καυτή απειλή μιας ανελέητης συγκεντρωτικής και αυταρχικής πολιτικής εξουσίας, που οικοδομείται ραγδαία γύρω τους και απειλεί μέχρι και την ίδια τη ζωή τους.

Οι ηγεσίες των ευρωπαϊκών χωρών έχουν θεμελιακή ευθύνη γι' αυτές τις αντιλαϊκές εξελίξεις. Επιλέγοντας βασικά και οι ίδιες την αυθαίρετη θέση του πολέμου κατά της "τρομοκρατίας", χωρίς χρονικούς και εδαφικούς περιορισμούς, οικοδομούν συνακόλουθα και το ανάλογο καθεστώς τρόμου και απολυταρχίας.

Σ' αυτή την πορεία, συμμετέχουν ανεπιφύλακτα και οι ελληνικές κυβερνήσεις των δυο εναλλασσόμενων στην εξουσία κομμάτων. Είναι χαρακτηριστική η σιωπή τους και η συνειδητή συγκάλυψη αυτών των συγκλονιστικών γεγονότων, πολλά από τα οποία συμβαίνουν και στη χώρα μας.

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα του διεθνούς και ελληνικού Τύπου, εμπλέκουν ακόμη περισσότερο την τότε (2003) προεδρεύουσα της ΕΕ κυβέρνηση της χώρας μας, η οποία φέρεται να έχει υπογράψει για λογαριασμό της ΕΕ μυστική συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη χρησιμοποίηση των χώρων transit από τα ιπτάμενα δεσμωτήρια της CIA. Η συμφωνία αυτή συνάδει με την προσυπογραφή από τη χώρα μας και την ΕΕ του δόγματος του προληπτικού πολέμου και με τη συμφωνία έκδοσης και αντιτρομοκρατικής συνεργασίας ΗΠΑ - ΕΕ, που επίσης υπογράφτηκε επί ελληνικής Προεδρίας.

Πρόκειται για πρόκληση προς τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη».

Τέλος, η ανακοίνωση τονίζει πως «οι "διαψεύσεις" του κ. Βουλγαράκη, η "άγνοια" του Πρέσβη του Πακιστάν στην Αθήνα, ο "φόρτος εργασίας" των ελληνικών Δικαστικών Αρχών, δεν μπορούν να απαντήσουν στο υπαρκτό πρόβλημα της ασύδοτης δράσης των ξένων μυστικών υπηρεσιών και στη χώρα μας».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΛΚ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Δύσκολα τα πράγματα...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Καθώς οριστικοποιείται η διαμόρφωση των στρατοπέδων που θα κρίνουν και το τελικό αποτέλεσμα και ενώ οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις βγαίνουν όλο και περισσότερο στην επιφάνεια, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει την εικόνα πως καταβάλλει απέλπιδες προσπάθειες να δημιουργήσει θετικό κλίμα υπέρ της, επαναλαμβάνοντας, συνεχώς και αδιαλείπτως, ότι η συζήτηση για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2007-2013 είναι μια σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση και η ελληνική πλευρά κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να διασφαλίσει όσο περισσότερα ευρώ γίνεται...

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά, χθες το πρωί, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, βγαίνοντας από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), «η ανεύρεση κοινού τόπου ανάμεσα σε 25 κράτη - μέλη, που το καθένα έχει τις δικές του απόψεις και προτεραιότητες, είναι, εξ ορισμού, μια υπόθεση ιδιαίτερα δυσχερής», για να καταλήξει στο ότι «σε κάθε περίπτωση, εμείς θα δώσουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις, για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας».

Κατά τη διάρκεια του γεύματος του ΕΛΚ, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, όπως ήταν φυσικό, τη συζήτηση μονοπώλησαν οι δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, για την περίοδο 2007-2013, με τις νύχτες να προβλέπονται ιδιαίτερα δύσκολες και μακριές...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ