Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευφορία και θριαμβολογία

Ικανοποιημένος δηλώνει διαρκώς ο Κ. Καραμανλής για την επιτυχία «όλων των στόχων» τους οποίους είχε θέσει στις Βρυξέλλες, που όμως δεν «αγγίζουν» τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα

Κλίμα ευφορίας και άκρατης θριαμβολογίας δημιουργεί η κυβέρνηση για τα 20 δισ. ευρώ που θα πάρει η χώρα μας από το Δ΄ ΚΠΣ, επιχειρώντας να αποκρύψει τη σκληρή πραγματικότητα: Οτι τα κονδύλια αυτά δε θα φτάσουν ποτέ στο λαό και δε θα βοηθήσουν στην καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου του, όπως άλλωστε έγινε και με τα προηγούμενα κοινοτικά «πακέτα».

Η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο σκληρή γιατί ο «συμβιβασμός» των 25 ηγετών περιλαμβάνει ρητά την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ το 2008-'09, κυρίως στην κατεύθυνση της κατάργησης των αγροτικών επιδοτήσεων αλλά και της αναδιανομής της «πίτας».

Η κυβέρνηση ωστόσο προσπαθεί να αξιοποιήσει πολλαπλώς την «επιτυχία» για να βελτιώσει το κλίμα στο εσωτερικό και να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ώστε να προωθήσει πιο αποφασιστικά το «πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων» στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας. Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής φροντίζει κάθε μέρα να διαφημίζει την «εθνική επιτυχία» διατυμπανίζοντας την «ικανοποίησή» του. Παράλληλα, εμφανίζει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής ως προϊόν σκληρών διαπραγματεύσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, πράγμα που μικρή σχέση έχει με την πραγματικότητα, καθώς η κυβέρνηση πήρε ό,τι της έδωσαν χωρίς ποτέ να διεκδικήσει κάτι περισσότερο, ως όφειλε. Ο Κ. Καραμανλής επανέλαβε χτες τη φράση - κλισέ «πετύχαμε όλους τους στόχους που είχαμε θέσει», φράση που συνηθίζει μετά τις Συνόδους Κορυφής, δίχως όμως να γνωστοποιεί ποτέ εκ των προτέρων ποιοι είναι αυτοί οι στόχοι. Εκ των υστέρων, λοιπόν, ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρ. Παπούλια, απαρίθμησε τους στόχους που είχε θέσει και πέτυχε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι «δεν χάσαμε ούτε ένα ευρώ από εκείνα που μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε για τη χώρα», επαναλαμβάνοντας ακόμα μια φορά το ποσό που επιμερίστηκε στη χώρα μας, τα 20,101 δισ. ευρώ. Επιχειρώντας να μεγεθύνει την επιτυχία επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι τα 20 δισ. ευρώ εξασφαλίστηκαν παρά το γεγονός ότι «ο προϋπολογισμός που συμφωνήθηκε τελικά είναι μικρότερος από εκείνον που είχε παρουσιαστεί τον Ιούνιο». Δεύτερος στόχος που επιτεύχθηκε είναι πως «εξασφαλίσαμε να μείνει η ΚΑΠ ως έχει μέχρι το 2013», πράγμα που είναι η μισή αλήθεια αφού από το 2008 θα αρχίσει η αναθεώρησή της και τότε θα κριθούν όλα από την αρχή. Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πραγματοποιήσει λεπτομερή επανεξέταση του προϋπολογισμού της Ενωσης το 2008-'09, επισημαίνοντας ότι «αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε σε μια συνολική επανεξέταση ολόκληρου του προϋπολογισμού μας, να τον δούμε χωρίς περιορισμούς ή ταμπού».

Ο τρίτος στόχος που πέτυχε ο Κ. Καραμανλής είναι ότι «επεκτείναμε κατά ένα χρόνο την περίοδο άντλησης πόρων», εννοώντας τη δυνατότητα απορρόφησης των κονδυλίων σε τρία επιπλέον χρόνια, αντί σε δύο χρόνια μέχρι τώρα. Συνοψίζοντας ο Κ. Καραμανλής είπε: «Με απλά λόγια, με τους πόρους που εξασφαλίσαμε, με τις πολιτικές μας για την ενίσχυση της περιφέρειας, με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούμε δημιουργούμε στέρεες βάσεις για πραγματικά ισχυρή οικονομία. Για ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους»...

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής σε επίπεδο ΕΕ εκτίμησε ότι «η ΕΕ έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα: Εδειξε ότι μπορεί να ξεπερνά τις όποιες δυσκολίες με επιτυχία και να προχωρά μπροστά».

Τις πρωθυπουργικές εκτιμήσεις συμμερίστηκε και ο Κ. Παπούλιας, ο οποίος σε δήλωσή του το περασμένο Σάββατο είπε ότι οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής «ήταν ένα φιλί ζωής για την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την Ευρώπη γενικά». «Θεωρώ, συμπλήρωσε, ότι, μέσα σε αυτό το κλίμα, ο κ. Καραμανλής πέτυχε ό,τι μπορούσε να πετύχει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ