Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «Μεγάλος Αδερφός» γιγαντώνεται

Πέντε κρυφές συμφωνίες υπέγραψαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»

Πέντε κρυφές συμφωνίες - σοκ ενέκριναν στο τελευταίο Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης (JAI) οι αρμόδιοι υπουργοί των 25 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Οι συμφωνίες αυτές θέτουν τις μυστικές υπηρεσίες των «25» υπεράνω των νόμων, καθώς θα διαθέτουν υπερεξουσίες, ενώ τα ατομικά δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες παύουν να παίζουν οποιονδήποτε ρόλο.

Στην έκθεση που συνέταξε η βρετανική προεδρία σε συνεργασία με τον συντονιστή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας κ. ντε Βρις, περιγράφονται 16 «συστάσεις», για την υλοποίηση των οποίων μπορεί να απαιτηθούν συνταγματικές, νομικές ή θεσμικές αλλαγές στις υφιστάμενες νομοθεσίες.

Στις πρώτες τρεις «συστάσεις» προτείνεται η θεσμοθέτηση ενός Ανεξάρτητου αντιτρομοκρατικού οργάνου, ενός Ειδικού συντονιστή για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ενός εξειδικευμένου Εθνικού εισαγγελέα.

Σχετικά με τη συλλογή και ανταλλαγή πληροφοριών αναφέρεται πως οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να συγκεντρώνουν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, για όλες τις μορφές της τρομοκρατικής απειλής (περιλαμβανομένων υπόπτων και εν δυνάμει δραστών τρομοκρατικών ενεργειών).

Σε μια άλλη από τις «συστάσεις» αναφέρεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στα αρχεία δεδομένων της Αστυνομίας αλλά και άλλων συναφών κυβερνητικών υπηρεσιών. Μάλιστα, με τη «σύσταση» 10 επαναφέρεται το θέμα σχετικά με την αποδοχή των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών ως αποδείξεις, ικανές για καταδίκη, στα δικαστήρια που εκδικάζουν υποθέσεις τρομοκρατίας. Δηλαδή, επανέρχεται ένα θέμα που εδώ και πολλά χρόνια ήταν λυμένο στις χώρες της Ευρώπης.

Επίσης, με τη «σύσταση» 11 υποδεικνύεται στα κράτη - μέλη να φτιάξουν νόμους, οι οποίοι να επιτρέπουν στις μυστικές υπηρεσίες να χρησιμοποιούν όποια τεχνική κρίνουν απαραίτητη, είτε απαιτεί υποδομή είτε έχει άλλο χαρακτήρα.

Στο μεταξύ η χώρα μας ετοιμάζεται να προχωρήσει στην περαιτέρω συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, έχει έτοιμα δύο σχέδια που επιτρέπουν πιο άνετες και προχωρημένες παρακολουθήσεις, ανταλλαγές πληροφοριών με ξένες διωκτικές αρχές κλπ., στα πλαίσια των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν και οι αρμόδιοι υπουργοί, κυρίως Δικαιοσύνης, προσπαθούν να εμφανίζονται ότι αντιδρούν στα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ουσιαστικά συμπλέουν πλήρως με τις επιταγές των ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Σκόπιμα ασαφής ο εκπρόσωπος

«Ο,τι γίνεται, γίνεται νόμιμα και με απόλυτο σεβασμό στο Συνταγματικό μας κανόνα. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο». Αυτή ήταν η λακωνική και ελάχιστα διαφωτιστική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου όταν κλήθηκε από το «Ρ» να σχολιάσει χτεσινό δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης ενέκριναν πέντε νέες αντιτρομοκρατικές συμφωνίες ενίσχυσης των μυστικών υπηρεσιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ