ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Ενδοτική η «μεγαλύτερη συνεργασία» Βελιγραδίου - ΝΑΤΟ

ΝΑΠΟΛΗ-ΣΟΦΙΑ.--

«Το ΝΑΤΟ και η KFOR μπορούν να αποτρέψουν οποιαδήποτε επεισόδια βίας στο Κοσσυφοπέδιο», ισχυρίστηκε την Κυριακή ο διοικητής του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Αμερικανός ναύαρχος Χάρι Ούλριχ, προσθέτοντας πως η καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο και στο στρατό της Ενωσης Σερβίας-Μαυροβουνίου μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση «ασφαλείας» στο προτεκτοράτο αλλά και στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο (όπου υπάρχει αλβανική μειονότητα)...

Σύμφωνα με σερβικά μέσα ενημέρωσης, ο ναύαρχος Ούλριχ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, ανακοίνωσε ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία της Σερβίας-Μαυροβουνίου με το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη και ότι για την αποφυγή ενδεχόμενης κλιμάκωσης της βίας στο Κόσσοβο θα έχουν ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 24 ώρες το 24ωρο.

Κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σερβίας και τους υπουργούς Εξωτερικών (Βουκ Ντράσκοβιτς) και Αμυνας (Ζόραν Στάνκοβιτς) της Σερβίας-Μαυροβουνίου, ο ΝΑΤΟικός διοικητής δεν παρέλειψε να ασκήσει πιέσεις για τη σύλληψη των πρώην ηγετών των Σερβοβόσνιων (Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς), θέτοντας αυτό τον όρο ως «απόλυτη προϋπόθεση» για την ένταξη του Βελιγραδίου στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα Συνεταιρισμός για την Ειρήνη...

Παράλληλα, χτες, ο Σέρβος πρωθυπουργός, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, μετέβη στη Βουλγαρία στο πλαίσιο επαφών που κάνει με γειτονικές χώρες πριν την έναρξη των συνομιλιών για τον καθορισμό του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου. Μετά τη συνάντησή του με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Σεργκέι Στάνισεφ, ο Κοστούνιτσα πρότεινε την εξεύρεση μίας κοινά αποδεκτής «συμβιβαστικής λύσης», η οποία, όπως είπε, για να είναι αποδεκτή δεν μπορεί να περιλαμβάνει την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου αλλά μία «ευρεία αυτονομία». Σημείωσε πως «είναι επικίνδυνο να κάνουμε πειράματα με τα σύνορα στα Βαλκάνια», ζητώντας να μην επαναχαραχτούν.

Ο Βούλγαρος ομόλογός του είπε πως είναι προς το συμφέρον της Βουλγαρίας «οι εποικοδομητικές συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο», λέγοντας πως αυτές πρέπει να οδηγήσουν σε «αμοιβαία αποδεκτή λύση». Δεν παρέλειψε να προσθέσει πως το μέλλον των λαών Βουλγαρίας και Σερβίας «είναι στην ενσωμάτωση στις ευρωατλαντικές δομές»...

Ο Σέρβος Πρόεδρος, Τάντιτς, απ' το Παρίσι, όπου μετέβη χτες, δήλωσε στην εφημερίδα «Λε Φιγκαρό» πως αντιτίθεται και στην ιδέα μιας «υπό όρους ανεξαρτησίας» για την περιοχή του Κοσσόβου γιατί αυτό θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην ένωση με την Αλβανία.

Νωρίτερα, η διοίκηση του ΟΗΕ στο κατεχόμενο Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσε πως έδωσε στην «κυβέρνηση» των Κοσσοβάρων Αλβανών αρμοδιότητες για τη δημιουργία δύο ακόμη υπουργείων, Δικαιοσύνης και Αστυνομίας...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απαλλαγή πρώην Σλοβάκου ναζιστή

ΜΟΝΑΧΟ.--

Στην αθώωση ενός πρώην ναζιστή αξιωματικού, που κατηγορούνταν για τη σφαγή πολλών ανθρώπων στην Σλοβακία στις αρχές του 1945, προχώρησε Γερμανός δικαστής, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να τον εμπλέκουν στις δολοφονίες. Και αυτό επειδή είχε καταδικαστεί το 1962 από δικαστήριο της τότε σοσιαλιστικής Τσεχοσλοβακίας!

Ο 88χρονος Σλοβάκος Λαντισλάβ Νιζνάνσκι ήταν διοικητής της ναζιστικής μονάδας στην Τσεχοσλοβακία, με την ονομασία «Εντελβάις» και μετά την καταδίκη του σε θάνατο το 1962 από δικαστήριο της Τσεχοσλοβακίας κατέφυγε στη Γερμανία, όπου και συνταξιοδοτήθηκε και έγινε Γερμανός υπήκοος το 1996. Συνελήφθη στη Γερμανία το Γενάρη του 2004, μετά από αίτηση της Σλοβακίας.

Είχε κατηγορηθεί για την ανάμειξή του στη σφαγή 146 ανδρών, γυναικών και παιδιών σε δύο χωριά της Σλοβακίας και αργότερα στη δολοφονία 18 Εβραίων πολιτών, μετά από συγκρούσεις με τη δοσίλογη κυβέρνηση.

Ο προεδρεύων δικαστής, Μάνφρεντ Γκόετζλ, αναφέρθηκε σε αντιφατικά στοιχεία από τους μάρτυρες, κάνοντας λόγο πως κάποιες ένορκες καταθέσεις είχαν γίνει το 1962, επί σοσιαλιστικής Τσεχοσλοβακίας. Το δικαστήριο υποστήριξε ότι «τα στοιχεία από τη δίκη του 1962 - όπου καταδικάστηκε σε θάνατο εν απουσία του - ήταν ύποπτα, επειδή τα ντοκουμέντα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα της δίκης είχε σχεδιαστεί από την αρχή μέχρι το τέλος».

Ωστόσο, μια πρώτη αντίδραση ήρθε από το «Κέντρο Σιμόν Βάισενταλ», όπου χαρακτηρίζει τη δικαστική απόφαση «δυσάρεστη» και κάλεσε τις γερμανικές αρχές να συνεχίσουν να καταδιώκουν τους ναζιστές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.- Την παραίτησή του κατέθεσε χτες ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, Αντόνιο Φάτζιο, ο οποίος την περασμένη βδομάδα είχε κατηγορηθεί για εμπλοκή σε οικονομικό σκάνδαλο, και είχε κληθεί από εισαγγελείς του Μιλάνου για ανάκριση.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Δεκαπέντε άτομα, που θεωρούνται ύποπτα για δραστηριότητες σχετιζόμενες με την ισλαμική τρομοκρατία, συνελήφθησαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας. Οπως ανέφεραν ισπανικά ΜΜΕ, οι περισσότεροι συλληφθέντες είναι Μαροκινοί, ενώ υπάρχουν και από την Αίγυπτο, την Αλγερία, την Γκάνα, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ, τη Γαλλία και την Ισπανία.

ΠΙΟΝΓΚ - ΓΙΑΝΓΚ.- Η ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε πως θα αυξήσει την «εθνική αμυντική ικανότητα, συμπεριλαμβανομένης και της πυρηνικής αποτρεπτικής δύναμης», για να αντιμετωπίσει τις εχθρικές πολιτικές των ΗΠΑ, που επιχειρούν, με πρόσχημα το πυρηνικό ζήτημα και «τα ανθρώπινα δικαιώματα», να απομονώσουν τη χώρα.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Την τελική του μορφή προσλαμβάνει το σχέδιο διαχωρισμού των ινδικών πυρηνικών εργοστασίων σε ειρηνικά και στρατιωτικά, όπως προβλέπει σχετική συμφωνία συνεργασίας με τις ΗΠΑ.

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ.- Κυβερνήσεις και οργανισμοί δεσμεύτηκαν να παρέχουν συνολικά 7 δισ. δολάρια στις χώρες που επλήγησαν από το τσουνάμι της 26ης Δεκέμβρη 2004, ενώ οι ιδιωτικές δωρεές έφθασαν τα περίπου 5 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Ρόιτερς. Το ποσό αποτελεί τη «σούμα» παλιών και νέων υποσχέσεων βοήθειας, εράνων, δανείων κλπ. Πόσα από αυτά θα φθάσουν στα θύματα, άλλο θέμα...

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Τουλάχιστον 14 διαδηλωτές στη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν χθες από τα πυρά του στρατού, μετέδωσε χθες το Ρόιτερς.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ - ΑΝΟΪ. Οι πλημμύρες στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ τις τελευταίες δύο βδομάδες κόστισαν 27 και 80 νεκρούς, αντίστοιχα, ανέφεραν χθες αξιωματούχοι από τις δύο χώρες. Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Αντιρατσιστική πορεία υπό αστυνομοκρατία...

ΚΑΜΠΕΡΑ - ΣΙΔΝΕΪ.--

Οι φόβοι των αστυνομικών αρχών του Σίδνεϊ για επανάληψη των ρατσιστικών επεισοδίων της περασμένης βδομάδας δεν επαληθεύτηκαν το Σαββατοκύριακο, μιας που πάνω από 2.000 ένοπλοι αστυνομικοί είχαν λάβει προληπτικά θέσεις «μάχης» στις παραλίες της πόλης. Επιπλέον, είχαν θέσει σε εφαρμογή τα πρόσφατα πρόσθετα μέτρα αστυνόμευσης, όπως «ζώνες αποκλεισμού της κυκλοφορίας ΙΧ και προσώπων» ένεκα εξονυχιστικών ερευνών σε πολλά προάστια της πόλης... Στο πλαίσιο αυτών των ερευνών συνελήφθησαν πέντε Αυστραλοί αγγλοσαξονικής καταγωγής που μετέφεραν πετρέλαιο, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα, πιθανώς για να τα χρησιμοποιήσουν εις βάρος ομοεθνών τους με καταγωγή από το Λίβανο.

Αίσθηση, εντούτοις προκάλεσε - παρά τα βαριά αστυνομικά μέτρα...- η μαζική αντιρατσιστική πορεία που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Σίδνεϊ με τη συμμετοχή άνω των 10.000 πολιτών. Οι διαδηλωτές καταδίκασαν με συνθήματά τους τις βίαιες επιθέσεις Αυστραλών αγγλοσαξονικής καταγωγής κατά εκείνων με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Καταδίκη της Ουγκάντα για την εισβολή στη ΛΔ Κονγκό...

ΧΑΓΗ - ΚΑΜΠΑΛΑ.--

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη καταδίκασε χτες την Ουγκάντα για παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (λόγω κατοχής της βορειοανατολικής επαρχίας Ιτούρι, το διάστημα 1998-2002) και για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ουγκάντα θα κληθεί να καταβάλει αποζημιώσεις, το ύψος των οποίων δεν έχει καθοριστεί ακόμη. Η ΛΔ Κονγκό πάντως διεκδικεί ποσό άνω των 10 δισ. δολαρίων.

Η απόφαση των δικαστών ελήφθη με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά και αναφέρει πως «η παράνομη στρατιωτική επέμβαση της Ουγκάντας στη ΛΔ Κονγκό ήταν τέτοιου μεγέθους και διάρκειας, που το ΔΠΔ τη θεωρεί βαριά παραβίαση του διεθνούς δικαίου». Παρόμοια υπόθεση εκκρεμεί και κατά της Ρουάντας για την επέμβασή της στη ΛΔ Κονγκό, περίπου το ίδιο διάστημα. Αξίζει όμως να αναρωτηθεί κανείς τι απόφαση θα έβγαζε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (την ιδρυτική σύμβαση του οποίου αρνούνται να υπογράψουν οι ΗΠΑ...), αναφορικά με την αμερικανοβρετανική κατοχή του Ιράκ...

ΤΣΑΝΤ
Εκατοντάδες νεκροί σε επιχείρηση του στρατού

ΝΤΖΑΜΕΝΑ.--

Δυνάμεις του στρατού του Τσαντ κατέπνιξαν προχτές στο αίμα διαδήλωση αντικυβερνητικών διαδηλωτών και ανταρτών στη μεθοριακή (με το Σουδάν) πόλη Αντρε με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 300 ατόμων. Οι συνθήκες και οι λόγοι που οδήγησαν σ' αυτή την εξέλιξη δε στάθηκε δυνατό να διευκρινιστούν από τρίτες πηγές. Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Επικοινωνιών της κυβέρνησης του Τσαντ, Μουρμαντζί Μούσα, «για όλα ευθύνονται» οι ανταρτικές οργανώσεις «Εκστρατεία για Δημοκρατία και Ελευθερία» και «Ιδρυμα για Αλλαγή, Ενότητα και Δημοκρατία». Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμάτ Αλάμι κατηγόρησε το γειτονικό Σουδάν πως στηρίζει τις παραπάνω οργανώσεις.

Η Ζαν Μαρί Φαλκλούρι, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, εξέφρασε ανησυχία για την τύχη της διαδικασίας επαναπατρισμού περίπου 230.000 Σουδανών προσφύγων από τη δυτική επαρχία Νταρφούρ που είχαν καταφύγει στο ανατολικό Τσαντ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ