Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Μήνυμα» προς «Φατάχ» οι τοπικές εκλογές

ΡΑΜΑΛΑ.--

Σαρωτική ήταν η επικράτηση των υποψηφίων της «Χαμάς» στον πέμπτο γύρο των τοπικών εκλογών, την Πέμπτη. Η τελευταία αυτή φάση της ψηφοφορίας αφορούσε όλες τις μεγάλες πόλεις της Δυτικής Οχθης, με εξαίρεση τη Χεβρώνα, όπου λόγω των ειδικών συνθηκών (της ύπαρξης του εβραϊκού εποικιστικού θύλακα εντός της πόλης των δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων), οι τοπικές εκλογές θα γίνουν μετά τις βουλευτικές. Χτες, μάλιστα, στη Χεβρώνα, ένοπλοι σκότωσαν έναν έποικο μέσα στο αυτοκίνητό του.

Ενδεικτικό της σχεδόν απόλυτης επιτυχίας της «Χαμάς» είναι ότι στη Νάμπλους, παραδοσιακό προπύργιο της «Φατάχ», η τελευταία δεν κέρδισε παρά 2 έδρες στο 15μελές Δημοτικό Συμβούλιο με την πρώτη να εξασφαλίζει σχεδόν όλες τις υπόλοιπες. Στο μεγαλύτερο προάστιο της Ραμάλα, το αλ Μπίρεχ, στο Δημοτικό Συμβούλιο η «Χαμάς» κέρδισε 8 θέσεις, η «Φατάχ» 4 και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης 2.

Ανάλογα είναι τα αποτελέσματα και σε άλλες πόλεις, όπως η Τζενίν. Εξαίρεση, αν και όχι εντελώς, αποτέλεσε η Ραμάλα, που κατοικείται κυρίως από χριστιανούς, όπου η «Φατάχ» εξασφάλισε 6 έδρες στο τοπικό συμβούλιο, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης άλλες 6 και η «Χαμάς» 3. Τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός της βδομάδας.

Συνολικά, με όλους τους γύρους των τοπικών εκλογών να έχουν ολοκληρωθεί, η «Φατάχ» ελέγχει το 35% των τοπικών συμβουλίων και η «Χαμάς» το 23%. Αυτό, όμως, που κάνει τη διαφορά είναι ότι η ισλαμιστική οργάνωση κατάφερε να εκτοπίσει την οργάνωση του Γιάσερ Αραφάτ από τις τοπικές αρχές των μεγάλων αστικών κέντρων, ακόμη και εκεί όπου δεν υπάρχει έντονο το θρησκευτικό και δη το μουσουλμανικό στοιχείο, σε πόλεις που ουδέποτε είχε λαϊκό έρεισμα.

Οπως, όμως, επισημαίνουν αναλυτές, η «Χαμάς» έχει κυριολεκτικά αντικαταστήσει πλήρως την Παλαιστινιακή Αρχή, σε αρκετές περιοχές, όσον αφορά στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής (σχολεία, νοσοκομεία, βοήθεια στις φτωχές οικογένειες κλπ.), ενώ αντίθετα η επίσημη Αρχή σωρεύει τη μία μετά την άλλη τις κατηγορίες για διαφθορά. Κατά πολλούς, στα αποτελέσματα του τελευταίου αυτού γύρου φαίνεται ανάγλυφα η απογοήτευση που έχει προκαλέσει η «Φατάχ» στους ψηφοφόρους και εντείνεται όσο βαθαίνει η κρίση στους κόλπους της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ