Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Παραδίδουν τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ιδιώτες

Στο ιδιωτικό κεφάλαιο παραδίδεται η διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Και ξαφνικά ενώ μέχρι πριν οι υποδομές δημιουργούνταν με το σταγονόμετρο, επισπεύδονται οι διαδικασίες προγραμματισμού των «αναγκαίων» έργων και ανακοινώνονται, μάλιστα με βραχύ χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης. Ο λαός θα κληθεί και πάλι να πληρώσει το μάρμαρο, βάζοντας ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, για έργα κοινωνικού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, θα εξασφαλιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου που βρήκε και νέο πεδίο επιχειρηματικής δράσης.

Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτής της πολιτικής που σχεδιάστηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και υλοποιείται με κυβέρνηση ΝΔ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε χτες το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων το οποίο περιλαμβάνει τον προγραμματισμό συγκεκριμένων έργων στους νομούς της περιοχής (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κιλκίς, Πιερία, Σέρρες, Πέλλα, Χαλκιδική) και το σχετικό κονδύλι, ύψους 42 εκατ. ευρώ, που θα διατεθεί για την εκτέλεσή τους. Μεταξύ άλλων προβλέπονται: Δημιουργία ΧΥΤΑ, έργα ασφαλούς διάθεσης, επεξεργασίας και αξιοποίησης αστικών στερεών αποβλήτων, έργα εκπλήρωσης των όρων εγκριτικών αποφάσεων Ταμείου Συνοχής, ελαχιστοποίησης της κατανάλωσης και ανακύκλωσης, εναρμόνισης των υφιστάμενων ΧΥΤΑ με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, παύση της λειτουργίας και αποκατάσταση των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ).

Για την υλοποίηση των έργων θα συγκροτηθούν Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων οι οποίοι θα πρέπει να λειτουργούν με κριτήρια οικονομικής και λειτουργικής αποτελεσματικότητας. Συντομότερος «δρόμος», για την υλοποίηση - στο όνομα της οικονομικής ένδειας της Αυτοδιοίκησης - προβάλλεται η ΣΔΙΤ για τη χρηματοδότηση, κατασκευή, και διαχείριση των υποδομών. Ετσι, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία και εμπλεκόμενους φορείς, να συνταχθεί εντός του 2006 «Οδηγός Συμβάσεων Υπηρεσιών Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων» που θα αποτελέσει το πλαίσιο αναφοράς για τα έργα στην Περιφέρεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινή προσπάθεια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για αντιλαϊκό «εκσυγχρονισμό» της νομοθεσίας στον τομέα των αποβλήτων (2021-06-05 00:00:00.0)
Χέρι χέρι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην επικίνδυνη πολιτική για τα σκουπίδια (2019-10-19 00:00:00.0)
Ανάγκη του λαού η διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελός του (2019-03-30 00:00:00.0)
«Ναι» στις συμπράξεις με ιδιώτες για τα απορρίμματα (2016-07-01 00:00:00.0)
Πλασάρει την καρκινογόνα καύση και με παρέμβαση των δυνάμεων καταστολής (2009-04-26 00:00:00.0)
Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική (2003-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ