ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανάπτυξη με φόρους «βλέπουν» οι νομάρχες

Την απόφαση του συνεδρίου καταψήφισαν οι σύμβουλοι της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας

Από τους πρωτεργάτες των αντιλαϊκών επιλογών της ΕΝΑΕ. Στην κάτω σειρά από αριστερά: Γ. Μίχας, νομάρχης Πειραιά, Φ. Γεννηματά πρόεδρος της διευρυμένης νομαρχίας Αθηνών - Πειραιά και Ευρ. Κουκιαδάκης, νομαρχιακός σύμβουλος Ηρακλείου

Eurokinissi

Από τους πρωτεργάτες των αντιλαϊκών επιλογών της ΕΝΑΕ. Στην κάτω σειρά από αριστερά: Γ. Μίχας, νομάρχης Πειραιά, Φ. Γεννηματά πρόεδρος της διευρυμένης νομαρχίας Αθηνών - Πειραιά και Ευρ. Κουκιαδάκης, νομαρχιακός σύμβουλος Ηρακλείου
Φορολογική εξουσία για να ασκούν, ανάμεσα σε άλλα, κοινωνική πολιτική με τη μορφή «δικτύων δράσεων», ζητούν οι νομάρχες της χώρας. Το ψήφισμα του 11ου ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, δεν αφήνει περιθώρια για «καλύτερες μέρες» σε όφελος των εργαζομένων, οι ανάγκες των οποίων δε βρέθηκαν καν στο περιθώριο των εργασιών. Η πολιτική επιλογή της προσκείμενης σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσίας του οργάνου να «διεκδικήσουν» οι νομαρχίες ενεργότερο ρόλο στη λεγόμενη ανάπτυξη της χώρας - όπως νοείται η πολιτική που δημιουργεί κέρδη στο κεφάλαιο - «εγγυάται» για ακριβώς το αντίθετο.

Ενδεικτικό είναι ότι οι νομάρχες ζητούν να λειτουργούν με δικούς τους πόρους από φόρους που θα επιβάλλουν στο λαό και μάλιστα, ανάμεσα σε άλλα, και για μια σειρά από υπηρεσίες για τις οποίες έχουν ήδη πληρώσει μέσα από τη φορολογία του εισοδήματός τους. Τις υπηρεσίες αυτές - όπως φροντίδα ηλικιωμένων, κέντρα απασχόλησης παιδιών, βρεφονηπιακοί σταθμοί, παιδικές κατασκηνώσεις, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για τα άτομα με ειδικές ανάγκες - θέλουν να ασκούν μέσα από «σχεδιασμένα δίκτυα δράσεων», στο πλαίσιο των προγραμμάτων της ΕΕ, που σημαίνει περιορισμένη χρηματοδότηση για σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΝΑΕ ζητά να αποκτήσουν οι νομαρχίες τη δυνατότητα επιβολής και διαχείρισης φόρων και να θεσμοθετηθούν τοπικοί αυτοτελείς πόροι. Επίσης, ζητά να διαδραματίσει ο θεσμός ουσιαστικό ρόλο στην αξιοποίηση του Δ' ΚΠΣ, ενώ πρότεινε τη διεξαγωγή κοινού, με την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), θεματικού συνεδρίου για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 - 2013 με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την υλοποίησή του. Το ζήτημα, βέβαια, του ποιον εξυπηρετεί η ανάπτυξη που - όπως λένε - θα επιφέρει και το Δ' ΚΠΣ, είναι το μείζον. Οπως σημείωσε στην παρέμβασή του στο συνέδριο ο σύνεδρος της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), Απ. Νάνος«τα στοιχεία δείχνουν πως από τη μέχρι τώρα "ανάπτυξη" κέρδισε μια χούφτα ανθρώπων, όταν το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων πέφτει».

Κατά τα άλλα, το συνέδριο απασχόλησαν κυρίως η διατροφική αλυσίδα και οι έλεγχοι των νομαρχιών σε καταστήματα τροφίμων. Η ΕΝΑΕ ζητά την ενίσχυση των νομαρχιών με το ανάλογο προσωπικό, τον κατάλληλο εξοπλισμό και την αυστηροποίηση των ποινών μέχρι και την οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας καταστημάτων που πωλούν ακατάλληλα τρόφιμα.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα, ο σύνεδρος της ΝΑΣ, Ν. Στεφανίδης σημείωσε ότι στο βωμό του κέρδους, ΗΠΑ και ΕΕ εισάγουν τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς στη διατροφική αλυσίδα. Συμπλήρωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν από δύο χρόνια, ψήφισε υπέρ της συνύπαρξης των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών τόσο στην καλλιέργεια όσο και στην εμπορία. «Την πρόταση αυτή - τόνισε - εκτός από τους ευρωβουλευτές του δικομματισμού, την ψήφισε και ο ΣΥΝ, με τη λογική του μικρότερου κακού και την ψευδαίσθηση ότι έτσι προφυλάσσεται το περιβάλλον και η δημόσια υγεία».

Το ψήφισμα της ΝΑΣ

Την απόφαση του συνεδρίου καταψήφισαν οι σύνεδροι της ΝΑΣ, Απ. Νάνος και Ν. Στεφανίδης, οι οποίοι κατέθεσαν ξεχωριστό ψήφισμα, στο οποίο υπογραμμίζουν «τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι, απόρροια μιας αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ και η οποία αποτελεί συνέχιση, με περαιτέρω επιδείνωση της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ». Στο ψήφισμα της ΝΑΣ σημειώνεται η ανάγκη να διεκδικηθούν αγωνιστικά και ανάμεσα σε άλλα:

  • Η θεσμική κατοχύρωση των πόρων της ΝΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, η επιστροφή των παρακρατημένων και η εναντίωση στη φορολογική εξουσία του θεσμού.
  • Η διασφάλιση και παραπέρα ανάπτυξη των υπηρεσιών δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΝΑ.
  • Η ελεύθερη χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων από αυτούς που τις πλήρωσαν, δηλαδή τον ελληνικό λαό.

Ξεχωριστό ψήφισμα με το οποίο ζητείται η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής ως συστήματος εκλογής των δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων, με έμμεση εκλογή δημάρχου ή νομάρχη κατέθεσαν οι σύμβουλοι της ΝΑΣ, το οποίο καταψήφισαν και οι σύνεδροι του ΣΥΝ, που κατά τα άλλα διεκδικεί το εν λόγω αίτημα.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Παραδίδουν τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτες

Στο ιδιωτικό κεφάλαιο παραδίδεται η διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Και ξαφνικά ενώ μέχρι πριν οι υποδομές δημιουργούνταν με το σταγονόμετρο, επισπεύδονται οι διαδικασίες προγραμματισμού των «αναγκαίων» έργων και ανακοινώνονται, μάλιστα με βραχύ χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης. Ο λαός θα κληθεί και πάλι να πληρώσει το μάρμαρο, βάζοντας ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για έργα κοινωνικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, θα εξασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου που βρήκε και νέο πεδίο επιχειρηματικής δράσης.

Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτής της πολιτικής που σχεδιάστηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και υλοποιείται με κυβέρνηση ΝΔ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε χτες το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων το οποίο περιλαμβάνει τον προγραμματισμό συγκεκριμένων έργων στους νομούς της περιοχής (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κιλκίς, Πιερία, Σέρρες, Πέλλα, Χαλκιδική) και το σχετικό κονδύλι, ύψους 42 εκατ. ευρώ, που θα διατεθεί για την εκτέλεσή τους. Μεταξύ άλλων προβλέπονται: Δημιουργία ΧΥΤΑ, έργα ασφαλούς διάθεσης, επεξεργασίας και αξιοποίησης αστικών στερεών αποβλήτων, έργα εκπλήρωσης των όρων εγκριτικών αποφάσεων Ταμείου Συνοχής, ελαχιστοποίησης της κατανάλωσης και ανακύκλωσης, εναρμόνισης των υφιστάμενων ΧΥΤΑ με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, παύση της λειτουργίας και αποκατάσταση των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ).

Για την υλοποίηση των έργων θα συγκροτηθούν Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων οι οποίοι θα πρέπει να λειτουργούν με κριτήρια οικονομικής και λειτουργικής αποτελεσματικότητας. Συντομότερος «δρόμος», για την υλοποίηση - στο όνομα της οικονομικής ένδειας της Αυτοδιοίκησης - προβάλλεται η ΣΔΙΤ για τη χρηματοδότηση, κατασκευή, και διαχείριση των υποδομών. Ετσι, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία και εμπλεκόμενους φορείς, να συνταχθεί εντός του 2006 «Οδηγός Συμβάσεων Υπηρεσιών Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων» που θα αποτελέσει το πλαίσιο αναφοράς για τα έργα στην Περιφέρεια.

ΝΕΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΟΤΑ
Εγκρίνεται από την κυβερνητική επιτροπή

Το σχέδιο του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, με τον οποίο αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την καλύτερη συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο και το ξεπούλημα σε αυτό των δημοτικών υπηρεσιών και έργων, θα παρουσιάσει στην κυβερνητική επιτροπή που συνεδριάζει σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος. Τις τελευταίες ρυθμίσεις για το θέμα συζήτησαν χτες ο υπουργός και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε μεταξύ τους συνάντηση.

Στο σχέδιο προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, η σύσταση από τους δήμους ανωνύμων εταιριών που θα δραστηριοποιούνται σε ποικίλους τομείς, αλλά και η ανάληψη από αυτούς ενεργότερου ρόλου στην προώθηση αντιλαϊκών επιλογών, όπως η μερική απασχόληση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ