Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΛΙΝ ΠΑΟΥΕΛ
«Διπρόσωποι» οι Ευρωπαίοι...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ούτε νέα, ούτε άγνωστη» για την Ευρώπη ήταν και είναι η υπόθεση μεταφοράς κρατουμένων σε τοποθεσίες που δεν καλύπτονται από την αμερικανική νομοθεσία κατά τον πρώην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κόλιν Πάουλ (υπουργός Εξωτερικών στην προηγούμενη κυβέρνηση Μπους) σε χτεσινή συνέντευξη - ποταμό στο βρετανικό BBC, που λίγο - πολύ χαρακτήρισε τους Ευρωπαίους «διπρόσωπους».

Μάλιστα, ο Πάουελ περιφρόνησε στην τηλεοπτική του συνέντευξη το ...«ξέσπασμα οργής» των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μπροστά στη «βροχή» καταγγελιών για εκτέλεση παράνομων πτήσεων από τη CIA στον ευρωπαϊκό ουρανό και κράτηση υπόπτων για τρομοκρατία σε μυστικές φυλακές στη Γηραιά Ηπειρο: «Υπάρχει κάποιο στοιχείο από την ταινία "Καζαμπλάνκα" εδώ, όπου όπως γνωρίζετε ο επιθεωρητής λέει "Είμαι σοκαρισμένος, σοκαρισμένος που αυτά τα πράγματα λαμβάνουν χώρα εδώ"», τονίζει ο Κόλιν Πάουελ και στέλνει σαφές μήνυμα προς την ...«εμβρόντητη» Ευρώπη. «Λοιπόν, οι περισσότεροι από τους Ευρωπαίους φίλους μας δεν μπορούν να είναι σοκαρισμένοι που λαμβάνουν χώρα αυτά τα πράγματα. Για το γεγονός ότι με την πάροδο των ετών είχαμε μεθόδους για ανθρώπους υπαίτιους ή ύποπτους για τρομοκρατική δράση. Η πρακτική της μεταφοράς υπόπτων δεν είναι ούτε νέα, ούτε άγνωστη για τους Ευρωπαίους φίλους μου»...

Πάντως, ο Κόλιν Πάουελ αναγνώρισε τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ διέρχονται μια περίοδο, κατά την οποία η κοινή γνώμη παγκοσμίως τάσσεται εναντίον μας» και πρόσθεσε ότι «ορισμένες από τις τακτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση στο Ιράκ και η απουσία προόδου στην επίλυση του Μεσανατολικού δημιούργησαν μια εντύπωση ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται για τη γνώμη του υπόλοιπου κόσμου, όμως η εντύπωση δεν είναι σωστή».

Τέλος, εξέφρασε τη βαθιά απογοήτευσή του για τα «λανθασμένα» στοιχεία που παρουσίασαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για το Ιράκ, δηλαδή για τα στοιχεία του φακέλου του Ιράκ που παρουσίασε ο ίδιος στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ως προς τις «παγωμένες» σχέσεις του με τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι, ο Πάουελ επισήμανε ότι σε πολλές περιστάσεις οι Ντικ Τσένι και Ντόναλντ Ράμσφελντ μετέφεραν αποφάσεις στον πρόεδρο της χώρας δίχως να είναι ουδείς άλλος ενήμερος...

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι παραδέχτηκε εμμέσως ότι αεροσκάφη της CIA χρησιμοποίησαν πολωνικά αεροδρόμια, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά την ύπαρξη μυστικών φυλακών στη χώρα του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ