Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αποκαλύψεων συνέχεια

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ο στόχος των ΗΠΑ να υποσκάψουν τη νομιμότητα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και η πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα είναι διαρκείς. Αυτό σημειώνει ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου της χώρας που διεξάγει έρευνα αναφορικά με το σχέδιο των ΗΠΑ και της CIA, να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες ανατροπής. Σχέδιο που αποκαλύφθηκε από βουλευτές του κόμματος «Πέμπτη Δημοκρατία» του προέδρου Ούγκο Τσάβες, στην αρχή της εβδομάδας.

Και οι αποκαλύψεις συνεχίζονται όσο συνεχίζονται οι έρευνες. Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που έχουν συλλεγεί, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πρένσα Λατίνα», το σχέδιο καταρτίστηκε από τη CIA με τη συμμετοχή εγχώριων στοιχείων και ομάδων της αποκαλούμενης αντιπολίτευσης. Στόχος ήταν να αναδυθεί μία εικόνα της Βενεζουέλας όπου παραβιάζονται τάχα τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο εκλογικό σύστημα.

Μέρος της στρατηγικής ήταν η αναβολή των εκλογών της 4ης Δεκέμβρη. Το σχέδιο απέτυχε. Ενα ακόμη σχέδιο, το σχέδιο Β, συνίστατο στην απόσυρση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στην πρόκληση χάους. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νικολάς Μαδούρο, αποκαλύπτεται ότι ήταν απολύτως σχεδιασμένη και στην πιο μικρή λεπτομέρεια η απόσυρση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μόλις 4 ημέρες πριν τις εκλογές, όπως κι έγινε. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο Μαδούρο, με τη δήλωση αποχής και του τέταρτου κόμματος, θα άρχιζαν σειρά επιθέσεων και δολιοφθορών ενάντια σε στρατιωτικές μονάδες, πετρελαιαγωγών, κυβερνητικών κτιρίων, το προεδρικό Μέγαρο αλλά και το Κοινοβούλιο... «Ομως το σχέδιο αποδείχτηκε καταστροφικό για την αντιπολίτευση, καθώς και οι εκλογές έγιναν και η νίκη των δυνάμεων που στηρίζουν την "μπολιβαριανή διαδικασία" ήταν συντριπτική», ανέφερε ο Μαδούρο καταλήγοντας όμως ότι νέες ανατρεπτικές ενέργειες δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες Φρίας βρέθηκε εκ νέου χτες στη Βραζιλία, όπου εγκαινίασε προσωπικά ένα διυλιστήριο πετρελαίου στο Περναμπούκο, γεγονός που κατά τις αρχές της Βενεζουέλας αποτελεί την απαρχή της ενσωμάτωσης των χωρών της Νότιας Αμερικής. Μάλιστα σε δηλώσεις του ο Τσάβες χαρακτήρισε την υποδοχή της Βενεζουέλας ως μέλος, ως την αιχμή του δόρατος μιας πιο συνεκτικής διαδικασίας, ανάλογης με τις προτάσεις ενσωμάτωσης του Σιμόν Μπολίβαρ, για όλη τη Λατινική Αμερική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ