Παρασκευή 16 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΚΑΛΟΠ ΜRB
Παρέμβαση υπέρ των «μεταρρυθμίσεων»

Βαθύτατα απογοητευμένη και δυσαρεστημένη από την εφαρμοζόμενη πολιτική και τους διαχειριστές της είναι η πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση διεξόδου.

Στο σημείο παρεμβαίνουν οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, προκειμένου να τη χειραγωγήσουν, υποδεικνύοντάς της ως διέξοδο τη διέξοδο που το σύστημα προτείνει, δηλαδή τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» που στρέφονται ενάντια στα ίδια τα λαϊκά στρώματα!

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μετά από την πανελλαδική εξαμηνιαία δημοσκόπηση της MRB που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 24 Νοέμβρη μέχρι 5 Δεκέμβρη σε δείγμα 2.000 ατόμων και δημοσιοποιήθηκε χτες.

Παρόλο που όλα τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων ασφυκτιά κάτω από το βάρος των οξυμένων προβλημάτων και είναι βαθιά απογοητευμένη από κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, ωστόσο επιχειρείται να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στο δικομματισμό και μάλιστα να υποστηρίξουν τις «μεταρρυθμίσεις» που κατεδαφίζουν τα εργασιακά δικαιώματα.

Ειδικότερα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εμφανίζεται αρκετά απογοητευμένη από τη γενική κατάσταση της χώρας και της οικονομίας. Συγκεκριμένα, το 59,4% της «κοινής γνώμης» δηλώνει ότι γενικά τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν «αρκετά και πολύ άσχημα». Αντίστοιχα, για το 61,8% η γενική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι «κακή και πολύ κακή». Παράλληλα, εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την προσωπική τους στους επόμενους 12 μήνες. Τα σημαντικότερα προβλήματα είναι η ανεργία (68%), η ακρίβεια (63,4%), η Υγεία (31,8%) και η Παιδεία (21,9%).

Στη συνέχεια τίθεται το ερώτημα «τι χρειάζεται να γίνει άμεσα για να βελτιωθεί η κατάσταση στην ελληνική οικονομία», αλλά με συγκεκριμένους επιμέρους δείκτες που εκμαιεύουν και την επιδιωκόμενη απάντηση. Ετσι το 39,8% εμφανίζεται να υποστηρίζει τις «μεταρρυθμίσεις», το 16,6% την «ήπια προσαρμογή», το 15,8% τις εκλογές και το 12,3% τις ρήξεις.

Ως στοιχείο της... διεξόδου από τα αδιέξοδα πλασάρεται και ο ανασχηματισμός(!) με το 42,1% των ερωτηθέντων να δηλώνει «σίγουρα και μάλλον» χρειάζεται ο «ανασχηματισμός».

Την ίδια στιγμή απωθητική είναι η εικόνα των δύο μεγάλων κομμάτων. «Οχι και τόσο καλή και καθόλου καλή» είναι η εικόνα της κυβέρνησης για το 57,7%, ενώ για το ΠΑΣΟΚ το ποσοστό φτάνει στο 56,7%. Μάλιστα, ο βαθμός ικανοποίησης από τη μέχρι σήμερα διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ περιορίζεται στο 20,4%, ενώ οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 55,7% δηλώνουν ότι «δεν είναι ευχαριστημένοι με την κυβέρνηση ΝΔ και πιστεύουν ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας δε θα καταφέρει να τα πάει καλά».

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 2,2 μονάδων (36,9% ΝΔ, 34,7% ΠΑΣΟΚ) και ακολουθούν το ΚΚΕ 7,3%, ο ΛΑΟΣ 3,6% και ο ΣΥΝ με 3,4%. Η λεγόμενη «αδιευκρίνιστη ψήφος» ανέρχεται στο 11,8%. Ο Κ. Καραμανλής θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 43,5% έναντι 34,9% του Γ. Παπανδρέου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ