ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΟΕ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Στο προσκήνιο οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις

Από τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις στο Χονγκ Χονγκ

Associated Press

Από τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις στο Χονγκ Χονγκ
ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.- Πολλά εκτυλίσσονται στη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) σε επίπεδο υπουργών στο Χονγκ Κονγκ, ωστόσο η «επιτυχία» της Συνόδου αναμένεται να κριθεί από το αν και κατά πόσον οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η ΕΕ συμφωνήσουν να εκπληρώσουν τις συμφωνίες τους περί «ελεύθερου εμπορίου» και περικόψουν τις αγροτικές επιδοτήσεις στο εσωτερικό τους, αλλά και τους δασμούς. Οι πλούσιες χώρες παρέχουν επιδοτήσεις 1 δισ. δολαρίων στους αγρότες τους, και οι αναπτυσσόμενες ζητούν «μεγαλύτερη πρόσβαση» στις αγορές τους. Ωστόσο, η «πρόσβαση», η λέξη - κλειδί στο Χονγκ Κονγκ, που παρουσιάζεται ως η «απάντηση στο πρόβλημα της φτώχειας», απλώς μεταμφιέζει τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, που δεν εξανθρωπίζεται παρά μόνον ανατρέπεται.

Η συζήτηση περιορίζεται στο εάν οι επιδοτήσεις θα μειωθούν και από ποιους, στο ποια μεγάλη δύναμη, δηλαδή, θα κάνει «παραχωρήσεις» και προς όφελος ποιου. Ασφαλώς, η Παγκόσμια Τράπεζα και άλλοι θεσμοί του διεθνούς κεφαλαίου υιοθετούν τη ρητορική περί «μείωσης της φτώχειας», αλλά, φυσικά, πρόκειται απλώς για την προώθηση της οικονομίας της «ελεύθερης αγοράς».

Οι διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ μοιάζουν να αντιλαμβάνονται ότι ο νέος «γύρος» διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ, ουσιαστικά, θα αποβεί σε βάρος των φτωχών, όπως κι αν έχει: Δεν είναι τυχαίο ότι το σύνθημα που κυριαρχεί είναι «η μη επίτευξη συμφωνίας είναι καλύτερη από οποιαδήποτε συμφωνία».

Χθες διαδηλωτές από τη Νότια Κορέα έγραψαν συνθήματα στους τοίχους του προξενείου των ΗΠΑ με περιεχόμενο όπως «Κάτω ο ΠΟΕ» και «Οχι στον Μπους», ενώ, για άλλη μια μέρα, χιλιάδες άνθρωποι, ειδικά αγρότες, έκαναν πορεία στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ. Ταυτόχρονα, με τις παρεμβάσεις τους, εκπρόσωποι λαϊκών κυβερνήσεων, όπως της Βενεζουέλας, καταγγέλλουν τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη και αποδεικνύουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος από την εκμετάλλευση και την επιβολή, αυτός της αμοιβαίας και επωφελούς συνεργασίας.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ
Εμμεσες απειλές από τις ΗΠΑ

ΛΑ ΠΑΣ.--

Δύο μόλις 24ωρα πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, το Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS) έδωσε το «δεκάλογό» του στη δημοσιότητα, με κύρια στοιχεία την εθνικοποίηση όλων των πλουτοπαραγωγικών πηγών αλλά και τη Συνταγματική Συνέλευση ως το μέσο επανίδρυσης του κράτους στη βάση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού, όπως αναφέρει το πρακτορείο «Πρένσα Λατίνα». Ολα αυτά ανησυχούν τις ΗΠΑ και ήδη οι δηλώσεις αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, καθώς ουσιαστικά απειλούν περί μέτρων στο πλαίσιο του πολέμου των ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακ Κόρμακ σε δηλώσεις τόνισε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν καθώς «ο υποψήφιος του MAS, Εβο Μοράλες, έχει ταχθεί υπέρ της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών», για το λόγο αυτό οι ΗΠΑ αναμένουν να πράξουν αναλόγως του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά ευελπιστούν ότι ο επόμενος πρόεδρος θα σεβαστεί τις διμερείς συμφωνίες αλλά και θα ακολουθήσει την «οικονομία της αγοράς», κάτι που φυσικά υπόσχεται ο κύριος αντίπαλος του Μοράλες και πρώην Πρόεδρος Χόρχε «Τούτο» Κιρόγκα, υποψήφιος του «Ποδέμος».

Πάντως, ο Μοράλες υποσχέθηκε χτες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοτσαμπάμπα, ως αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας, ότι θα γίνει ο «εφιάλτης της Ουάσιγκτον» και δεσμεύτηκε ότι εάν εκλεγεί Πρόεδρος - είναι ο επικρατέστερος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - θα θέσει άμεσα σε εφαρμογή το «δεκάλογο», ο οποίος εκτός της Συνταγματικής Συνέλευσης και της εθνικοποίησης των πηγών ενέργειας, περιλαμβάνει ακόμη: αλλαγή του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, επαναδραστηριοποίηση του εγχώριου παραγωγικού δυναμικού και εξοστρακισμός των πολυεθνικών, προώθηση της κατασκευαστικής βιομηχανίας αλλά και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων καθώς και της αγροτικής βιομηχανίας, αποκέντρωση, περιφερειακή αυτονομία βασισμένη στην ισότητα και την αλληλεγγύη των κοινοτήτων, αναδιανομή της γης, λαϊκή Παιδεία και Υγεία κ.ά.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Αποκαλύψεων συνέχεια

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Ο στόχος των ΗΠΑ να υποσκάψουν τη νομιμότητα της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και η πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα είναι διαρκείς. Αυτό σημειώνει ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου της χώρας που διεξάγει έρευνα αναφορικά με το σχέδιο των ΗΠΑ και της CIA, να δημιουργηθούν οι αναγκαίες συνθήκες ανατροπής. Σχέδιο που αποκαλύφθηκε από βουλευτές του κόμματος «Πέμπτη Δημοκρατία» του προέδρου Ούγκο Τσάβες, στην αρχή της εβδομάδας.

Και οι αποκαλύψεις συνεχίζονται όσο συνεχίζονται οι έρευνες. Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που έχουν συλλεγεί, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πρένσα Λατίνα», το σχέδιο καταρτίστηκε από τη CIA με τη συμμετοχή εγχώριων στοιχείων και ομάδων της αποκαλούμενης αντιπολίτευσης. Στόχος ήταν να αναδυθεί μία εικόνα της Βενεζουέλας όπου παραβιάζονται τάχα τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο εκλογικό σύστημα.

Μέρος της στρατηγικής ήταν η αναβολή των εκλογών της 4ης Δεκέμβρη. Το σχέδιο απέτυχε. Ενα ακόμη σχέδιο, το σχέδιο Β, συνίστατο στην απόσυρση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στην πρόκληση χάους. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νικολάς Μαδούρο, αποκαλύπτεται ότι ήταν απολύτως σχεδιασμένη και στην πιο μικρή λεπτομέρεια η απόσυρση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μόλις 4 ημέρες πριν τις εκλογές, όπως κι έγινε. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο Μαδούρο, με τη δήλωση αποχής και του τέταρτου κόμματος, θα άρχιζαν σειρά επιθέσεων και δολιοφθορών ενάντια σε στρατιωτικές μονάδες, πετρελαιαγωγών, κυβερνητικών κτιρίων, το προεδρικό Μέγαρο αλλά και το Κοινοβούλιο... «Ομως το σχέδιο αποδείχτηκε καταστροφικό για την αντιπολίτευση, καθώς και οι εκλογές έγιναν και η νίκη των δυνάμεων που στηρίζουν την "μπολιβαριανή διαδικασία" ήταν συντριπτική», ανέφερε ο Μαδούρο καταλήγοντας όμως ότι νέες ανατρεπτικές ενέργειες δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες Φρίας βρέθηκε εκ νέου χτες στη Βραζιλία, όπου εγκαινίασε προσωπικά ένα διυλιστήριο πετρελαίου στο Περναμπούκο, γεγονός που κατά τις αρχές της Βενεζουέλας αποτελεί την απαρχή της ενσωμάτωσης των χωρών της Νότιας Αμερικής. Μάλιστα σε δηλώσεις του ο Τσάβες χαρακτήρισε την υποδοχή της Βενεζουέλας ως μέλος, ως την αιχμή του δόρατος μιας πιο συνεκτικής διαδικασίας, ανάλογης με τις προτάσεις ενσωμάτωσης του Σιμόν Μπολίβαρ, για όλη τη Λατινική Αμερική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ