ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αναμένοντας τα αποτελέσματα με διαφορετικές επιδιώξεις

Οι δυνάμεις του δοσίλογου ιρακινού στρατού φυλάνε τώρα τα κτίρια, όπου γίνεται η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων
Οι δυνάμεις του δοσίλογου ιρακινού στρατού φυλάνε τώρα τα κτίρια, όπου γίνεται η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Πιθανώς περισσότερο και από δύο βδομάδες θα χρειαστούν για να δημοσιοποιηθούν επίσημα συγκεντρωτικά αποτελέσματα από την ψηφοφορία των βουλευτικών εκλογών που ολοκληρώθηκε, χθες, στο υπό κατοχή Ιράκ. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις τόσο της λεγόμενης «Ιρακινής Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής», όσο και των εκπροσώπων των διεθνών παρατηρητών, η ψηφοφορία διεξήχθη χωρίς σημαντικά προβλήματα, με εξαίρεση ορισμένα καθαρά «διαδικαστικά ζητήματα», όπως αναφέρθηκαν. Πάντως, γεγονός είναι ότι σε αντίθεση με την ψηφοφορία για το «σύνταγμα», που ακολουθήθηκε από πλήθος ενστάσεων, μέχρι χθες το μεσημέρι δεν είχαν κατατεθεί από τα κόμματα που συμμετείχαν στη διαδικασία σημαντικά παράπονα.

Πράγμα, που δείχνει ότι αυτή τη φορά οι εκλογές φαίνεται να αξιοποιούνται από όλες τις πλευρές, φυσικά για διαφορετικούς σκοπούς.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία, στις κάλπες πήγαν 10 με 11 εκατομμύρια Ιρακινοί από τα 15 εκατομμύρια των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, όπως τουλάχιστον αυτοί καταγράφηκαν υπό πολύ θολές συνθήκες πριν από τις «εκλογές» του περασμένου Γενάρη. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό συμμετοχής ξεπερνά το 70% και στις σουνιτικές περιοχές, ενώ, γενικώς, τα περιστατικά βίας που καταγράφηκαν ήταν πολύ λιγότερα από όλες τις αντίστοιχες διαδικασίες των περασμένων μηνών. Από την πλευρά τους, και οι αντιστασιακές οργανώσεις τήρησαν τη δέσμευση που είχαν δώσει μέσα από ανακοινώσεις τους και δεν πραγματοποίησαν επιθέσεις κατά εκλογικών τμημάτων.

Το κλίμα, όπως μετέδιδαν τα διεθνή πρακτορεία, ήταν αρκετά διαφορετικό, χθες, την επομένη των εκλογών στις διάφορες περιοχές. Στις σιιτικές επαρχίες επικρατούσε, κυρίως, ευφορία, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι σιιτικές παρατάξεις και σχηματισμοί θα εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών και στο νέο Κοινοβούλιο, αν και δε μοιάζει πιθανό να διασφαλίσουν και αυτοδυναμία. Ανάλογη ατμόσφαιρα επικρατούσε και στις κουρδικές περιοχές.

Αντίθετα, στις σουνιτικές περιοχές, όπου επίσης η πλειοψηφία των κατοίκων προσήλθε στις κάλπες, τα αποτελέσματα αναμένονται με επιφυλακτικότητα και σχετική ανησυχία. Στόχος των περισσοτέρων από τους ψηφοφόρους, όπως επέμεναν πολλοί από αυτούς, ήταν να μην αφεθεί η ηγεσία της χώρας σε σιίτες και Κούρδους και, βέβαια, να διατηρηθεί η ενότητά της.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Μήνυμα» προς «Φατάχ» οι τοπικές εκλογές

ΡΑΜΑΛΑ.--

Σαρωτική ήταν η επικράτηση των υποψηφίων της «Χαμάς» στον πέμπτο γύρο των τοπικών εκλογών, την Πέμπτη. Η τελευταία αυτή φάση της ψηφοφορίας αφορούσε όλες τις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Οχθης, με εξαίρεση τη Χεβρώνα, όπου λόγω των ειδικών συνθηκών (της ύπαρξης του εβραϊκού εποικιστικού θύλακα εντός της πόλης των δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων), οι τοπικές εκλογές θα γίνουν μετά τις βουλευτικές. Χτες, μάλιστα, στη Χεβρώνα, ένοπλοι σκότωσαν έναν έποικο μέσα στο αυτοκίνητό του.

Ενδεικτικό της σχεδόν απόλυτης επιτυχίας της «Χαμάς» είναι ότι στη Νάμπλους, παραδοσιακό προπύργιο της «Φατάχ», η τελευταία δεν κέρδισε παρά 2 έδρες στο 15μελές Δημοτικό Συμβούλιο με την πρώτη να εξασφαλίζει σχεδόν όλες τις υπόλοιπες. Στο μεγαλύτερο προάστιο της Ραμάλα, το αλ Μπίρεχ, στο Δημοτικό Συμβούλιο η «Χαμάς» κέρδισε 8 θέσεις, η «Φατάχ» 4 και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης 2.

Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα και σε άλλες πόλεις, όπως η Τζενίν. Εξαίρεση, αν και όχι εντελώς, αποτέλεσε η Ραμάλα, που κατοικείται κυρίως από χριστιανούς, όπου η «Φατάχ» εξασφάλισε 6 έδρες στο τοπικό συμβούλιο, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης άλλες 6 και η «Χαμάς» 3. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός της βδομάδας.

Συνολικά, με όλους τους γύρους των τοπικών εκλογών να έχουν ολοκληρωθεί, η «Φατάχ» ελέγχει το 35% των τοπικών συμβουλίων και η «Χαμάς» το 23%. Αυτό, όμως, που κάνει τη διαφορά είναι ότι η ισλαμιστική οργάνωση κατάφερε να εκτοπίσει την οργάνωση του Γιάσερ Αραφάτ από τις τοπικές αρχές των μεγάλων αστικών κέντρων, ακόμη και εκεί όπου δεν υπάρχει έντονο το θρησκευτικό και δη το μουσουλμανικό στοιχείο, σε πόλεις που ουδέποτε είχε λαϊκό έρεισμα.

Οπως, όμως, επισημαίνουν αναλυτές, η «Χαμάς» έχει κυριολεκτικά αντικαταστήσει πλήρως την Παλαιστινιακή Αρχή, σε αρκετές περιοχές, όσον αφορά στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής (σχολεία, νοσοκομεία, βοήθεια στις φτωχές οικογένειες κλπ.), ενώ αντίθετα η επίσημη Αρχή σωρεύει τη μία μετά την άλλη τις κατηγορίες για διαφθορά. Κατά πολλούς, στα αποτελέσματα του τελευταίου αυτού γύρου φαίνεται ανάγλυφα η απογοήτευση που έχει προκαλέσει η «Φατάχ» στους ψηφοφόρους και εντείνεται όσο βαθαίνει η κρίση στους κόλπους της.

ΗΠΑ
«Παιχνίδι» με τα... βασανιστήρια

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ. Μπους, όπως αναμενόταν εξάλλου, ανακοίνωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζον Μακ Κέιν ότι τελικά υποστηρίζει το νομοσχέδιο που προωθεί ο τελευταίος και το οποίο απαγορεύει την απάνθρωπη μεταχείριση υπόπτων για τρομοκρατική δράση.

Εδώ και μήνες, το σχέδιο νόμου, που προτάθηκε στο πλαίσιο των τροποποιήσεων του προϋπολογισμού για τις στρατιωτικές δαπάνες, αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου, καθώς ο Λευκός Οίκος επέμενε ότι η νομοθεσία θα περιόριζε σημαντικά τις στρατιωτικές και μυστικές υπηρεσίες. Οταν, όμως, Γερουσία και Βουλή τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ του νομοσχεδίου, ο Μπους συμφώνησε. Ουσιαστικά πρόκειται για τακτική υποχώρηση, αν και κάποιοι αναλυτές κάνουν λόγο για «πλήγμα στο προεδρικό γόητρο».

Πάντως η τακτική αυτή υποχώρηση δεν απέτρεψε μία ακόμη «αποκάλυψη»: Ο Τζορτζ Ου. Μπους δράττοντας της ευκαιρίας της 11ης Σεπτέμβρη έδωσε την άδεια στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) να παρακολουθεί τις τηλεφωνικές επικοινωνίες και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πολιτών χωρίς δικαστική έγκριση.

Για άλλη μία φορά οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» πρωτοστατούν στις αποκαλύψεις, σαφής ένδειξη του εσωτερικού πολέμου. Πάντως στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η σχετική προεδρική εντολή υπογράφηκε το 2002 και έκτοτε οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο εκατοντάδων Αμερικανών - τουλάχιστον 500 στις ΗΠΑ και 5.000 έως 7.000 στο εξωτερικό - αναζητώντας στοιχεία για την τρομοκρατία, πολιτική που αποτελεί σημαντική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ανησυχίες που εκφράστηκαν από αξιωματούχους για τις υπερεξουσίες που δόθηκαν στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας και τη νομιμότητα αυτής της απόφασης, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να σταματήσει τις παρακολουθήσεις το 2004 και να επιβάλει περιορισμούς.

Ειδικής μνείας χρήζει το γεγονός ότι οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρουν ότι Λευκός Οίκος ζήτησε να μη δημοσιεύσουν το σχετικό ρεπορτάζ, με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει τις έρευνες που διεξάγονται για τον εντοπισμό υπόπτων για τρομοκρατική δράση. Και φυσικά η «έγκριτη εφημερίδα», όπως αναφέρει, καθυστέρησε τη δημοσίευση των πληροφοριών για ένα χρόνο και απέφυγε να φέρει στο φως ορισμένα στοιχεία, που κατά τους κυβερνητικούς αξιωματούχους θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για τους τρομοκράτες. Αυτά περί αντικειμενικότητας, αλλά και του χρόνου που επιλέχτηκε για να γίνει η αποκάλυψη...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση την ώρα της ορκωμοσίας της Βουλής

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Βομβιστής αυτοκτονίας που επέβαινε σε αυτοκίνητο επιτέθηκε χτες εναντίον αυτοκινητοπομπής της κατοχικής δύναμης υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, της ISAF, ωστόσο έχασε το στόχο του, με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο μόνον ο ίδιος και να τραυματιστούν δύο περαστικοί. Η επίθεση έγινε κοντά στο κτίριο όπου εδράζεται η Ουολέσι Τζίργκα (Βουλή) της χώρας, που ορκιζόταν χτες.

Η νέα Βουλή ουσιαστικά θα ελέγχεται από πολέμαρχους και θα έχει μάλλον «συμπληρωματικό» ρόλο να παίξει στις αποφάσεις των δυνάμεων που κατέχουν τη χώρα...

Στο μεταξύ, χτες έγιναν γνωστά τα αίτια της προχθεσινής εκτέλεσης ενός δασκάλου από μαχητές των Ταλιμπάν: ...Αψήφησε τη διαταγή τους να σταματήσει να διδάσκει σε κορίτσια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ