ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
Χαρά οι ... ευρωμασέλες

Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του ΣΤΑΘΗ από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Ωρα για ξεκοκάλισμα, λέει το ρεπορτάζ και δείχνει με ακρίβεια ότι αυτός που ροκάνιζε χτες, θα ροκανίζει κι αύριο.

Εσένα, γιατί σου τρέχουνε τα σάλια; Δεν έμαθες ακόμα ότι οι επιδοτήσεις για τις περίφημες επενδύσεις στη ...Θράκη έγιναν σκελετοί «εργοστασίων»; Οτι το χρήμα στους αγρότες έγινε όλο και περισσότερα χωράφια χωρίς σπορά;

Δεν έχεις κανένα λόγο εσύ να κλαις, γιατί, λέει, η μεγάλη ιδέα της διεύρυνσης αποδείχτηκε ένα πουκάμισο αδειανό. Ενα πουγκί γεμάτο, του καπιταλιστή το πουγκί, ήταν από το σχεδιασμό της η διεύρυνση. Τι θαρρείς; Για τη δημοκρατία οργανώθηκε η αντεπανάσταση; Δεκαπέντε χρόνια μετά, ακόμα να δεις ότι θέλουν να μετατρέψουν μια εργατική τάξη, που περπατούσε με το κεφάλι ψηλά, σε ξεδοντιασμένη τσούλα; Σκλάβο, που θα δουλεύει ήλιο με ήλιο...

Α! νομίζεις ακόμα ότι το φούντωμα του αντικομμουνισμού αφορά σε κάποιον πόνο για τη δημοκρατία; Ναι, στην ενίσχυση της «δημοκρατίας» των αστών αφορά. Που σημαίνει την ενίσχυση της δικτατορίας του κεφαλαίου. Την ώρα που εσύ χαϊδεύεσαι με αστικοδημοκρατικές αυταπάτες, αυτός μπαίνει βαθιά στο μυαλό του παιδιού σου. Οχι; Ρίξε μια ματιά σ' ό,τι συμβαίνει στα σχολεία καθημερινά. Θα πεις βέβαια, πού να μάθεις τι γίνεται στο σχολείο, δε γράφουν γι' αυτό οι εφημερίδες. Ε, ρώτα το παιδί! Δεν υπάρχει μόνο για να εκτονώνεις τις ενοχές σου, μπουκώνοντάς το με «δωράκια» - εξαγορές...

Απλά πράγματα λέει ο επιστήμονας, απαντώντας στις «αμερικανιές», που αξιώνουν να διδάσκεται η Βίβλος στη θέση της Θεωρίας της Εξέλιξης των Ειδών. Μόνο, που το ερώτημα «ποιος θέλει να πιστεύει ένα ψέμα;» απαντιέται δυστυχώς καθημερινά από δισεκατομμύρια ανθρώπους θετικά. Εχουμε ακόμα πολύ δρόμο... Εως τότε το να ζεις θα ισοδυναμεί με ύβρη. Και καθώς διανύουμε ήδη την περίοδο που οι σημερινοί νικητές ξαναγράφουν την Ιστορία, ας ετοιμαζόμαστε να δούμε να πληθαίνουν οι ιστορίες για τα «τέρατα» που υπήρχαν πριν τα ιδρύματα «για τη δημοκρατία» επιβάλουν τις «πορτοκαλί επαναστάσεις». Τώρα, μάλιστα, που έχει και τις ευλογίες του Χριστόδουλου η υπόθεση...

Οτι επέλεξε τον Αϊ - Νικόλα για το μνημόσυνο, είναι απλή σύμπτωση. Ακριβώς εκεί ήταν η φυλακή απ' όπου πήραν τον Μπελογιάννη για εκτέλεση.

Αλήθεια, εσύ, ο εργάτης, είσαι που «διαπραγματεύεσαι» με τον ΣΕΒ; Και στις απεργίες κατεβαίνεις, για να σου δώσουν την «παραγωγικότητα»; Δηλαδή, αν αύριο εκτιμήσουν ότι έπεσε η παραγωγικότητά σου; Κι αν συνεχιστεί η μείωση μισθών στην ΕΕ, στο όνομα της σύγκλισης, θα δεχτείς και μείωση μισθού; Οχι, δεν είναι δούλεμα, τουλάχιστον απ' τη μεριά μας. Αυτοί τα λένε και τα γράφουν. Και συ, απλά, τους πληρώνεις για να σε φτύνουν.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Η ΑΔΕΙΑ ΤΣΕΠΗ ΣΟΥ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΟ ΠΟΥΓΚΙ ΤΟΥΣ

Η ΓΣΕΕ «ΖΗΤΑΕΙ» Ο,ΤΙ ΔΙΝΕΙ Ο ΣΕΒ: «Η αλήθεια είναι, πάντως, πως δεν μπορεί να είναι οι εργαζόμενοι εκείνοι που θα πληρώνουν πάντα το "τίμημα" της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού της χώρας. Επί κυβερνήσεων Σημίτη έλαβαν μεν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς τους, όπως η ίδια η ΓΣΕΕ δέχεται, δεν έλαβαν όμως το μερίδιο από την αύξηση της παραγωγικότητας, με αποτέλεσμα η πραγματική σύγκλιση με τον μέσο όρο της ΕΕ να καθυστερεί. Αντιθέτως, επί κυβερνήσεως Καραμανλή είδαν απώλειες στα πραγματικά τους εισοδήματα, και ως εκ τούτου, είναι υποχρεωμένοι να διεκδικήσουν φέτος μεγαλύτερες του συνήθους αυξήσεις. Οι εργαζόμενοι έχουν αποδείξει πως με τα αιτήματά τους δεν υπονομεύουν την αντοχή της οικονομίας. Ας καταλάβουν και η κυβέρνηση και οι εργοδοτικοί φορείς πως στείρες συμπεριφορές δε βοηθούν» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ: «Από τις απαντήσεις προκύπτει μια ανάγκη των εργαζομένων να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια στην εργασία τους όπως παράλληλα και για διασφάλιση των βασικών εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύουν και οι απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων όπως ότι το 75% των Θεσσαλονικέων δεν είναι πρόθυμο να εργαστεί με δυσμενέστερους όρους αποδοχών για να εξασφαλίσει εργασία και ομοίως το 81% με δυσμενέστερους όρους ασφάλισης» (από έρευνα του ΚΠΕΕ στη Θεσσαλονίκη / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ).

ΑΜΗΝ: «παρά τη συμφωνία, το μέχρι τελικής πτώσεως παζάρι των "25" για μερικά δισεκατομμύρια ευρώ, ενίσχυσε την κυρίαρχη άποψη ανάμεσα στους πολίτες, τόσο της "παλιάς" όσο και της "νέας" Ευρώπης, ότι οι μεγάλοι στόχοι (όπως για παράδειγμα, η διεύρυνση) δεν είναι παρά "ένα πουκάμισο αδειανό". Αν αυτή η εικόνα δεν αλλάξει, το τελικό αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο...» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): ΚΑΜΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ των τρομο-συμφωνιών από τους λαούς

ΤΑ ΝΕΑ: Σούπερ κοριοί θα ακούν 3.000 τηλέφωνα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Ο μεγάλος συμβιβασμός της ΕΕ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Ευρωσυμβιβασμός στο μίνιμουμ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ραντεβού Καραμανλή με Σιράκ και Μέρκελ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΝΙΚΗΤΗΣ ο Καραμανλής

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΚΑΘΑΡΗ υπεροχή για ΝΔ - Καραμανλή

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ντόμινο συμφωνιών αλλάζει τη Σοφοκλέους

Η ΧΩΡΑ: Τα φαβορί για δήμους - νομαρχίες

Η ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): Τσάκωσαν την Eurobank

PRESS time: ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ ΑΡΠΑΖΟΥΝ ΤΟΝ 13ο ΜΙΣΘΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΚΙΝΗΤΑ φωτιά το 2006

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΠΕΙΛΕΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟΥΣ ΔΕΛΦΙΝΟΥΣ

ΕΘΝΟΣ: ΟΝΝΕΔ Α.Ε.

TO BHMA (κυριακάτικο): «Με ποιους θα κυβερνήσω και τι αλλαγές θα κάνω»

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ενώ η ζωή επελαύνει...

«Σοκαρίστηκα όταν, πριν από λίγες εβδομάδες που βρισκόμουν στις ΗΠΑ, μίλησα χωριστά με δύο θρησκευτικούς ηγέτες και μου είπαν και οι δύο κάτι του στιλ "θα πιστέψω στην εξέλιξη όταν δω μια μαϊμού με ουρά να γεννάει έναν άνθρωπο"... Πρόκειται για τρομακτική άγνοια... Πώς μπορεί μια πολιτισμένη χώρα να έχει ενήλικους ανθρώπους σε ηγετικές θέσεις που ξέρουν τόσο εντυπωσιακά λίγα σχετικά με την κορυφαία έννοια της βιολογίας; (...) Η παρατήρηση του μεγέθους και της κλίμακας του σύμπαντος, του βάθους του γεωλογικού χρόνου, της πολυπλοκότητας της ζωής, όλα αυτά εμένα με εμπνέουν. Η μελέτη τους κάνει τη ζωή μου να αξίζει... Και φυσικά υπάρχουν κι άλλα πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την επιστήμη - η μουσική, η ποίηση, το σεξ, ο έρωτας. Ολα αυτά είναι πράγματα που, για μένα, κάνουν τη ζωή εξαιρετικά πολύτιμη (...) Δεν είναι υπέροχο να πιστεύεις σε κάποιον φανταστικό φίλο που ακούει τις σκέψεις σου, ακούει τις προσευχές σου, σε παρηγορεί, σου δίνει ζωή μετά θάνατον, μπορεί να σου δίνει συμβουλές; Φυσικά και η θρησκεία παρηγορεί, αν μπορείς να πιστέψεις. Αλλά ποιος θέλει να πιστεύει ένα ψέμα; Είναι ύστερα το γεγονός ότι αυτή είναι η μοναδική ζωή που έχουμε. Μη ξεγελιέστε ότι θα ζήσετε ξανά αφού πεθάνετε. Αυτό δεν θα συμβεί. Γι' αυτό, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε με τη ζωή που έχετε. Ζήστε την στον μέγιστο βαθμό» (ο Βρετανός βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς / «ΤΑ ΝΕΑ»).

Δρυός πεσούσης...

«Στρατό από ανθρώπους - πιθήκους επιθυμούσε να φτιάξει η Σοβιετική Ενωση την εποχή του Στάλιν. Το σχέδιο είχε εγκρίνει η Κεντρική Επιτροπή το 1926» (η «είδηση» στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

...πας «Χριστόδουλος» ξυλεύεται

«Με έναν διαφορετικό τρόπο τελείωσε η χθεσινή Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος. Τέλεσε το μνημόσυνο για τα εκατομμύρια Ουκρανών που έπεσαν θύματα της σταλινικής θηριωδίας (...) Ο εν Αθήναις πρεσβευτής της Ουκρανίας, που ήταν παρών, παρουσίασε με αριθμούς το μέγεθος της ανθρώπινης τραγωδίας μαζί και της βαρβαρότητας: Το ένα τέταρτο του ουκρανικού πληθυσμού εξολοθρεύτηκε» (το ρεπορτάζ, επίσης, στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ