Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Απαλλαγή πρώην Σλοβάκου ναζιστή

ΜΟΝΑΧΟ.--

Στην αθώωση ενός πρώην ναζιστή αξιωματικού, που κατηγορούνταν για τη σφαγή πολλών ανθρώπων στην Σλοβακία στις αρχές του 1945, προχώρησε Γερμανός δικαστής, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που να τον εμπλέκουν στις δολοφονίες. Και αυτό επειδή είχε καταδικαστεί το 1962 από δικαστήριο της τότε σοσιαλιστικής Τσεχοσλοβακίας!

Ο 88χρονος Σλοβάκος Λαντισλάβ Νιζνάνσκι ήταν διοικητής της ναζιστικής μονάδας στην Τσεχοσλοβακία, με την ονομασία «Εντελβάις» και μετά την καταδίκη του σε θάνατο το 1962 από δικαστήριο της Τσεχοσλοβακίας κατέφυγε στη Γερμανία, όπου και συνταξιοδοτήθηκε και έγινε Γερμανός υπήκοος το 1996. Συνελήφθη στη Γερμανία το Γενάρη του 2004, μετά από αίτηση της Σλοβακίας.

Είχε κατηγορηθεί για την ανάμειξή του στη σφαγή 146 ανδρών, γυναικών και παιδιών σε δύο χωριά της Σλοβακίας και αργότερα στη δολοφονία 18 Εβραίων πολιτών, μετά από συγκρούσεις με τη δοσίλογη κυβέρνηση.

Ο προεδρεύων δικαστής, Μάνφρεντ Γκόετζλ, αναφέρθηκε σε αντιφατικά στοιχεία από τους μάρτυρες, κάνοντας λόγο πως κάποιες ένορκες καταθέσεις είχαν γίνει το 1962, επί σοσιαλιστικής Τσεχοσλοβακίας. Το δικαστήριο υποστήριξε ότι «τα στοιχεία από τη δίκη του 1962 - όπου καταδικάστηκε σε θάνατο εν απουσία του - ήταν ύποπτα, επειδή τα ντοκουμέντα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα της δίκης είχε σχεδιαστεί από την αρχή μέχρι το τέλος».

Ωστόσο, μια πρώτη αντίδραση ήρθε από το «Κέντρο Σιμόν Βάισενταλ», όπου χαρακτηρίζει τη δικαστική απόφαση «δυσάρεστη» και κάλεσε τις γερμανικές αρχές να συνεχίσουν να καταδιώκουν τους ναζιστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ