Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΙΠΝΟ ΤΩΝ «25»
Θολό το τοπίο...

Σταθερές στις θέσεις τους παρέμειναν οι χώρες - μέλη της ΕΕ, κατά τη διάρκεια του δείπνου των «25», χτες στις Βρυξέλλες, που άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής. Η συμφωνία φαίνεται να κρέμεται από μία κλωστή, καθώς επαφίεται στην καλή θέληση της βρετανικής Προεδρίας, για μία νέα πρόταση, η οποία όμως δε φαίνεται να έχει πρόθεση να την κάνει.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, στην τοποθέτησή του, υποστήριξε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης, καθώς είναι στιγμή αποφάσεων και όλοι πρέπει να επιδείξουν πολιτική βούληση και ευρωπαϊκό πνεύμα ανάλογο των περιστάσεων.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επίτευξη συναίνεσης, υποστήριξε ο Κ. Καραμανλής, είναι εφικτή και ελπίζουμε ότι θα φανεί αύριο, προσθέτοντας ότι οι συνολικές δαπάνες πρέπει να αντικατοπτρίζουν το όραμά μας για την ΕΕ. Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, η ικανοποίηση των απαιτήσεων όσον αφορά τα κονδύλια της συνοχής και της αγροτικής ανάπτυξης, μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη τελικής λύσης, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να γίνει καμία αναθεώρηση της ΚΑΠ πριν το 2013.

Κλειστά αποφάσισε να κρατήσει τα χαρτιά της η βρετανική Προεδρία ακυρώνοντας την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους. Με τις διαπραγματεύσεις να γίνονται όλο και πιο σκληρές και τα παζάρια να κορυφώνονται, το δείπνο εξελίχθηκε μάλλον σε θρίλερ, αφού όλες οι αντιπροσωπείες ακύρωναν η μία μετά την άλλη τις συνεντεύξεις στους δημοσιογράφους...

Από κυβερνητικούς αξιωματούχους διαφόρων χωρών, εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι η Σύνοδος Κορυφής για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό θα λήξει εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, χωρίς καμία παράταση, με συμφωνία ή χωρίς, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το ήδη υπάρχον κλίμα εκβιασμού...

«Στόχος της βρετανικής Προεδρίας είναι να λήξει αύριο (σ.σ. σήμερα) το βράδυ (η σύνοδος) με ή χωρίς συμφωνία», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Ισπανός υπουργός, αρμόδιος για θέματα πληροφόρησης, Φερνάντο Μοραλέδα, προσθέτοντας ότι «αυτό ανέφερε ο Μπλερ».

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι κάθε επόμενη πρόταση αποδεικνύεται χειρότερη από την προηγούμενη, υπογραμμίζοντας ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη εξεύρεσης λύσης, άμεσα, ώστε να αποδείξει η ΕΕ ότι είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις, τόσο για αυτούς που έχουν λαμβάνειν όσο και γι' αυτούς που συνεισφέρουν.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χ.Μ. Μπαρόσο, είπε ότι το δείπνο πήγε καλά, εξέφρασε την ελπίδα για παρουσίαση νέας πρότασης σήμερα και επανέλαβε την άποψή του ότι μία λύση είναι εφικτή...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο η όξυνση του ανταγωνισμού με Κίνα και Ρωσία (2021-05-04 00:00:00.0)
«Εκστρατεία» Κάμερον για το δημοψήφισμα (2015-05-26 00:00:00.0)
Υπέρμαχος του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος» (2007-06-16 00:00:00.0)
Μάλλον κάμπτονται οι αντιδράσεις... (2005-12-09 00:00:00.0)
Δεν τα βρίσκουνε στη μοιρασιά... (2005-11-22 00:00:00.0)
«Ονειρα» θερινής νυκτός στο καταχείμωνο (2001-12-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ