Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΔΗΣΟ - ΒΑΣΓΚ
Σε πορεία συγχώνευσης

Στο συνέδριο του Αριστερού Κόμματος ΚΟΔΗΣΟ, που συνήλθε το Σαββατοκύριακο 10-11 του Δεκέμβρη στη Δρέσδη, «τέθηκαν τα κλειδιά για τη συνένωση» αυτού του κόμματος με τη WASG (ΒΑΣΓΚ - Εναλλακτική Εκλογική Πλατφόρμα για Εργασία και Κοινωνική Δικαιοσύνη). Η πλειοψηφία των 400 αντιπροσώπων ψήφισε τη συμφωνία συγχώνευσης έως τις 30 του Ιούνη 2007. Εγκρίθηκε επίσης η πρόταση της ηγεσίας των δύο κομμάτων, έως την ημερομηνία αυτή, τα μέλη της ΒΑΣΓΚ να είναι μέλη και του άλλου κόμματος. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή κατά την πρώτη ψηφοφορία μετά από έντονες αντιρρήσεις πολλών αντιπροσώπων και επειδή απουσίαζε ένα μέρος τους από την αίθουσα, όπως επίσης γιατί είχε υποβληθεί πρόταση, στο νέο κόμμα να γίνουν δεκτά με τη διπλή ιδιότητα και μέλη του Γερμανικού ΚΚ (DKP). Η τελευταία πρόταση απορρίφθηκε πλειοψηφικά, ενώ έγινε δεκτή σε δεύτερη ψηφοφορία και μετά από σχετική αλλαγή του καταστατικού η πρόταση της ηγεσίας για τη διπλή ιδιότητα των μελών της ΒΑΣΓΚ.

Σ' αυτά τα πλαίσια, οι δύο πρόεδροι της κοινής κοινοβουλευτικής ομάδας του Αριστερού Κόμματος ΚΟΔΗΣΟ και της ΒΑΣΓΚ, Γκρέγκορ Γκίζι και Οσκαρ Λαφοντέν, αντίστοιχα, δήλωσαν ότι θέλουν να γίνουν μέλη και του άλλου κόμματος. Ο Γκίζι της ΒΑΣΓΚ και ο Λαφοντέν του πρώην ΚΟΔΗΣΟ.

Πάντως, ανεξάρτητα από την απόφαση του συνεδρίου, αντιπρόσωποι των οργανώσεων της ΒΑΣΓΚ του Βερολίνου και του κρατιδίου του Μεκλεμβούργου - Πομερανίας εξακολουθούν να δηλώνουν ότι προϋπόθεση για τη συγχώνευση είναι ο τερματισμός της κυβερνητικής συνεργασίας του πρώην ΚΟΔΗΣΟ με το SPD.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι οι τρεις ηγετικοί παράγοντες των δύο πολιτικών μορφωμάτων - Λόταρ Μπίσκι, Γκρέγκορ Γκίζι και Οσκαρ Λαφοντέν - στο συνέδριο της Δρέσδης άφησαν στο απυρόβλητο τα αντιλαϊκά μέτρα και έστρεψαν τους προβολείς σε «επιτυχίες» των κυβερνώντων λέγοντας ότι «στον καπιταλισμό μόνο ένα κρατίδιο που έχει ιδιοκτησία μπορεί να πάρει τον ένα ή τον άλλο διακανονισμό προς όφελος των ανθρώπων». Η «Γιούνγκε Βελτ» (13/12) γράφει: «Ο Οσκαρ Λαφοντέν επαινεί το Αριστερό Κόμμα του Βερολίνου. Είπε ότι αυτό στα τέσσερα περασμένα χρόνια έκανε κάτι μεγάλο... Οποιος όμως υπερασπίζεται το κόκκινο - κόκκινο Σενάτ (σ.σ. τοπική κυβέρνηση), αφοπλίζει πολιτικά τη νέα Αριστερά στον αγώνα κατά του μεγάλου συνασπισμού».

Στις αναφορές της ηγεσίας για ωφέλεια της συνεργασίας με το SPD, η Σάρα Βάγκενκνεχτ, από την Κομμουνιστική Πλατφόρμα, απάντησε: «Οι άνθρωποι μας ψήφισαν ώστε από τη δυσαρέσκεια να γίνει περισσότερη ενεργητική αντίδραση και όχι για να προετοιμαστούμε πνευματικά για τη συγκυβέρνηση της Ομοσπονδίας».


Θ. Β


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ